TCMB’den yılın son haftasında faiz indirimlerine yeniden başlaması bekleniyor... TCMB bu haftaki toplantısında beklendiği gibi faizlerde bir indirime gider mi, giderse indirim 150 ya da 250 baz puan şeklinde mi olur, yoksa faiz indirimini Ocak ayı toplantısına mı erteler, bunun cevabını Perşembe günkü kararda göreceğiz. Ancak bu haftaki toplantısında TCMB’nin faiz indirimine başlayabileceği varsayımıyla, bu durumun faiz indirim döngüsü başlangıcı olacağını ve faiz indirimlerinin 2025 yılı içerisinde de (ekstrem bir bozulma olmaz ise) devam edeceğini göz ardı etmemek gerekiyor.

Hızı ve miktarı ne olursa olsun, düşük faiz ortamı şirketlerin yatırım için ihtiyaç duydukları finansmana daha ucuz erişimlerine olanak tanıyacağından, TCMB’nin faiz indirimlerine başlaması birçok makro ekonomik göstergenin yanı sıra piyasalar üzerinde de etkiler gösterecektir. Buna bağlı olarak, faiz indirimleriyle birlikte birçok sektör ve şirket bundan pozitif etkilenirken, bazı sektör ve şirketlerin negatif etkilenmesi durumu söz konusu olabilecek.

Bankalar… Faiz indirimlerini konuştuğumuz bir ortamda, kredi maliyetlerinin düşmesi, yatırım için şirketlerin ve tüketim harcamaları için bireylerin kredi talebini artıracaktır. Diğer yandan mevduat faizleri de düşüş göstereceğinden bankaların daha düşük maliyetle fon temin etmesi söz konusu olacaktır. Dolayısıyla bir yandan fonlama maliyetlerinin azalması bir yandan da kredi hacminin artmasına bağlı olarak faiz indirimlerinden pozitif etkilenebilecek öncelikli sektörler arasında bankacılığı söylemek mümkün. Ancak orta vadede bu durum bankalar için faiz marjlarının daralması riskini de gündeme getirebilir.

Otomotiv, dayanıklı tüketim ve perakende ticaret… Faizlerin düşmesi, bireylerin krediye dayalı tüketim harcamalarını teşvik eder. Özellikle otomotiv ile beyaz eşya, televizyon ve telefon gibi dayanıklı tüketim mallarına olan talebin artması söz konusu olabilmekte. Ayrıca, faiz indirim döngüleri tüketicilerin alım gücünü görece artırarak perakende sektörünü canlandırabilmektedir.

Gayrimenkul ve inşaat… Faiz oranlarının düşmesi konut kredilerinin maliyetlerini aşağıya çekerken, bireyleri konut alımı ve inşaat ve gayrimenkul şirketlerini ise yeni projeler için teşvik eder. Böyle bir durumda inşaat ve gayrimenkul sektöründe büyüme görülürken, talebin artmasına bağlı olarak gayrimenkul fiyatlarının artması sektördeki şirketlerin karlılığını pozitif etkileyebilir.

Faiz İndiriminden Olumsuz Etkilenebilecek Sektörler

Faiz indirimleri, genel anlamada, her ne kadar ekonomik canlanmayı teşvik edici bir etken olsa da, sigortacılık gibi bazı sektör ve şirketlerin olumsuz etkilenmesi söz konusu olabilmekte. Öyle ki, sigorta şirketleri, topladıkları primleri, genellikle tahvil gibi uzun vadeli ve sabit getirili menkul kıymetlerde değerlendirdiğinden, faiz indirim dönemlerinde getirileri azalır. Diğer yandan uzun vadeli yatırım yapan emeklilik ve yatırım fonları da faiz indirimlerinden olumsuz etkilenebilmek.

Şirket bazında… Faizlerin düşmesi, finansman maliyetlerini aşağıya çekeceğinden borçluluğu ve işletme sermayesi ihtiyacı görece yüksek olan şirketleri pozitif etkileyebilir. Bu durumdaki şirketlerde, faiz indirimleriyle birlikte, karlılık ve marjlarında iyileşme görülebilir. Havacılık gibi yüksek FX borçlanan şirketlerdeyse, TL faizlerinin düşmesinin karlılık üzerindeki etkisi görece sınırlı kalabilmektedir.

Mevcut durumda TCMB’nin yeniden güçlenen rezervleri dikkate alındığında, daha önceki dönemlerde olduğu gibi faiz indirimlerinin kur tarafında ekstrem bir dalgalanmaya yol açması beklenmemekte. Dolayısıyla ithalat ya da ihracat yapan şirketlerin de bundan olumsuz etkilenmesi riskinin minimum olması beklenebilir.