Borsa İstanbul’da Temmuz ayı ortalarında başlayan baskılanmanın Kasım ayının ilk haftasından itibaren tersine döndüğü görülmekte. Hatırlarsak ABD başkanlı seçimlerinde Trump’ın zaferi sonrasında Türkiye’nin pozitif ayrışması ve yılın son Enflasyon Raporu’nda TCMB başkanı Karahan’ın açıklamalarının faiz indirim sinyali olarak algılanması BİST-100 endeksinde yeniden toparlanma gayretini öne çıkartmıştı. Devam eden süreçte TCMB’nin Kasım ayı PPK metninde enflasyona dair revizelerin olumlu yönde olması ve metinde yer alan ifadelerin güvercin tonda algılanması ile faiz indirim beklentilerinin güçlenmesi borsada alımları destekledi. Bunun yanı sıra her ne kadar manşet enflasyon beklentilerin bir miktar üzerinde gelmiş olsa da çekirdek ve hizmet enflasyonun görece düşük seviyelerde kalması piyasalardaki iyimserliği artırmış görünüyor.
Borsayı destekleyen bir başka etken ise dün akşam TCMB, BDDK ve SPK’dan gelen açıklamalar oldu. TCMB’den gelen sadeleşme adımı, BDDK’nın bankalar başta olmak üzere finansal şirketlere 2025 yılında enflasyon muhasebesi uygulanmayacağını açıklaması ve SPK’nın BİST-50 şirketlerinde açığa satış yasağını kaldırdığını duyurması özellikle haftanın son işlem gününde borsanın güçlü alımlarla başlamasında da önemli bir rol oynadı.
Diğer yandan yükselişlerin yeniden öne çıktığı Borsa İstanbul’da orta ve uzun vade için iyimserlik devam etmekle birlikte, kısa vadede temkinli duruşun korunmasının avantaj sağlayabileceği görüşündeyiz. Öyle ki, alımların hızlandığı dönemlerde kar realizasyonlarının göz ardı edilmesi olası geri çekilmelerde yatırımcıların terste kalması durumuna yol açabilmekte. Özellikle kısa vadeli hareketlerde enflasyon üzerinde getiri performansı kar realizasyonlarının sert olabilmesine yol açmakta. Hatırlanacağı üzere bu yılın ilk yarısı borsa ve enflasyon ilişkisine dair güzel bir örnek sunmuştu bize.
Yılın ilk 6 ayında enflasyon yaklaşık %24 olurken BİST-100 %42,5 yükselmişti. Arada kabaca %18-20 reel pozitif getiri vardı. Yılın ikinci yarısı bazı olumsuzlukların yaşanması piyasalarda satışları tetikledi. Ama her şey iyi gitseydi dahi kar realizasyonuna bağlı olarak satışları görecektik. Nitekim öyle de oldu. Piyasa Temmuz ortasındaki 11.250'den Kasım başındaki 8.600'lere yaklaşık %23 geriledi.
Bu örnek neden önemli? Çünkü Kasım başından ay sonuna %12 yükselen bir BİST-100 söz konusu, aynı dönemde enflasyon %2,24 geldi. Aralık ayında da %2 enflasyon geleceğini varsayarsak, aradaki reel pozitif getiri endeks yükseldikçe açılıyor. Bunun mutlaka bir realizasyonu olacaktır. O yüzden yükselirken temkinli ilerlemekte fayda var.