Küresel tarafta devam eden jeopolitik riskler ve majör merkez bankalarından gelen faiz indirimleri kıymetli metallere olan talebi desteklemeye devam ediyor. Kıymetli metallere olan ilgi artırırken altının yanı sıra gümüş tarafında da yükselişler dikkat çekiyor. Ekim 2024’te 34,8 dolar üzerini test eden ons gümüş, 2024 yılının son günlerinde 29 doların altına gerilemişti. 2024 yılında yüzde 21 yükselen ve şu sıralar 30 dolar seviyelerinde seyreden ons gümüş yatırımcıların ilgisini yeniden çekmeye başlarken altın/gümüş rasyosu da yakından takip ediliyor.

Kıymetli metallere yatırım yapan, özellikle portföyünde altın ve gümüşe birlikte yer veren yatırımcılar için altın/gümüş rasyosu daha kritik bir araç haline geliyor. Altının fiyatının gümüş fiyatına oranını ifade eden bir finansal gösterge olan altın/gümüş rasyosu, her iki kıymetli metalin birbirine göre değerini göstermektedir. Altın/gümüş rasyosu hangi metalin daha değerli olduğunu göstermesinin yanı sıra yatırımcıların strateji geliştirmesine de yardımcı olabiliyor.

Altın/gümüş rasyosunun yükselmesi, altının gümüşe kıyasla daha pahalı hale geldiğini, rasyonun düşmesi ise gümüşün daha değerli hale geldiğine işaret etmektedir. Diğer yandan rasyosunun aniden çok yükselmesi veya çok düşmesi, piyasa dinamiklerinde önemli değişikliklere işaret edebilir. Örneğin, ekonomik kriz dönemlerinde altın genellikle daha fazla talep görürken, gümüş daha endüstriyel bir metal olduğu için değer kaybedebilir. Böyle durumlarda, yatırımcılar rasyodaki anormal değişimleri bir piyasa dönüşüm noktası olarak yorumlayabilirler. Gümüş, sadece değerli bir metal olmakla kalmaz, aynı zamanda elektronik, güneş panelleri, tıbbi cihazlar ve daha birçok endüstriyel alanda kullanılır. Dolayısıyla altından farklı olarak, sanayi ve teknoloji alanında daha fazla kullanılan gümüş, ekonomik büyüme dönemlerinde daha fazla talep edilebilir. Böyle dönemlerde risk algısının da görece azalması ile gümüşün altından daha hızlı değer kazanması, altın/gümüş rasyosunun gerilmesine neden olabilir.  

Altın Gümüş Rasyosu

Son günlerde yükseliş yaşayan ons gümüşte, teknik olarak, yukarı yönlü hareketlerin devamı için 30,70 seviyesindeki direncinin geçilmesi önemli. Bu seviyenin geçilmesi durumunda ise 32,70 ara direnç olarak izlenebilir. Daha yukarıda ise FİBO 61,8 düzeltmesine denk gelen 35,20 seviyesi takip edilebilir. Olası aşağı yönlü hareketlerde ise ons gümüş için 28,80 ve 27,80 seviyeleri ara destekler olarak çalışabilir. Daha aşağıda ise FİBO 38,2 düzeltmesine denk gelen 26,20 seviyesi güçlü destek olarak izlenebilir.

Ons Gümüş Teknik