Akçay, Suriye'nin Türk çimento üreticileri için savaş koşullarına rağmen son on yılda önemli bir pazar oluşturduğunu ifade etti. Fırsatların var olduğunu vurgulayan Akçay, ülkenin istikrara kavuşmasının zaman alacağını ve mevcut siyasi gelişmelerin ardından büyük bir potansiyel bulunduğunu belirtti.
Suriye'nin önümüzdeki on yıl içinde yaklaşık 60 milyon ton çimentoya ihtiyaç duyacağı tahmin ediliyor. Bu, yıllık bazda yaklaşık 6 milyon tonluk bir arz ve talep anlamına geliyor. Akçay, Türkiye'nin bu tüketimin taşınmasında anahtar bir rol oynayacağını vurguladı. Ancak bu hacmin karayolu ile taşınmasının zor olduğunu belirten Akçay, deniz taşımacılığının gerekliliğine dikkat çekti. Suriye'deki limanların durumunun belirsiz ve tartışmalı olduğuna değinen Akçay, yeniden yapılanma sürecinde limanların çalışır durumda olmasının önemini dile getirdi.
Suriye’deki son gelişmeler BIST’te çimento sektörünü hareketlendirdi
Borsa İstanbul’da çimento şirketlerinin hisselerinden oluşan taş toprak endeksi, bu ay Suriye’deki yönetim değişikliğinin ardından önemli bir sıçrama gördü.
Endeks, Suriye’de önümüzdeki yıllarda önemli bir çimento talebi oluşacağı beklentileri eşliğinde bu ay 14.861 puanla rekor tazeledi. Rekor seviyenin ardından kâr satışlarına maruz kalan çimento hisseleri, geçen hafta negatif kapanış gördükten sonra bu hafta yeniden yükselişe geçti.
Endeks, 13.500 seviyesinde destek bulduktan sonra an itibarıyla %4’e yakın yükselişle geçen haftaki kayıplarını geri aldı. Taş toprak endeksi, Ekim ayından bu yana yukarı yönlü hareketini sürdürürken bu ay %7 bandında değer artışıyla devam ediyor. Diğer yandan endeks, yılbaşından bu yana %27 oranında yükselişe sahip.