Ekonomi

Almanya’da imalat sektörü aktivitesi toparlansa da ekonomik faaliyetler Ocak ayında kötüleşti

S&P Global tarafında yapılan ön ankete göre, Almanya’nın ekonomik gerilemesi imalat sektörünün toparlanma çabalarına rağmen hem de hizmet faaliyetlerinin daha da kötüleşmesi ile hızlandı.

KS&P Global tarafından derlenen HCOB Almanya Flash Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Aralık ayındaki 47,4 seviyesinden Ocak ayında 47,1’e gerileyerek art arda yedinci ayda da düşüş gösterdi. Ekonomistler ise bileşik PMI’nın 47,8 olmasını bekliyorlardı.

Hizmet sektörü PMI Ocak ayında, Aralık ayındaki 49,3 seviyesinden 47,6 ile son 5 ayın en düşük seviyesine gerileyerek analistlerin 49,5 olan tahminlerinin altında kaldı.

İmalat PMI Aralık ayında 43.3’ten 45.4’e yükselerek analistlerin 43.7’lik beklentilerinin üzerine çıktı, ancak 50 puan olan başabaş seviyesinin altında kalarak hala daralmaya işaret etti,

Hamburg Commercial Bank’ın baş ekonomisti Cyrus de la Rubia, “Almanya yeni yıla durgun bir başlangıç yaptı. Hizmet faaliyeti sadece üst üste dördüncü ay gerilemekle kalmadı, aynı zamanda gerilemesini hızlandırdı” dedi.

“Kızıldeniz’deki rotalar imalat sektörünün tedarik zincirleri üzerinde etkili oluyor. Teslimat süreleri alt endeksindeki güçlü düşüş bunun kanıtıdır. Aslında Kızıldeniz’deki olayların geride hiçbir iz bırakmaması şaşırtıcı olurdu, zira Husilerin ticari gemilere yönelik saldırıları çoğu geminin Ümit Burnu’nun etrafından dolaşmayı tercih ettiği anlamına geliyor. Gemilerin çoğu yolculuklarını yaklaşık yedi gün uzatmak zorunda kalmakta ve bu da özellikle Asya’dan Avrupa’ya giden gemileri etkileyen milyon dolarlık ek yakıt maliyeti yükünü beraberinde getirmektedir. Bu zorluklara rağmen, girdi maliyetlerinde süregelen düşüş, her ne kadar daha yumuşak bir seyir izlese de, nakliye masraflarının bu rotadan geçen sayısız tüketim malının toplam birim maliyetleri üzerinde henüz ezici bir etkiye sahip olmayabileceğine işaret ediyor” değerlendirmesini yapan la Rubia İmalat sektörünün aksine, hizmet sektöründe enflasyon önemli bir sorun olmaya devam etmektiğini savundu.

la Ruia, “Girdi fiyatlarının Ocak ayı boyunca ivme kazanması, enflasyonist eğilimlerin art arda üçüncü ay yükselişine işaret etmektedir. Özellikle çıktı fiyatlarının Aralık ayındakine benzer bir hızda ve güçlü bir oranda artması, potansiyel olarak uzun süreli bir durgunlukla karşı karşıya olan bir ülkede normalden bir sapma olarak dikkat çekmektedir. Bu ivmelenmenin ardındaki başlıca etken, çalışanların ortalamanın üzerinde ücret artışları için pazarlık güçlerini ortaya koymasıyla artan işgücü maliyetidir. İşverenlerin hizmet sektöründeki istihdamı azaltma konusundaki isteksizliği ve bunun sonucunda istihdamın nispeten istikrarlı bir seviyede seyretmesi göz önüne alındığında, bu duygu haklı görünmektedir.” dedi

 

Kaynak: foreks.com