Ekonomi

Almanya Ekonomisinde Beklentiler

Almanya'nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından ifo Enstitüsü'nün değerlendirmeleri

Almanya'nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından ifo Enstitüsü, Almanya'nın yapısal zorlukları aşmak için doğru politikayı belirleyip belirleyemeyeceğinin, 2025'teki ekonomik büyümeyi şekillendireceğini bildirdi.

Var olan büyük belirsizlikler nedeniyle ekonomik büyümeye ilişkin iki farklı senaryo sunan ifo, "Eğer Almanya ekonomisi yapısal zorlukların üstesinden gelemezse, yalnızca yüzde 0,4'lük bir büyüme bekleniyor. Ancak doğru ekonomik politika rotası belirlenirse, 2025'te yüzde 1,1'lik bir büyüme gerçekleşebilir" dedi.

ifo Tahminler Başkanı Timo Wollmershäuser, “Şu anki durgunluğun geçici bir zayıflık mı yoksa kalıcı, dolayısıyla ekonomide acı verici bir dönüşüm mü olduğu henüz net değil” açıklamasını yaptı.

Wollmershäuser'e göre, Avrupa’daki ve birçok Alman satış pazarındaki sıkı para politikaları da zayıf sipariş durumuna yol açarak ekonomi üzerinde baskı oluşturuyor. Ancak bu süreçte satın alma gücü yeniden artmaya başladı ve Wollmershäuser, enflasyonist baskıların Almanya’da giderek azalmaya devam edeceğini belirtti. Her iki senaryoda da ifo Enstitüsü, önümüzdeki yıl için enflasyon oranını yüzde 2,3 ve 2026 için yüzde 2,0 olarak öngörüyor.

"Belirleyici faktör, ihracat odaklı Alman ekonomisinin diğer ülkelerdeki büyümelerden yeniden faydalanıp faydalanamayacağı olacak" diyen Wollmershäuser, ifo Enstitüsü'nün Euro Bölgesi için önümüzdeki iki yıl içinde yüzde 1,2, Çin için yüzde 4 ve ABD için ise yüzde 2,5 civarında büyüme öngördüğünü vurguladı.

Ancak Wollmershäuser'e göre, Alman mal ihracatı küresel ekonomik gelişmeden giderek daha fazla ayrışıyor. Almanya, özellikle sanayi sektöründe ve Avrupa dışındaki bölgelerde giderek daha az rekabetçi hale geliyor.

Daha kötümser bir senaryoya göre, bu zayıflık uzun vadede sanayisizleşmeye yol açacak. Sanayi şirketleri üretim ve yatırımlarını yurtdışına kaydırıyor. Sanayiden uzaklaşıp hizmet sektörüne yönelen yapısal değişim nedeniyle verimlilik artışı zayıflamakta ve işsizlikte geçici bir artış bekleniyor. Hafif büyüme ivmesi ise özel tüketim ve inşaat sektöründeki yavaş toparlanmadan kaynaklanıyor.