Çin’in bugün açıklanan verileri karışık bir görünüm sergiledi; Pekin’in iç talebi artırmak için harekete geçmesi ve emlak sektöründeki durgunluğun yatırımları olumsuz etkilemesi nedeniyle tüketimi Mayıs ayında daha hızlı arttı.

Çin Ulusal Bürosu tarafından yayınlanan verilere göre, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde tüketici harcamalarının önemli bir ölçütü olan perakende satışlar, Mayıs ayında bir önceki yıla göre %3,7 arttı; Bu Nisan ayındaki yıllık %2,3 artıştan daha iyi bir veri olarak kaydedildi. Ekonomistler perakende satışların %3,3 artacağını tahmin ediyorlardı.

Çin’in sabit varlık yatırımı Ocak-Mayıs döneminde, ilk dört aydaki %4,2’lik artışa kıyasla bir önceki yıla göre %4,0 arttı. Analistlerin tahmini yatırımların değişmeyeceği yönündeydi.

Ekonomistler, Pekin’in Mayıs ayında Çinli yetkililer tarafından desteklenen altyapı ve emlak projelerinin finansmanına yardımcı olmak üzere tasarlanan 1 trilyon yuan (137,83 milyar dolar) tutarında ultra uzun hazine tahvili ihracına başlamasının ardından hükümet öncülüğündeki yatırımların artmasını bekliyorlardı. Ancak genel yatırımlar, emlak sektöründeki durgunluğun devam etmesiyle baskılandı.

Bugün açıklanan veriler, Pekin’in yerel yönetimlerin satılmayan konutları satın almasına, ipotek kredilerindeki faiz oranlarını düşürmesine ve potansiyel konut alıcıları için minimum peşinat ödemesine izin veren son politikalarına rağmen emlak krizinin yakın gelecekte tersine döneceğine dair çok az işaret gösterdi.

Yılın ilk beş ayında değer bazında konut satışları bir önceki yıla göre %30,5 oranında düştü. İlk dört aydaki düşüş %31,1 olmuştu. Konut sektöründeki yatırımlar Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yıla göre %10,1 geriledi; Böylece ilk dört aydaki %9,8’lik düşüşten genişlemiş oldu.

The Wall Street Journal’ın istatistik bürosundan elde edilen verilere dayanarak yaptığı hesaplamalara göre, Mayıs ayında Çin’in 70 büyük şehrinde hem aylık hem de yıllık fiyat düşüşleri arttı.

Ekonomik göstergeleri açıklamadan önce, Çin Merkez Bankası (PBoC) orta vadeli kredi (MLF) faiz oranını değiştirmedi ve %2,50 olarak korudu; bu da bu haftanın ilerleyen dönemlerinde gösterge borç verme faiz oranlarının sabit kalmasına yol açabilir.

Ekonomistler, Çin bankalarının kar marjlarının daralmasının finans sektörünün istikrarına ilişkin endişeleri artırması nedeniyle bu ay politika faizinin sabit tutulmasını bekliyorlardı. Bazı ekonomistler, Çinli hane halkı ve şirketlerin borçlanma talebinin zayıf olduğu bir dönemde politika faizi indiriminin sınırlı fayda sağlayacağını söylüyorlar.

Sanayi Üretimi

Ülkenin sanayi üretimi bir önceki yılın Mayıs ayına göre Nisan ayındaki %6,7’lik artışın ve ekonomistlerin beklediği %5,9’luk büyümenin altında %5,6 arttı. Sanayi üretiminde yavaş büyüme muhtemelen bir yıl önceki yüksek karşılaştırmanın baz etkisinin sonuncusu olacak.

Geçen yıl Covid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından Çin’in toparlanması dengesiz oldu. Fabrika faaliyetleri hükümet desteği ve dirençli küresel talep ile canlandı; ancak uzun süren emlak krizi ve belirsiz görünüm iç tüketimde uzun süreli bir zayıflığa neden oldu.

Bu ayın başında açıklanan verilere göre, Batılı hükümetler arasında artan korumacılık karşısında Mayıs ayında giden sevkiyatlar bir önceki yıla göre %7,6 oranında artış göstererek beklenenden fazla arttı.

Çin’in büyümeyi desteklemek için ihracata artan bağımlılığı, Pekin’i piyasaları düşük fiyatlı Çin mallarıyla doldurduğu için eleştiren Batı’nın endişelerini artırdı. Çinli yetkililer bu suçlamaları reddetti ve bunun yerine Batılı hükümetleri adil olmayan ticaret engelleri koymakla suçladı.

Ancak geçen çarşamba günü Avrupa Birliği, Çin’in elektrikli araçlarına uygulanan vergileri mevcut %10’luk vergiye ek olarak %38’e kadar artırma planlarını açıkladı. Brüksel’den gelen bu hamle, ABD’nin Çin’in elektrikli araçlarına %100 gümrük vergisi getirme ve diğer Çin ürünlerine de gümrük vergilerini artırma planlarını açıklamasından bir aydan kısa bir süre sonra geldi.

Ekonomistler, gümrük vergilerinin artırılması ihtimalinin, beklenen vergilerin önüne geçmek amacıyla Çin üretiminin bir kısmını öne çekmiş olabileceğini söylüyor; bu da ihracat gücünün doğal olarak azalabileceğine işaret ediyor.

Çin’in anketle belirlediği kentsel işsizlik oranı Mayıs ayında %5,0 seviyesinde sabit kaldı.

Kaynak: Foreks