GÜNE BAKIŞ – Güven endeksleri, KKO ve Almanya ifo takip edilecek

Haftanın son günü yurt içinde güven endeksleri, kapasite kullanım oranı ve yabancı ziyaretçi sayıları açıklanacak.

Yurt dışında Almanya ifo endeksi ve merkez bankaları yetkililerinin konuşmaları takip edilecek.

-Öne Çıkan Başlıklar-

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2026 yılında tek haneli enflasyona yeniden ulaşılacağını söyledi.

Fitch, Türkiye’nin ardından 9 büyükşehir belediyesi için de kredi notlarını yükseltti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), Türkiye Petrolleri AO Genel Müdürlüğü’ne (TPAO) Marmara Denizi’nde belirlenen alanlar için 3 petrol arama ruhsatı verdi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), aracı kurumlar için gerekli asgari kuruluş özsermayesi tutarını 300 milyon TL olarak belirledi.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) tarafından ilk kez tertiplenen Nükleer Enerji Zirvesi’nde bir araya gelen 32 ülke, iklim değişikliğiyle mücadele için nükleer enerjinin “temiz ve güvenilir bir enerji kaynağı” olarak teşvik edilmesine yönelik ortak bildiriyi kabul etti.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, yendeki zayıflığı durdurmak için yetkililerin döviz piyasasına müdahalede bulunma olasılığı sorulduğunda, döviz müdahalesi olasılığı hakkında yorum yapmanın zor olduğunu söyledi.

Paraguay Merkez Bankası (BCP), üst üste sekizinci toplantısında da politika faiz oranında indirime gitti; indirim seviyesini önceki iki toplantısında olduğu gibi 25 baz puan olarak belirlendi.

Japonya’nın çekirdek enflasyonu Şubat ayında hızlandı, daha geniş fiyat eğilimini ölçen bir endeksin keskin bir şekilde yavaşladığını gösteren veriler, merkez bankasının faiz oranlarını ne kadar sürede tekrar artıracağı konusundaki belirsizliği vurguladı.

Yapay zeka teknolojilerinin güvenli kullanımına yönelik ilk karar tasarısı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda kabul edildi.

-Şirket Haberleri-

Anadolu Efes’in konsolide satış hacmi 2023 yılında geçtiğimiz seneye göre neredeyse paralel kalarak 122,9 mhl seviyesinde gerçekleşti. Net satış gelirleri %3,1 oranında artarak 159 milyar 877,2 milyon TL seviyesinde oldu.

Anadolu Efes, 2023 için pay başına 2,115 nakit kar payı ödenmesini Genel Kurul’a önerecek.

Aztek Teknoloji, pay sahiplerine ödenecek nakit temettünün 1 TL nominal değerde bir adet paya net 2,2533171 TL olarak ödenmesini Genel Kurul onayına sunacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sipay Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ’ye faaliyet izni verdi.

Borusan Yatırım, toplam brüt 1.299.338.476,22 TL kar payının 30 Nisan 2024 tarihine kadar nakden ödenmesini Genel Kurul onayına sunacak.

Bülbüloğlu Vinç, Avrupa’da yerleşik bir firma ile 2,2 milyon euro tutarında sözleşme imzaladı.

Ersu Meyve ve Gıda, Niğde’de bulunan arazi ve binaların satışına karar verdi.

Escort Teknoloji bağlı ortaklığı Alesta Elektronik Teknoloji Yatırım, For Physician Eğitim Sağlık Teknoloji Yazılım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’de payını yüzde 5’e çıkardı.

Galata Wind, pay başına 0,2083332 TL nakit kar payı dağıtımını Genel Kurul onayına sunacak.

Koza Altın İşletmeleri AŞ ile Türkiye Maden İş Sendikası arasında 01.01.2024 – 31.12.2025 tarihlerini kapsayan, 2 yıl süreli, VIII. Dönem Toplu İş Sözleşmesi, taraflarca imzalandı.

Logo, 2024 yılında yüzde 30 faturalanan gelir büyümesi (TMS29 dahil) bekliyor.

Orçay’ı GES tesisi için Yatırım Teşvik Belgesi onaylandı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), IC Enterra Yenilenebilir Enerji AŞ’nin halka arzını onayladı.

TAV Havalimanları Yönetim Kurulu, %26 oranında hissedarı olduğu ortak girişim şirketi TIBAH Development tarafından işletilen Medine Havalimanı’nın kapasitesini yılllık 8 milyon yolcudan 18 milyon yolcuya çıkaracak ve iki etap halinde yapılacak olan ek yatırımlara katılma kararı aldı.

Tureks Turunç Madencilik, İtalya’nın Verona Şehrinde lojistik depo kiralanmasıyla ilgili olarak sözleşme imzalama sürecini tamamladı.

-Yurt İçi Gündem-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), hizmet, perakende ticaret ve inşaat güven endeksleri ile Ocak ayı için dış ticaret endekslerini yayımlayacak (10.00).

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), imalat sanayinde faaliyet gösteren işyerlerinin, mevcut fiziki kapasitelerine göre fiilen gerçekleşen kapasite kullanım oranlarına ilişkin Mart ayı anket sonuçlarını açıklayacak (10.00).

TCMB, imalat sanayinde faaliyet gösteren işyerlerinin üst düzey yöneticilerinin, yakın geçmiş ve mevcut durum hakkındaki değerlendirmeleri ile geleceğe yönelik beklentilerinin izlenerek, imalat sanayinin kısa dönemdeki eğilimlerini yansıtan istisadi yönelim istatistikleri ve reel kesim güven endeksi verilerini yayımlayacak (10.00).

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Şubat ayı için kurulan ve kapanan şirketler istatistiklerini açıklayacak (10.00).

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Şubat ayına ilişkin yabancı ziyaretçi sayılarını duyuracak (11.00).

Oba Makarnacılık’ın 2023 yılı finansal sonuçları açıklanacak.

-Yurt Dışı Gündem-

Almanya’nın 2023 yılı son çeyrek dönemine ilişkin konut fiyatları ile Ocak ayı ithal fiyat verileri yayımlanacak (10.00).

İngiltere’nin Şubat ayı perakende satış rakamları duyurulacak (10.00).

İspanya’dan Ocak ayına ilişkin sanayi ciroları ve hizmet sektörü aktivite verileri gelecek (11.00).

Almanya’nın en önemli endekslerinden ifo rakamları açıklanacak (12.00).

Rusya Merkez Bankası(CBR), faiz kararını açıklayacak (13.30).

FGV, Brezilya için tüketici güven anketi sonuçlarını duyuracak (14.00).

Meksika’dan Ocak ayı ekonomik aktivite endeksi ile Mart ayının ilk 15 günü için tüketici fiyatları rakamları gelecek (15.00).

Rusya Merkez Bankası(CBR) Başkanı Elvira Nabiullina, faiz kararıyla ilgili basın toplantısı düzenleyecek (15.00).

Kanada’nın Ocak ayı perakende satış rakamları açıklanacak (15.30).

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, mevcut ekonomik koşullara ve pandemi deneyiminin ekonomiyi ve iş gücünü nasıl yeniden şekillendirdiğine ilişkin perspektiflerin konuşulacağı “Fed Dinliyor” etkinliğinin açılışını yapacak (16.00).

Fed Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr, “Uluslararası Ekonomik ve Parasal Tasarım” başlıklı panelde konuşacak (19.00).

Haftanın son verisi Baker Hughes tarafından açıklanacak olan sondaj kule sayıları olacak (20.00).

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Baş Ekonomisti Philip Lane, Marsilya’da Aix-Marseille Ekonomi Okulu’nda (AMSE) enflasyon ve para politikası üzerine ders verecek (20.00).

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Georgia Teknoloji Enstitüsü’nde Finansal Hizmetler İnovasyon Laboratuvarı tarafından düzenlenen “2024 Hanehalkı Finans Konferansı” nda konuşacak (23.00).

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Brüksel’deki Euro Zirvesi’ne katılacak.

ABD Merkez Bankası (Fed) Yetkilisi Michelle Bowman, “Fed Dinliyor” etkinliğinde “Aileler ve İş Arayanlar için Gelişen Koşullar” panelini yönetecek.

Brüksel’de Avrupa Zirvesi (Euro Summit) gerçekleştirilecek.

 

Kaynak: foreks.com