Fed'den temkinli faiz indirimi yaklaşımı Fed yetkilileri, enflasyon ve işgücü piyasası dengesini gözeterek faiz indirimlerinin dikkatlice yapılması gerektiğini vurguladılar. Boston Fed Başkanı Susan Collins, son verilerin ABD işgücü piyasasının iyi bir durumda olduğunu gösterdiğini belirtti. Enflasyonun sağlıklı bir işgücü ile birlikte merkez bankasının hedefine döneceğine dair güveninin arttığını ifade etti. Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson ise enflasyon ve istihdam hedeflerine yönelik risklerin dengelendiğini belirtti.
AMB yetkililerinden faiz indirimi açıklaması Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilileri, Ekim ayında olası bir faiz indirimine dair mesajlar verdi. Yönetim Konseyi üyeleri Bostjan Vasle, Martins Kazaks ve Joachim Nagel, Ekim'de bir indirim olabileceğini belirtti. Vasle, "AMB önümüzdeki hafta faizleri düşürse bile, bu Aralık'ta bir indirim yapılacağı anlamına gelmez" dedi. Avrupa'daki enflasyon risklerinin azaldığını, ancak işgücü piyasası ve jeopolitik belirsizliklerin devam ettiğini vurguladı. TCMB'nin reeskont kredilerinde yeni dönem
Çin yönetiminin geçtiğimiz haftalarda piyasada olumlu rüzgar yaratan teşvik kararları ardından, bunları destekleyici nitelikte yeni önlemler açıklanmamasıyla birlikte bugün Asya endekslerin gerilemeye devam etti.
Türkiye'nin otomotiv vergilerine Çin'den tepki Çin, Türkiye'nin otomotivdeki ek gümrük vergisini ve kısıtlamalarını Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) taşıdı. Çin Ticaret Bakanlığı, Türkiye'yi elektrikli araçlara karşı ayrımcı önlemler almakla suçlayarak, DTÖ nezdinde konsültasyon talep etti. Bakanlık, Türkiye'nin DTÖ kurallarını ihlal ettiğini belirterek hatalı uygulamalarınıdüzeltmesini istedi. Türkiye, Eylül'de Çin'den gelen elektrikli araçlar için şartları genişletmiş ve Haziran'da hibrit araçlara ek gümrük vergisi getirmişti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ekim ayı iç borçlanma programı kapsamında 10 yıl vadeli tahvil ve 11 aylık bono ihracı gerçekleştirdi Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Katar ve Kuveyt'e resmi ziyaretleri takip edilecek
TCMB, reeskont kredilerinin günlük limitini 3 milyar TL'den 4 milyar TL'ye yükseltti. Ayrıca, net ihracatçılık koşulu yerine, katma değerli ihracata odaklanan yeni bir skorlama modeli getirdi. Bu modelde, firmaların ihracat çeşitliliği, teknolojik düzeyi ve firma ölçeği gibi kriterlere göre bir skor belirlenecek. Yeni sisteme geçiş için 3 aylık bir süre tanındı ve uygulama 13 Ocak 2025'te başlayacak.