Yurt İçinde Enflasyonist Endişeler Artıyor

BIST 100 endeksi güne 0,10% artışla 9.962,07 puandan güne başlarken güncel olarak endeks 10 günlük üstel hareketli ortalama olan 9.900 desteğinde bulunuyor. Endeksin 50 günlük hareketli ortalaması 9.850 seviyesi ise kapanış öncesi önemli destek seviyesi olarak belirtilebilir.

Saat 10:00’da gelen Aralık ayı sanayi üretimi verisi sonrası endekste satış baskısına yol açtı. Sanayi üretimi aylık olarak 5% yükselirken yıllık olarak ise 7% yükseliş gösterdi. Yıllık olarak yükseliş oranı 2024 şubat ayındaki yıllık veriden sonra en yüksek veriye işaret ederken aylık olarak ise yılın en güçlü sanayi verisini aldık. Diğer taraftan işsizlik oranı ise 0,1% geriledi. Bu gelişmeler enflasyonist baskıları tetiklerken, faiz indirim sürecinin aksama ihtimali ve buna karşılık makroihtiyati tedbirlerin artma olasılığı endeks üzerinde satış baskısına yol açtı.

Fakat sanayi üretim verilerini incelediğimizde, ana artışın temel sebebinin yüksek teknoloji ürünlerindeki artıştan geldiğini gözlemliyoruz. Yüksek teknoloji tarafında aylık sanayi üretimi 51,6% artış gösterirken imalat tarafındaki büyüme 5,6% olarak gerçekleşti. 

Diğer taraftan geçtiğimiz hafta cuma günü yapılan enflasyon raporu toplantısında Fatih Karahan’ın şahin tonlamaları ve gelebilecek her türlü enflasyonist baskıya karşın tedbir alınacağını belirtmesi piyasa üzerinde baskı yarattı diyebiliriz. Diğer taraftan iç siyasette yaşanan gelişmeler ve küresel piyasalarda Trump’ın söylemleri de enflasyonist ortam için belirsizlikleri sürdürüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de fiyat artışlarının yavaşlaması için yaptığı röportajda şahin tonlamalarını korudu. Mehmet Şimşek, katıldığı canlı yayın programında, “Vatandaşımız müsterih olsun, köklü bir çözüm peşindeyiz” ifadelerini kullanırken, 2025 yılı için enflasyon hedefinin 24% seviyesinde olduğunu ve bunun için her türlü tedbiri alacaklarını vurguladı.

Küresel Piyasalarda Belirsizlik 

Küresel tarafta, Trump gümrük vergilerine devam ediyor. ABD Başkanı Trump, çelik ve alüminyum ithalatına 25% tarife açıklayacağını söyledi. Trump’ın geçtiğimiz hafta da gümrük vergileriyle alakalı yaptığı açıklamalar, küresel tarafta enflasyonist belirsizlikleri artırırken, ons altında yukarı yönlü sert hareketlerin yaşanmasına sebep oldu.

Ons altını baskılayan diğer bir unsur da Rusya-Ukrayna ve Ortadoğu’da yaşanan gerginliklerdi. Trump’ın savaşı bitirmek için yaptığı taahhüt sonrasında ABD Başkanı “Ukrayna’ya çok değerli nadir toprak elementlerine sahip olduklarını söylüyoruz, onlarla, bize verdiklerimizi bu nadir elementlerle ve başka şeylerle güvence altına alacakları bir anlaşma yapmayı planlıyoruz.”  söylemleri ise küresel taraftaki belirsizlikleri artırdı. Ayrıca Trump İsrail-Filistin arasındaki gerginlikler için ise ABD’nin “Gazze Şeridi’ni devralacağını” söylerken Trump, Gazzelilerin de “başka bir yere gitmesi gerektiğini” söylemişti.

Trump’ın söylemleri ve planladığı gümrük vergileri, küresel tarafta hem jeopolitik gerginliklerin devam etmesi hakkında soru işaretleri oluştururken hem de enflasyonist baskıların tırmanabileceği hakkında piyasaya önemli sinyaller veriyor. Küresel tarafta belirsizlik ortamının güçlenmesiyle ons altın dolar bazında haftalık olarak 3%’e yakın değer kazanırken, aylık olarak ise 8,7% değer kazandı. 

Son 1 ayda TEFAS’a açık altın fonları ise ortalama olarak 8,6% getiri sağlamayı başardı. Güncel olarak kıymetli maden şemsiye fonları kategorik olarak son 1 ayın en fazla kazandıran fonları konumunda yer alıyor.

Kaynak: Midas