Emekli İkramiyeleri ve Maaşlarına Dair Güncel Durum
Emeklilere yönelik bayram ikramiyeleriyle ilgili yapılan düzenlemeyle, ilk etapta hesaplara 3 bin TL yatırılacak. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tarafından Meclis'e sunulan ve bayramlarda verilen ikramiyelerin 4 bin TL’ye yükseltilmesini öngören kanun teklifinin kabul edilmesiyle birlikte, kalan fark ödemeleri de gerçekleştirilecek.
SSK emeklileri, tahsis numaralarına göre 24, 25 ve 26 Mart tarihlerinde ikramiyelerini alacak. Bağ-Kur emeklilerine 27 Mart’ta, Emekli Sandığı emeklilerine ise 28 Mart’ta ödeme yapılacak.
Türkiye'deki Emekli Maaşları Dünya Genelinde Nerede Duruyor?
Türkiye'deki emekli maaşlarının küresel ölçekteki durumu da merak konusu. Ocak 2025 itibarıyla en düşük emekli maaşı 14 bin 469 TL’ye yükseltildi. Ancak muhalefet partileri, bu rakamın yaşam maliyetlerini karşılamak için yetersiz olduğunu savunarak artışı eleştirdi.
DİSK Emekli-Sen Başkanı Cengiz Yavuz, 2024 yılının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Emekliler Yılı" ilan edilmesine rağmen emekliler için zorlu geçtiğini belirtti. Yavuz, "2024 yılı emekliler için açlık, yoksulluk ve sefalet yılı olarak geçti. Görünen o ki, 2025 yılı da daha zorlu olacak" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 17 Ocak’ta yaptığı açıklamada, emekli maaşlarında tarihin en büyük artışlarını gerçekleştirdiklerini ancak hayat pahalılığı ve piyasalardaki dengesiz fiyatlamalar nedeniyle bu artışların zamanla eridiğini ifade etti.
Küresel Emeklilik Endeksi’nde Türkiye'nin Yeri
Emeklilik sistemlerini küresel ölçekte değerlendiren çeşitli araştırmalar mevcut. ABD merkezli Mercer danışmanlık şirketi ve CFA Institute tarafından her yıl hazırlanan Küresel Emeklilik Endeksi, ülkelerin emeklilik sistemlerini üç temel kritere göre değerlendiriyor:
-
Emeklilik aylığının miktarı
-
Sistemin sürdürülebilirliği
-
Sistemin güvenilirliği
2024 yılında yapılan değerlendirmede 48 ülke karşılaştırıldı. Endekste en yüksek puanları alan ülkeler Hollanda, İzlanda, Danimarka ve İsrail olurken, Türkiye sondan dördüncü sırada yer aldı. Türkiye’nin gerisinde sadece Filipinler, Arjantin ve Hindistan bulunuyor.
Hollanda, 100 üzerinden 84.8 puan alarak listenin zirvesinde yer alırken, Türkiye 48.3 puanda kaldı. Türkiye’nin puanı yıllar içinde artış gösterse de sıralamadaki konumu büyük ölçüde değişmedi. 2019 yılında endekse dahil edilen Türkiye, o yıl 37 ülke arasında sondan üçüncü sırada yer almıştı.
Raporda, Türkiye’nin emeklilik sistemini iyileştirmek için atması gereken adımlar şu şekilde sıralandı:
-
En düşük gelir seviyesindeki yaşlılara yönelik emekli maaşı artırılmalı
-
Özel emeklilik sistemleri yaygınlaştırılmalı
-
Emeklilik öncesinde özel emeklilik fonlarında biriken paraya erişim kısıtlanmalı
Türkiye’nin emeklilik politikalarının gelecekte nasıl şekilleneceği ve atılacak adımlar, milyonlarca emeklinin yaşam standartlarını belirleyecek önemli unsurlar arasında yer alıyor.