Ekonomi

Trump'ın Kararlarından Etkilenecek Şirketler

Kararlar özellikle otomotiv, elektronik, ambalajlı ürünler ve tedarik zincirleri üzerinde büyük etki yaratacak. İşte Trump’ın ilk gün kararlarından etkilenecek bazı şirketler ve sektörler

Trump'ın ilk gün kararlarından etkilenecek şirketler ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve başlar başlamaz imzaladığı kararnameler birçok sektörde faaliyet gösteren şirketi de etkisi altına alıyor. İşte ilk günün etki gören sektör ve şirketleri

Audi

Volkswagen'in Meksika'nın San Jose Chiapa kentindeki Audi fabrikası, 5 binden biraz fazla kişiyi istihdam ederek Q5 modellerini üretiyor. Web sitesinde, 2023'te yaklaşık 176 bin otomobil ürettiği bilgisi yer alıyor. Meksika Otomotiv Üreticileri Derneği'ne göre, şirket 2024'ün ilk yarısında ABD'ye yaklaşık 40 bin otomobil ihraç etti.

BMW

BMW'nin Meksika'nın San Luis Potosi kentindeki fabrikası, 3 Serisi, 2 Serisi Coupe ve M2 üretiyor ve otomobil üreticisine göre, üretimin neredeyse tamamı ABD'ye ve dünya çapındaki diğer pazarlara gidiyor.

BYD

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD, Meksika'da bir fabrika kurmak için yer arıyordu ancak şirket fabrikanın iç pazara hizmet vereceğini ve ABD'de satılacak arabalar üretmeyeceğini taahhüt etmişti.

Honda

Honda, Meksika üretiminin yüzde 80'ini ABD pazarına gönderiyor ve Operasyon Direktörü Shinji Aoyama, Kasım ayında ABD'nin ülkeden ithal edilen araçlara kalıcı gümrük vergileri uygulaması durumunda şirketin üretimi kaydırmayı düşünmesi gerekeceği konusunda uyardı.

Jac Motors

Çin merkezli JAC Motors, 2017'den beri JAC markalı araçları monte etmek için Giant Motors ile Meksika'da bir ortak girişimde bulunuyor. SAIC'e ait MG, Ağustos ayında ülkede bir fabrika kurmayı planladığını duyurmuştu.

Kia

Güney Koreli Kia'nın Meksika'da kendi araçlarını ve iştiraki Hyundai Motor için ABD'ye ihraç edilmek üzere az sayıda Tucson SUV'u üreten bir fabrikası var.

Mazda

Mazda, 2024'te Meksika'da yaklaşık 209 bin araç ürettiğini ve bunların yaklaşık yüzde 60'ını ABD'ye ihraç ettiğini söyledi. Mazda Yönetim Kurulu Başkanı Masahiro Moro, Kasım ayında tarife sorununun "şirketler tarafından çözülebilecek bir sorun olmadığını" söylemişti.

Nissan

Nissan'ın Meksika'da ABD pazarı için Sentra, Versa ve Kicks modellerini ürettiği iki fabrikası var. 2024'ün ilk dokuz ayında Meksika'da yaklaşık 505 bin araç üretti.

Stellantis

Stellantis, Meksika'da iki montaj tesisi işletiyor: Ram kamyonet ve minibüsleri üreten Saltillo ve orta boy Jeep Compass SUV için Toluca. Fransız-İtalyan grubu ayrıca Kanada, Ontario'da iki montaj tesisine sahip: Chrysler modellerini ürettiği Windsor ve şu anda yeniden yapılanma aşamasında olan ve 2025'te yeni bir Jeep modeliyle üretime devam etmesi planlanan Brampton.

Toyota

Toyota, Tacoma modelini Meksika'daki iki tesiste üretiyor. 2023'te ABD'de 230 binden fazla sattı ve bu da o pazardaki toplam satışlarının yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor. Toyota, Tacoma'yı ABD'de üretiyordu ancak artık hepsini Meksika'dan gönderiyor ve bu da tesislerdeki üretimin çoğunu oluşturuyor.

Volkswagen

Volkswagen'in Puebla'daki fabrikası, otomobil üreticisinin web sitesine göre Meksika'daki en büyük otomobil fabrikası ve VW Grubu'nun en büyüklerinden biri. 2023'te Jetta, Tiguan ve Taos dahil olmak üzere yaklaşık 350 bin otomobil üretildi ve bunların hepsi ABD'ye ihraç edildi.

Otomotiv Tedarik Sektörü

Autoliv: Dünyanın en büyük hava yastığı ve emniyet kemeri üreticisi olan İsveçli Autoliv'in Meksika'da yaklaşık 15 bin çalışanın olduğu bir operasyonu var.

Michelin: Lastik üreticisi Michelin'in Meksika'da iki fabrikası var - Queretaro ve Leon - ve Kanada'da üç fabrikası var: Pictou, Bridgewater ve Waterville.

Diğer Şirketler: Çinli koltuk üreticisi Yanfeng Automotive Interiors, General Motors ve Toyota gibi otomobil üreticilerine tedarik sağlamak için yıllardır Meksika'da üretim yapıyor.

Elektronik Sektörü

Foxconn: Dünyanın en büyük elektronik sözleşmeli üreticisi olan Foxconn, Meksika'da Nvidia ile işbirliği yaparak dev bir yapay zeka sunucusu fabrikası kuruyor. 2025'in başlarında üretime başlamayı planlıyor.

Lenovo: Çinli bilgisayar üreticisi Lenovo sunucular ve diğer veri merkezleri üretiyor 2021'de genişlettiği Meksika, Monterrey'deki devasa bir tesiste ürünlerini üretiyordu.

LG Electronics: Güney Kore'nin LG Electronics şirketi, Meksika tesislerinde TV, Elektrikli Araç aletleri ve elektrikli araç parçaları üretiyor. Şirket, Kasım ayında ticaret politikalarındaki değişiklikler de dahil olmak üzere olasılıkları gözden geçirdiğini söylemişti.

Samsung: Güney Koreli Samsung, Meksika'da TV ve elektrikli araç parçaları üretiyor ve bunları ABD'ye ihraç ediyor.

Ambalajlı Ürünler Sektörü

Procter and Gamble ve Unilever: Procter & Gamble ve Unilever, Meksika'dan yapılan ithalatlarda tarifelere maruz kalan büyük ambalajlı ürün şirketleri arasında yer alıyor. İthalat veri sağlayıcısı ImportYeti'ye göre, P&G'nin Eylül sonuna kadar olan üç aylık sevkiyatlarının yaklaşık yüzde 10'u Meksika'dan geldi. Veriler, Unilever'in ABD'ye yaptığı deniz ithalatının yaklaşık yüzde 2'sinin Meksika'dan geldiğini gösteriyor.

Pepsico ve Lay's cipsleri gibi her iki şirket ve diğer büyük tüketici grupları, Meksika tedarik zincirlerine toplu olarak yüzlerce milyon dolar yatırım yaptı