Metal işkolunda devam eden ücret pazarlığı, ana sanayi ile tedarikçinin de arasını açtı.
Metaldeki zam pazarlığı, ana sanayi ile tedarikçinin arasını açtı. Teklif edilen zammı karşılamalarının mümkün olmadığını savunan tedarikçiler, “İşçi grevinden korkuyorsunuz ama tedarikçi grevi yaklaşıyor” uyarısında bulunuyor.
Sadece Bursa’da 60 bine yakın işçinin çalıştığı metal iş kolunda işçi ve işveren arasındaki zam pazarlıkları devam ederken, gündeme gelen zam oranları ana sanayi ile tedarikçiler arasında iplerin gerilmesine neden oldu. Basın mensuplarına açıklama yapan TİER 1 düzeyindeki büyük tedarikçiler sanayileri toplu sözleşme süreçlerinde gerekiyorsa ana sanayi ve tedarik sanayinin ayrılması gerektiğini savunuyor.
Ana sanayinin maliyetleri içinde işçilik oranının yüzde 2 ila 3 arasında olduğuna işaret eden tedarik sanayicileri, kendilerinde ise bu oranın yüzde 20’lere ulaştığını, ana sanayinin işçilik ücretlerine yüzde 100 zam yapması halinde bile genel maliyetin sadece yüzde 3 etkileneceğini, tedarik sanayiinde ise aynı oranların karşılanamayacak noktalara ulaştığını vurguluyorlar. Sanayiciler, ana sanayilerin teklif ettiği oranların tedarikçileri derinden etkilediğini belirterek, “Bu durum tedarik sanayiinde ana sanayilere karşı bir tepki oluşmasına da neden oluyor. Ana sanayiler işçi grevinden korkuyor ama bir tedarikçi grevi yaklaşıyor. Tedarik sanayiinin çığlığı duyulmazsa pek çok batan şirket görmeye başlayacağız. Ürün maliyetlerinde işçilik maliyetleri çok yüksek. Ana sanayiler tedarik sanayii ekosistemi sayesinde Türkiye’de üretim yapabildiklerini unutmamalı. Tedarik sanayiinin batmasına müsaade etmemeli” değerlendirmesini yapıyor.
Türkiye’nin rekabetçiliğinin sorgulanır noktaya geldiğini ifade eden tedarik sanayicileri, ihracatta da kayıpların yaşanacağına, 2018 yılından bu yana uygulanan ekonomi politikaları kapsamında kurun enflasyon oranında artmamış olmasının bu kırılmanın ana nedeni olduğuna dikkati çekiyor.