Borsa İstanbul, Ekim ayından bu yana 200 günlük hareketli ortalaması olan 9400 seviyesinin altında kalmaya devam ediyor. Endeks, 200 günlük hareketli ortalamasını en son 2023 Mayıs ayında gördü. 4300-4400 seviyelerinden Ekim 2023'te 8500'e kadar yükseliş yaşandıktan sonra, Aralık 2023'te 7200 seviyelerine geri çekilme ve ardından tekrar yukarı yönlü hareketle Şubat 2024'te 9450, Temmuz 2024'te ise ekonomi politikalarının piyasalar tarafından olumlu karşılanması ve kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen not artırımlarıyla 11.245 seviyelerine çıkan bir ralli dönemi gerçekleşti. Temmuz ayından bu yana yaşanan düşüş, endeksin 200 günlük ortalaması olan 9450 seviyesini aşağı yönlü kırmasına neden oldu, ki bu seviye piyasa tarafından dikkatle takip edilmekteydi. Düşüşün devamıyla endeks 9000 sınırının da altına geriledi.

Analistler, yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul'a uzak durma nedenlerini değerlendirirken iki ana gerekçe öne sürüyor: "Borsa ve Türk ekonomisinin yeni bir hikaye oluşturamaması" ve "faiz indirimlerinin, gelişmiş ülke piyasalarını daha cazip hale getirmesi." Ayrıca, son haftalardaki düşüşlerde özellikle İsrail-İran merkezli artan jeopolitik risklerin de etkili olduğu ifade ediliyor.

BIST 100 zaman zaman gelen alımlarla 9000 seviyesini aşsa da bu seviyenin üzerinde kalmayı başaramadı. Bu seviyelerde endeksin dip arayışında olduğu yorumları yapılıyor. Aselsan ile başlayan bilanço dönemi ise ikinci çeyrekten farklı bir beklenti oluşturmuyor. Önümüzdeki hafta da EREGL, ISDMR, TAVHL, EBEBK, AKBNK ve ARCLK ile bilanço döneminin devam etmesi bekleniyor. Sıkı para politikası nedeniyle iç talebin düşmesi, ekonomik daralma ve kur tarafındaki yatay seyir, global taraftaki resesyon endişeleriyle ihracat kanallarının kapanması ihracatı yüksek şirketleri baskılıyor. Enflasyon muhasebesi karmaşıklığının da bu bilanço dönemine etki etmesi bekleniyor.

Gelen veriler ekonomik yavaşlamanın göstergesi olmasına rağmen, ekonomi yönetiminden gelen kararlılık mesajları piyasaların yatay seyrini destekler görünüyor. Büyümedeki zayıflık, enflasyondaki seyir ve faiz indirimi döngüsüne dair beklentiler piyasalar için yeni katalizör arayışına neden oluyor ve ilgiyi not artırımlarına yönlendiriyor.

Yakın vade ajandaya bakıldığında öne çıkan başlıklar:

1 Kasım: S&P not güncellemesi
5 Kasım: ABD Başkanlık seçimleri
8 Kasım: Merkez Bankası enflasyon raporu
S&P daha önce not artırımına dair sinyal vermişti. Bu nedenle, 1 Kasım’da yapılacak açıklamalar önemli olacak. Hareketli geçen ve anketlerde öne çıkan başkan adayının sıkça değiştiği ABD başkanlık seçimleri sonrası belirsizliğin geride kalmasıyla birlikte uzmanlar, gelişmekte olan ülkeler için sermaye akışlarının hızlanabileceğini ifade ediyor.

Enflasyon raporu ise beklentilerin şekillenmesi ve geleceğe dair vereceği sinyaller açısından önemli olacak.