Petrol fiyatları, artan ticaret vergilerinin küresel ekonomik büyümeyi azaltabileceği endişelerine rağmen, Rusya ve İran petrol arzı ve yaptırım tehditlerine ilişkin endişelerin etkisiyle değer kazandı.

Brent ham petrol vadeli işlemleri, TSİ 19.00’da 1,08% artışla varil başına 76,69 dolardan, ABD ham petrolü vadeli işlemleri ise 0,98% artışla varil başına 73,03 dolardan işlem gördü. 

PVM petrol analisti John Evans, “ABD’nin İran ihracatına baskı yapması ve yaptırımların Rusya’daki akışları etkilemeye devam etmesiyle, Asya’daki ham petrol türleri sağlamlığını koruyor ve dünkü yükselişi destekliyor.” dedi.

Rus petrolünün önde gelen ithalatçılar Çin ve Hindistan’a sevkiyatı, tankerleri, üreticileri ve sigortacıları hedef alan ABD yaptırımları nedeniyle önemli ölçüde sekteye uğradı.

Başkan Donald Trump’ın geçen hafta İran’ın petrol ihracatı üzerindeki “maksimum baskıyı” yeniden tesis etmesinin ardından ABD’nin Çin’e İran petrolü sevk eden ağlara uyguladığı yaptırımlar da arz tedirginliğini artırıyor.

Nord Pool web sitesinde yayınlanan bir düzenleyici açıklamaya göre, Equinor’un Kuzey Denizi’ndeki Johan Sverdrup petrol sahasında bir elektrik kesintisi yaşandı.

Ancak Trump’ın küresel büyümeyi ve enerji talebini azaltabilecek son gümrük vergileri fiyat artışlarını kontrol altında tuttu.

Pazartesi günü Trump, çok cepheli bir ticaret savaşını tetikleyebilecek önlemler kapsamında ABD’ye ithal edilen çelik ve alüminyum üzerindeki gümrük vergilerini “istisna veya muafiyet olmaksızın” 25%’e yükseltti.

Söz konusu vergi Kanada, Brezilya, Meksika, Güney Kore ve diğer ülkelerden ithal edilen milyonlarca ton çelik ve alüminyumu vuracak.

Morgan Stanley dün yayınladığı bir notta, “Vergiler ve karşılıklı misillemeler, özellikle küresel ekonominin petrol yoğun kısmı üzerinde baskı yaratma potansiyeline sahip ve talep üzerinde belirsizlik yaratıyor. Bununla birlikte, bu arka planın muhtemelen OPEC + ‘nın mevcut üretim kotalarını bir kez daha uzatmasına neden olacağını düşünüyoruz.” yorumunu yaptı.

Kaynak: Midas