Petrol fiyatları, soğuk havanın artırdığı talebin yanı sıra zayıf dolar ve İran ile Rusya’nın petrol ihracatına getirilecek sert yaptırımlardan destek alarak ekim ayından bu yana görülen en yüksek seviyesinde.
Brent ham petrol vadeli işlemleri, TSİ 17.30’da 0,80% artışla varil başına 77,10 dolardan, ABD ham petrolü vadeli işlemleri ise 0,81% artışla varil başına 74,56 dolardan işlem gördü.
Petrol daha önce, Kuzey Yarımküre’deki soğuk havanın ardından artan talep ve Çin’in duraksayan ekonomisini canlandırmak için daha fazla mali teşvik umutlarıyla beş seanslık kazanç elde etmişti.
SEB analisti Bjarne Schieldrop, Brent ham petrolünün kuzeybatı Avrupa ve ABD’deki normalden daha soğuk hava, doğalgaz fiyatlarındaki artış ve rafinaj kâr marjlarındaki yükselişten destek aldığını söyledi.
Zayıflayan dolar da fiyatları destekledi. Zayıflayan ABD para birimi, petrol gibi dolar fiyatlı emtiaları diğer para birimlerini kullanan alıcılar için daha ucuz hale getiriyor.
Washington Post’un Başkan seçilen Donald Trump’ın sadece kritik ithalatlara uygulanacak gümrük vergilerini değerlendirdiğini bildirmesinin ardından dolar bugün düştü.
Yatırımcılar ayrıca enerji tüketimi ve Fed’in faiz oranı görünümü hakkında daha fazla ipucu için ekonomik haberleri bekliyor. Fed’in son toplantısının tutanakları çarşamba günü, aralık ayı istihdam verisi da cuma günü açıklanacak.
Bu arada, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Saudi Aramco, Asya’daki alıcılar için şubat ayında ham petrol fiyatlarını üç aydan bu yana ilk kez artırdı. Bu fiyatlardaki artış genellikle daha güçlü talep beklentilerine işaret ediyor.
Arz cephesinde ise Batı’nın İran ve Rusya’nın petrol sevkiyatlarına daha güçlü yaptırımlar uygulaması belirgin bir olasılık.
Konuyla ilgili bilgi sahibi iki kaynağın yaptığı açıklamaya göre, Biden yönetimi Ukrayna’daki savaşı nedeniyle Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulamayı planlıyor ve Rus ham petrolünü taşıyan tankerlere karşı harekete geçerek petrol gelirlerini hedef alıyor.
Goldman Sachs, ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump yönetiminden beklenen politika değişiklikleri ve daha sıkı yaptırımlar sonucunda İran’ın petrol üretim ve ihracatının ikinci çeyrekte düşmesini bekliyor.
Banka, OPEC üreticisinin üretiminin ikinci çeyrekte günlük 300.000 varil azalarak 3,25 milyon varile düşebileceğini söyledi.