Analistler, OPEC+ grubunun 2 Haziran’da yapacatları toplantıda mevcut üretim kesintilerini 2024 yılının ikinci yarısına taşıyacaklarını öngörüyorlar.
OPEC+’nın ismini vermek istemeyen dört delegesi, kritik toplantı öncesinde CNBC’ye yaptıkları açıklamada, ittifakın mevcut günlük 2,2 milyon varillik (bpd) üretim kesintisini uzatmasının muhtemel olduğunu söylediler.
Bu delegelerden biri CNBC’ye yaptığı açıklamada, grubun son haftalarda nispeten istikrarlı seyreden petrol fiyatları karşısında ani bir rota değişikliğinden kaçınmak isteyeceğini söyledi.
Geçtiğimiz hafta OPEC, OPEC+ ittifakının Haziran ayı başındaki toplantısını başlangıçta planlanandan bir gün sonra ve yüz yüze yerine video konferans yoluyla yapacağını açıkladı. Daha önce 1 Haziran’da Viyana’da yüz yüze yapılması planlanan tüm toplantılar artık 2 Haziran’da online olarak gerçekleştirilecek.
Analistlere göre OPEC+ toplantılarının çevrimiçi yapılacak olması, pakttaki üreticilerin mevcut kesintilerin nasıl devam edeceği konusunda aşağı yukarı bir anlaşmaya vardığını gösteriyor.
Piyasa gözlemcilerine göre OPEC+, yaz aylarında petrol talebinin güçlü olması ve stokların erimesine yol açması halinde bu yılın ilerleyen dönemlerinde üretim politikasında değişikliğe gitmeyi tercih edebilir.
PVM Energy analisti Tamas Varga AFP’ye yaptığı açıklamada, “OPEC+’nın mevcut kotaları devam ettirmesini bekliyorum. Arz-talep dengesi herhangi bir değişikliğe gerek olmadığını gösteriyor, aksi takdirde fiyatlar düşer” dedi.
Kasım ayındaki son toplantının ardından Suudi Arabistan ve Rusya’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülke, dalgalı fiyatları desteklemek amacıyla üretimi daha da kısacaklarını söyledi.
UBS analisti Giovanni Staunovo da “gönüllü üretim kesintisi yapan sekiz üye ülkenin bu kesintileri uzatmasının muhtemel olduğunu” belirtti. Varga, “en büyük meselenin, gevşek uyum gösterenlerin önümüzdeki aylarda bunu telafi edeceğine piyasayı inandırmak olduğunu” vurguladı.
ING emtia stratejistleri Warren Patterson ve Ewa Manthey, “Piyasa OPEC+’nın ek gönüllü arz kesintilerini yılın ikinci yarısına tamamen taşımasını bekliyor. Daha azı kısa vadede fiyatlar üzerinde daha fazla baskı yaratacaktır. Grubun yukarı yönlü bir sürpriz yapması daha zor olacaktır. Daha derin kesintiler üzerinde anlaşmaya varmak, özellikle de bir avuç üretici halihazırda hedef seviyelerinin üzerinde üretim yaparken zor olacaktır” değerlendirmesini yaptılar.
ING’nin stratejistlerine göre, kesintilerin tamamen geri alınması, piyasa beklentilerinin karşılanmaması durumunda fiyatların düşmesini engellemek ve duyarlılık açısından önemli olsa da, “petrol piyasasını talebin en yoğun olduğu yaz döneminde derin bir açığa iteceği için” temeller açısından gerekli değil.