Türkiye’nin kışlık sebze ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı İzmir’de, yağışlar ve hava sıcaklığın düşmesi üreticileri mutlu etti.
İllere göre kışlık sebze üretim sıralamasında birçok üründe lider, bazılarında da ilk üçte yer alan İzmir, yurt içindeki talebin karşılanmasında önemli rol oynamasının yanı sıra yurt dışına da ürün gönderiyor.
Türkiye’nin brokoli üretiminin yüzde 44,5’ini, kereviz üretiminin yüzde 39,09, enginar üretiminin 27,08, pırasa üretiminin yüzde 15,80’inin gerçekleştiren İzmir, bu ürünlerde ilk sırada yer alıyor. Ispanağın yüzde 22,67, karnabaharın ise yüzde 20,09’ünü karşılayan kent bu ürünlerin üretiminde ikinciliği, yüzde 8,63 ile kırmızı pancar üretiminde üçüncülüğü elinde bulunduruyor.
Marta kadar üretim var
Kentte kışlık sebze üretimi ekim ortasından mart sonuna kadar sürüyor. Havaların soğuduğu aralık, ocak ve şubat aylarında kışlık sebzeye talep arttığı için hasat da bu aylarda yoğunlaşıyor.
Kentte 2022 üretim sezonunda 136 bin dekarda 20 türde 285 bin ton civarında kışlık sebze üretimi gerçekleşti. Torbalı, Bayındır, Tire, Menemen, Menderes ve Çeşme kışlık sebze üretiminde öne çıkan ilçeler oldu.
Bu üretim sezonunda da son 5 yılın ortalamasına paralel olarak 280 bin tonun biraz üzerinde ürünün hasat edileceği tahmin ediliyor.
Üreticiler kilogramda brokoliyi 8, karnabaharı 5, beyaz lahanayı 1, kırmızı lahanayı, pırasayı 9 liradan satıyor.