Kervan Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KRVGD), Mısır başta olmak üzere yurtdışı yatırım ve pazarlama faaliyetlerine ilişkin gelişmeler hakkında Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bir açıklama yaptı.
Açıklamanın öne çıkan başlıkları şu şekildedir:
-
Kervan Gıda, Mısır'daki bağlı ortaklığı MCC bünyesinde ikinci üretim hattını devreye alarak, Mısır'daki üretim kapasitesini yıllık 10 bin tona, konsolide üretim kapasitesini ise yıllık 131.410 ton seviyesine çıkarmıştır. Bu yeni yatırımlar sayesinde, toplam üretim kapasitesi son iki ayda %15 artış göstermiştir.
-
Şirket, 2021 yılında gerçekleştirilen halka arzdan elde edilen kaynaklarla, Polonya'da ZPC Otmuchów S.A. ve iştiraki PWC Odra S.A.'yı satın alarak Avrupa Birliği içinde üretim gücünü artırmıştır. Polonya'daki üretim kapasitesi, yeni devreye alınan 10.000 ton kapasiteli ikinci jelly hattıyla birlikte yıllık 35.930 ton seviyesine ulaşmıştır.
-
Kervan Gıda, Orta Doğu ve Afrika bölgelerinde güçlenmeyi hedefleyerek Mısır'da yeni bir üretim tesisi kurma kararı almıştır. İlk olarak yıllık 2.500 ton kapasiteli licorice hattı faaliyete geçmiş, ardından 7.500 ton kapasiteli jelly hattı da devreye alınmıştır. Bu yatırımlar sonucunda, Türkiye'den Mısır'a bazı işçilik gerektiren üretimlerin kaydırılması planlanmaktadır.
-
Mısır yatırımlarıyla birlikte, 2025 yılında yaklaşık 27 milyon ABD Doları seviyesinde bir gelir artışı beklenmektedir.
Şirket tarafından KAP'a gönderilen açıklamanın tam metni şu şekildedir:
Mısır'daki bağlı ortaklığımız MCC bünyesinde ikinci üretim hattımız devreye girmiş olup, şirketimizin Mısır'daki üretim kapasitesi yıllık 10 bin ton seviyesine, konsolide üretim kapasitesi ise yıllık 131.410 ton seviyesine ulaşmıştır. Devreye alınan yatırımlarla birlikte toplam üretim kapasitemiz iki ay öncesine göre %15 artış göstermiştir.
Şirketimiz, satışlarının yaklaşık %80'ini yabancı para cinsinden gerçekleştiren bir şirket olarak, üretim gücünü de satış gücüne paralel artırmak amacıyla alternatiflerini geliştirme yolunda ilerlemektedir. 2021 yılındaki halka arzımız sonrasında elde edilen kaynaklarla Polonya'da ZPC Otmuchów S.A. ve iştiraki PWC Odra S.A.'yı satın alarak Avrupa Birliği içerisinde üretim gücüne kavuşmuştur. Bu şirketler satın alındıkları dönemlerde FAVÖK ve net kar üretememekteydi. Ancak 2021 yılından bu yana alınan aksiyonlar sonrasında, hem şirketlerin hasılatı artmış hem de FAVÖK marjı iyileştirilmiştir. Son olarak devreye alınan yıllık 10.000 ton kapasiteli ikinci jelly hattı ile birlikte, Polonya'daki üretim kapasitemiz yıllık 35.930 ton seviyesine ulaşmıştır.
Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki pozisyonunu güçlendirmeyi hedefleyen Kervan Gıda, 2023 yılı Temmuz ayında aldığı karar ile Afrika'nın 105 milyonluk nüfuslu önemli ülkelerinden biri olan Mısır'da üretim tesisi kurma kararı almıştır. Mısır'daki bağlı ortaklığımız MCC for Confectionery Manufacturing (MCC), üretim tesisi için Kahire'ye bağlı sanayi bölgesi olan 10th of Ramadan bölgesini yatırım yeri olarak seçmiştir. 10.000 m² arsa üzerindeki 6.000 m² kapalı alanın üretim tesisine dönüştürülmesi çalışmalarıyla, ilk olarak yıllık 2.500 ton kapasiteli licorice hattı yaklaşık 4 ay içerisinde üretime hazır hale getirilmiş ve 2024 yılının Ocak ayında faaliyete geçmiştir. Sonrasında, Kervan Gıda'nın İstanbul'daki üretim tesisinin Manisa'daki yeni tesislere taşınması sırasında yıllık 7.500 ton kapasiteli bir jelly hattı da Mısır'da kullanılmak üzere sevk edilmiştir. Bu hattın kurulma işlemleri de yine yaklaşık 4 ay içerisinde tamamlanmış olup, bugün (12.08.2024) itibarıyla üretime başlamıştır.
Yeni üretim hattının devreye girmesiyle birlikte, konsolide kapasitemiz yıllık 123.910 ton seviyesinden 131.410 ton seviyesine yükselmiştir. Mısır'daki bağlı ortaklığımızda artan kapasite ile beraber yeni bir yapılanma gerçekleşmiştir. Şirketimizde ihracat departmanı kurulmuş ve Cezayir ile Güney Afrika ile ilk bağlantılar yapılmıştır. İşçilik ve enerji maliyetlerindeki avantajlar sayesinde, ilk sonuçlara göre MCC'nin, Kervan Gıda'nın konsolide FAVÖK marjından önemli ölçüde yüksek bir marjla çalıştığı görülmektedir. Türkiye'de üretilen ve ihraç edilen, ancak el işçiliği gerektiren ürünlerin bir kısmı da Mısır'a kaydırılacaktır.
MCC için hedef pazarlar olan Orta Doğu ve Afrika bölgelerinde satışların artması ve beklentilerin karşılanması durumunda tesislerin büyüme potansiyeli bulunmaktadır. 3. çeyrekten itibaren konsolide bazda faydasını göreceğimiz Mısır yatırımlarının, Afrika pazarındaki artan gücümüzle 2025 yılının tamamında projeksiyonlarımıza yaklaşık 27 milyon ABD Doları seviyesinde katkı sağlaması beklenmektedir.
Paydaşlarımıza ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.