Japonya Sanayi Bakanlığından bir yetkili, Japonya'nın beklenmedik arz şoklarına karşı acil ihtiyaçlar için sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alımlarını yılda üç kargodan en az 12 kargoya çıkarmayı düşündüğünü söyledi.
Rezerv artırma planı, Çin'den sonra dünyanın en büyük ikinci LNG alıcısı olan Japonya'nın ek alımlar yapmasını ve şu anda 0,21 milyon olan LNG alımlarını yılda en az 0,84 milyon tona çıkarmasını gerektiriyor.
Geçtiğimiz Aralık ayından bu yana Japonya'nın en büyük elektrik üreticisi JERA, Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı (METI) tarafından yürütülen 'Stratejik Tampon LNG'ye (SBL) eklemek üzere kış aylarının her biri için bir LNG kargosu veya yıl için toplam üç kargo satın aldı.
Bakanlığın enerji kaynakları geliştirme bölümü direktörü Yuya Hasegawa Reuters'a yaptığı açıklamada, JERA'nın bu kış Aralık'tan Şubat'a kadar her ay için 70.000 metrik tonluk bir kargo satın almaya devam edeceğini söyledi.
“2020'lerin ortalarından sonlarına kadar, bir yıl boyunca ayda en az bir kargo, yani yılda en az 12 kargo temin etmeye çalışacağız” diyen Hasegawa, aynı zamanda Japonya'nın en büyük LNG alıcısı olan JERA'nın rezerv için kargo taşımaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.
Japon enerji kuruluşları, JERA'nın acil ihtiyacı olan bir kuruluşa kargo sağlaması için tasarlanan ve diğer sorunların yanı sıra askeri çatışmalar veya nükleer reaktörlerin durması nedeniyle tetiklenen beklenmedik arz sıkıntılarına karşı koruma sağlayan daha büyük bir SBL için çağrıda bulunuyordu.
Avustralya, Japonya'nın açık ara en büyük LNG tedarikçisi olmakla birlikte, Japon gümrüğüne göre Katar ve Umman da dahil olmak üzere Orta Doğu, Ağustos ayındaki süper soğutulmuş gaz ihtiyacının %14'ünü, Rusya ise onda birini karşıladı.
Uluslararası Enerji Ajansı'na göre Japonya'nın yeraltı gaz deposu yok ancak sayıları 30'u aşan LNG alım terminallerinde yaklaşık 12 milyar metreküplük ya da bir aylık tüketimin biraz üzerinde LNG depolama kapasitesi bulunuyor.
Depolama kapasitesini arttırmak için METI geçen ay, SBL'den ayrı ancak aynı zamanda enerji güvenliğini arttırmayı amaçlayan bir programla, şirketlerin yurtiçi ve yurtdışındaki depolama tanklarını güvence altına almaları için mali destek önerdi.
LNG, Japonya'da elektrik üretiminin üçte birini oluşturuyor ve önümüzdeki yıllarda da bir geçiş enerjisi kaynağı olarak kalmaya devam edecek.