• Türkiye 2 yıllık tahvil faizi bir önceki kapanışa göre 87 baz puan artışla %43,80 ve 10 yıllık tahvil faizi 26 baz puan artarak %29,97 seviyesinden işlem gördü.
  • Türkiye'nin dolar bazlı 5 yıl vadeli CDS oranı 276,3 oldu.
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre nakit dengesi, Eylül ayında 201 milyar TL açık verdi. Hazinenin nakit gelirleri 781,9 milyar lira, nakit giderleri 982,9 milyar lira oldu. Yılın ilk dokuz ayında hazine nakit dengesi 1,54 trilyon lira açık verdi. Faiz dışı açık ise Eylül'de 60,8 milyar TL olurken dokuz aylık faiz dışı açık 692,6 milyar TL olarak gerçekleşti.
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrik ve doğalgaza yıl sonuna kadar zam yapılmayacağını açıkladı.
  • Deutsche Bank Türkiye'ye dair hazırladığı raporda, Türkiye'de yetkililerin dezenflasyon konusunda güvenli olmaya devam ettiğini, bununla birlikte enflasyon görünümü konusunda temkinli iyimserlik içinde olduklarını ifade etti. Notta, TCMB'nin gevşeme döngüsüne ortaya çıkan riskler dolayısıyla öteleyerek Kasım ayı yerine Ocak 2025'te başlamasını beklediklerini, faiz oranlarını %47,5'e çekmek için faiz indirimlerine 250 baz puan ile başlayacaklarını ve 2025 enflasyon tahminini ise %23,2'den %25'e çıkardıklarını bildirdi.
  • Bank of America (BofA) Türkiye'ye ilişkin yayınladığı raporda, Eylül enflasyonunun tahminlerden yüksek gerçekleştiğini, çekirdek enflasyonun ise stabil seyrettiğini ifade ederek yıl sonu enflasyon tahminlerini %42,2'den %43,3'e revize etti. BofA, Eylül ayı enflasyon verisinin baz senaryolarını değiştirmediği ve ilk faiz indiriminin Aralık'ta beklendiklerini dile getirerek "TCMB'nin kararının verilere bağlı olacağını düşünüyoruz. Enflasyonda daha fazla yukarı yönlü sürpriz görmezsek Aralık ayında 200-250 baz puan faiz indirimi olabileceğini düşünüyoruz. Eğer veriler hayal kırıklığı yaratırsa ilk faiz indirimini gelecek yılın ilk çeyreğinde görebiliriz." dedi.
  • ABD Borsalarında negatif seyir izlendi. Kapanışta Dow Jones Endeksi, %0,94 azalışla 41.954,24 puana, S&P500 Endeksi %0,96 azalarak 5.695,94 puana ve Nasdaq Endeksi %1,18 kayıpla 17.923,9 puana geriledi. Avrupa Borsaları ise Almanya hariç günü yükselişle tamamladı.
  • Almanya'da fabrika siparişleri, Ağustos ayında aylık bazda %5,8 ve yıllık bazda %3,9 azaldı.
  • Euro Bölgesi'nde perakende satışlar, Ağustos ayında aylık %0,2, yıllık %0,8 artış gösterdi.
  • Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, enflasyonda çok ilerleme kaydettiklerini ve işgücü piyasasının zayıflama belirtileri gösterdiğini belirterek Eylül'de faiz oranlarının 50 baz puan düşürülmesi kararını desteklediğini açıkladı.
  • Ekonomik hedeflerine ulaşma konusunda güvenini yineleyen Çin, ek teşvik açıklamalarından kaçındı
  •  Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC), bu yıl ekonomik hedeflere ulaşacaklarına inandıklarını ve büyümeye destek vereceklerini belirtti. Ancak, daha fazla teşvik vermekten kaçındılar. Yatırımları artırmayı ve dezavantajlı gruplara doğrudan desteği artırmayı planladıklarını ifade ettiler. Ayrıca, büyük projeleri desteklemek için ultra uzun devlet tahvilleri ihraç etmeye devam edeceklerini ve stratejik alanlara 100 milyar yuan yatırım yapacaklarını vurguladılar. NDRC Başkanı Zheng Shanjie, hedeflerini gerçekleştirme konusunda kendilerine güvendiklerini ancak karmaşık bir ortamla karşılaştıklarını söyledi.
  • New York Fed Başkanı John Williams, Eylül'deki yarım puanlık faiz indiriminin ardından daha yavaş bir indirim hızına destek verdi. ABD ekonomisinin yumuşak bir iniş yapmak için iyi konumlandığını belirtti. İstihdam raporunun, enflasyonun düşmesine rağmen ekonominin sağlam kaldığını gösterdiğini ifade etti. Williams, mevcut para politikası duruşunun, ekonomideki güç ile enflasyonu %2'ye geri döndürmek için uygun olduğunu vurguladı. Faiz indirimlerinin nasıl devam edeceği konusunda, iki çeyrek puanlık indirim öngördüğünü ve kararların verilere bağlı olacağını söyledi. Enflasyonun hızlı düşmesi durumunda, bu durumun politikanın daha hızlı normalleşmesini gerektirebileceğini belirtti. 
  • Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, Avrupa Merkez Bankası'nın gelecek hafta faiz indirimini değerlendirmeye açık olduğunu belirtti. Almanya'nın ekonomik büyümesinin yılın ikinci yarısında beklenenden zayıf olacağını ifade etti. ECB'nin faiz politikasının istenen fiyat düşürücü etkiyi yarattığını vurguladı ve %2 enflasyon hedefine yaklaşıldığını söyledi. Ayrıca, Alman hükümetinin büyüme tahminini %0,3'ten %0,2'lik bir daralmaya revize etmesine katıldığını aktardı. Nagel, AB'nin Çin'den otomobil ithalatına yönelik gümrük tarifelerine karşı çıkarak, Çin ile müzakerelerin önemini vurguladı.
  • Euro Bölgesi'nde yatırımcı güven endeksi, Eylül'de 15,4 puan iken Ekim'de 1,6 puan artışla eksi 13,8'e yükseldi. Beklentiler Endeksi, ECB'nin faiz indirimleri ve Çin'in teşvikleri etkisiyle eksi 8'den eksi 3,8'e çıktı. Ancak Mevcut Durum Endeksi, eksi 22,3'ten eksi 23,3'e gerileyerek dördüncü ayda da düştü. Sentix, Euro Bölgesi ekonomisinin durgunluktan çıkma girişiminde olduğunu belirtti. Almanya için yatırımcı güven endeksi Ekim'de 3,2 puan artarak eksi 31,5 oldu. Mevcut Durum Endeksi ise eksi 48'den eksi 47,8'e yükseldi. Sentix, Almanya'nın hâlâ resesyon modunda olduğunu ve iyileşmenin küresel teşviklere bağlı olduğunu ifade etti.
  • ECB Yönetim Konseyi üyesi Martins Kazaksa, ekonomik görünüm kötüleşmediği sürece benzer büyüklükte faiz indirimlerinin devam edeceğini belirtti. Ekim ayında bir indirim yapılmasını desteklediğini, ancak Aralık'taki duruma dair kesin bir tahminde bulunmadığını ifade etti. Ekonominin beklenenden daha kötü gitmediği sürece indirimlerin sürebileceğini vurguladı. Ayrıca, enflasyonun hâlâ sorun olduğunu, ancak ekonomik büyümeye dair endişelerin arttığını ve risklerin dengelendiğini söyledi. Faiz indirimlerinin işgücü piyasasına destek sağlayabileceğini ekledi.
     
  • Bugün yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken yurt dışında ise Almanya'da sanayi üretimi ile ABD'de dış ticaret dengesi verileri takip edilecek.