Bitcoin 96.920 dolar, Ethereum 2.720 dolar seviyesinden işlem görüyor.
Kripto para piyasasının toplam değeri 3,14 trilyon dolar. Bitcoin'in piyasa değeri 1,92 trilyon dolar, Ethereum'un piyasa değeri 328 milyar dolar. Dün spot Bitcoin ETF'lerine 64,1 milyon dolar tutarında çıkış gerçekleşirken, spot Ether ETF'lerinde 19 milyon dolar giriş gerçekleşti.
CoinTR Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan bültende kripto para sektöründeki önemli gelişmeler ele alınıyor.
SEC, Canary Capital tarafından yapılan spot XRP ETF başvurusunu kabul etti
SEC, dün, Cboe BZX Borsası'nın Canary Capital adına yaptığı spot XRP ETF başvurusunu kabul etti vebaşvurunun Federal Kayıt'ta yayımlanmasından itibaren 21 gün içinde yorumların gönderilmesini talep etti. Bu sürecin ardından kurum başvuruyu onaylama, reddetme veya "soruşturma başlatma" kararı alabilir. 19b-4 başvurusu bir kripto ETF'sinin SEC'e önerilmesinin iki aşamalı sürecinin ikinci adımını temsil ediyor. Başvuru kabul edildikten sonra Federal Kayıt'ta yayımlanır ve kurumun resmi onay süreci başlar. SEC daha önce 21Shares, Bitwise, Grayscale ve CoinShares'in spot XRP ETF başvurularını da kabul etmişti. Canary Capital ayrıca Litecoin ETF başvurusuyla da kurumun onayını almıştı.
Brezilya, onayın ardından dünyanın ilk spot XRP ETF'sini başlatmaya hazırlanıyor
Brezilya, dünyanın ilk spot XRP borsa yatırım fonunu (ETF) başlatmaya hazırlanıyor. Hashdex'in XRP fonu, ülkenin düzenleyicisi olan CVM (Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) t tarafından onaylandı. Hashdex Nasdaq XRP Endeks Fonu, şu anda ön operasyonel aşamada ve Brezilya'nın B3 borsasında işlem görmesi bekleniyor. Fonun başlangıç tarihi henüz açıklanmadı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), 21Shares, Bitwise, Grayscale ve CoinShares gibi şirketlerin XRP ETF başvurularını kabul etti. Ayrıca, Solana ve Litecoin gibi diğer altcoinlere dayalı spot ETF başvuruları da SEC tarafından değerlendiriliyor.
Montana, Bitcoin rezerv yasa tasarısını Temsilciler Meclisine ilerleten dördüncü ABD eyaleti oldu.
Montana eyaletinin İş ve Çalışma Komitesi, Bitcoin ve diğer kripto paraların rezerv varlık olmasının önünü açabilecek bir yasa tasarısını kabul etti. Dün yapılan oylamada, 12'ye karşı 8 oyla kabul edilen tasarı, Cumhuriyetçilerin tam desteğini alırken Demokratların tamamı tarafından reddedildi. ABD'de eyalet düzeyinde Meclis'e ulaşan dördüncü kripto rezerv yasa tasarısı olan bu öneri, değerli metaller, stablecoin'ler ve son bir yılda ortalama piyasa değeri 750 milyar doların üzerinde olan dijital varlıklara yatırım yapmak için özel bir gelir hesabı oluşturmayı öngörüyor. Şu anda bu kriteri karşılayan tek dijital varlık Bitcoin. Tasarı, şimdi Montana Temsilciler Meclisi'ne gönderilecek. Bu aşamaya, Bitcoin rezerviyle ilgili yasa tasarılarında yalnızca Utah, Arizona ve Oklahoma ulaşmıştı. Tasarı, fonların nitelikli bir saklayıcı tarafından tutulması veya bir borsa yatırım fonu (ETF) aracılığıyla yönetilmesi gerekliliğini kaldıracak şekilde değiştirildi. Kabul edilmesi durumunda, 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek tasarı, eyalet hazinedarının 15 Temmuz'a kadar değerli metaller, dijital varlıklar ve stablecoin'lere yatırım yapmak için özel bir hesaba 50 milyon dolara kadar kaynak aktarmasına izin verecek. Illinois, Kentucky, Maryland, New Hampshire, New Mexico, North Dakota, Ohio, Pennsylvania, South Dakota ve Texas gibi diğer eyaletler de benzer Bitcoin rezerv tasarıları sundu. Utah, bu alanda en fazla ilerleme kaydeden eyalet olarak, Bitcoin rezerv yasa tasarısını Meclis'ten geçirmeyi başardı.
Microsoft kuantum yeni çipini tanıttı.
Microsoft, dün ilk kuantum işlemcisi Majorana 1'i tanıtarak, kuantum bilişim alanındaki rekabete katıldı. Yarı iletkenler ve süper iletkenlerden oluşan bu çip, Microsoft'a göre katı, sıvı ve gazdan farklı bir madde kullanıyor. CEO Satya Nadella, bu teknolojinin kuantum bilgisayarların geliştirilmesini on yıllar yerine birkaç yıla indirebileceğini belirtti. Microsoft, 1937'de ortaya atılan teorinin nihayet pratiğe dökülebildiğini ve bu çığır açan buluşun bilim dergisi Nature'da yayımlandığını açıkladı. Kuantum bilgisayarlar, geleneksel bilgisayarların aksine qubit adı verilen birimler kullanarak aynı anda hem 0 hem de 1 değerlerini temsil edebiliyor. Bu sayede çok daha hızlı işlem yapabiliyorlar. Bu gelişme, kimya ve sağlık gibi birçok alanda devrim yaratma potansiyeline sahip olsa da, kripto para dünyasında endişelere yol açıyor. Özellikle, Google'ın Aralık 2024'te tanıttığı Willow çipi sonrası, kuantum bilgisayarların Bitcoin ve diğer kripto paraların kullandığı şifreleme yöntemlerini kırabileceği konuşuluyor. Uzmanlar, çoklu imza cüzdanları, çevrimdışı saklama yöntemleri ve kuantuma dayanıklı kripto cüzdanlarının bu riske karşı önlem olabileceğini belirtiyor.