Konut sektöründeki toparlanma hisseleri nasıl etkiliyor?

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Ekim ayına ilişkin yayınladığı konut satış istatistikleri verisine göre 2024 yılı Ekim ayında 165.138 adet konut satışı gerçekleştirildi. 

Bu rakam 2022 yılının Aralık ayından bu yana en güçlü rakama işaret ederken konut satışları 4 ay aralıksız olarak yükselmeye devam etti.

2024 yılının Ekim ayında açıklanan rakam geçen yılın aynı dönemine göre 76,1% artış gösterirken Temmuz-Ekim arası dönemde  ise geçen yılın aynı dönemine göre 139.244 adet daha fazla konut satışı gerçekleştirildi.

Ocak-Ekim döneminde ipotekli satışlarda bir önceki yıla göre 31,9%’luk düşüş yaşanmasına karşın toplam satışlarda 11,9% artış yaşandı.

Türkiye genelinde ikinci el konut satış sayısı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 66,5% oranında artarak 107.459 oldu. Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı 65,1% oldu. İkinci el konut satışları Ocak-Ekim döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 8,3% oranında artarak 753.816 olarak gerçekleşti.

Bu bilgilere göre Ocak-Ekim arasında hem ipotekli satışlardaki düşüş hem de ilk el konut satışlarındaki artış, konut talebinin yüksek faiz ortamına göre hala güçlü seyrettiğini gösteriyor. 

Özellikle kredi maliyetlerinin ve nakit ihtiyacının arttığı bu dönemde konut fiyatlarının reel olarak değer kaybetmesi konut talebinde de artışa sebep olduğu gözlemleniyor. İpotekli satışlarda kümülatif olarak zayıflama meydana gelse de diğer satışlar tarafında güçlü büyüme söz konusu.

Konut Fiyat Endeksi Hala Zayıf

TCMB’nin yayınladığı verilere göre 2024 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre 2,1% oranında artan Konut Fiyat Endeksi (KFE), bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak 26,8% oranında artarken, reel olarak ise 14,7% oranında azaldı..

Ayrıca Ekim ayı enflasyonu da 2,88% olarak açıklanmasıyla KFE Ekim ayında da enflasyonun altında kaldı.

Fakat KFE Eylül ayında 1% artış göstermişti. Aylık olarak endeksin artışının 1%’den 2,1%’e çıkması GYO tarafında olumlu olsa da Kasım ayı verileri kritik olacak.

Özellikle GYO’ların kârlılığının büyük bölümünün değerleme kârı üzerinden elde edilmesinden kaynaklı olarak Konut Fiyat Endeksindeki değişimler kritik olacak.

Konut satış istatistikleri, konut talebi tarafında canlanma belirtileri gösterse de konut fiyat endeksi için TCMB’nin faiz indirimi için verdiği sinyaller etkili olabilir.

Peki Bu Veriler Hangi Sektörleri Ön Plana Çıkartıyor?

Konut satış istatistiklerinin güçlü gelmesi sonucunda haftalık olarak BIST GAYRIMENKUL YATIRIM ORTAKLIGI (XGMYO) endeksi 5%’e yakın yükseldi. 

GYO hisseleri için diğer verilerin gelmesi ve bu hafta açıklanacak faiz toplantısı metni önemli olacak. Faiz indirimlerinin başlamasıyla beraber sinyal etkisi Konut Fiyat Endeksinin reel olarak artış göstermesine sebep olabilir. 

Faiz indirimlerinin gerçekleşmesi durumunda ise kredi maliyetlerindeki gerileme, konut talebinin artmasına dolaylı yoldan Konut Fiyat Endeksinin de artış göstermesini sağlayabilir.

Bu durum değerleme kârı yazan gayrimenkul şirketleri için oldukça önemli olacak. Faiz indirimlerinin yaratacağı sinyal etkisi piyasa tarafından takip edilecek. Birçok gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi, yüksek kredi maliyetleri neticesinde düşük kârlılığa ulaşmıştı.

Diğer taraftan konut satışlarının artış göstermesi mobilyacılık, seramik, porselen ve beyaz eşya hisselerini de ön plana çıkartabilir. 

Konut satış istatistikleri 4 ay kesintisiz olarak yükselse de fiyat endeksinin enflasyonun altında olması, Kasım ayı verilerinin önemini ortaya koyuyor. Perşembe günü yapılacak olan TCMB faiz toplantısında çıkan kararlar ve metin önemli olacak.

Fakat son enflasyon metninde güvercin mesajların verilmeye başlanması endeks tarafında olumlu bir tepki oluşmasına sebep olmuştu.

Kasım ayında da metindeki ifadeler sinyal etkisinden dolayı XGMYO endeksinde etkili olabilir. Fakat somut verilerin devam edebilmesi adına Konut Fiyat Endeksi piyasa tarafından takip edilecek.

Kaynak: Midas