Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen, tarım sektörünün yeni dönemde ülke için stratejik bir sektör olarak ilan edilmesi gerektiğini belirterek, "Savunma sanayisindeki iradenin tarım sektöründe de gösterilmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

MÜSİAD Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu, 15. Gıda ve Tarım Sektör Raporu'nu yayımladı.

Kuruldan yapılan açıklamaya göre, raporda, sürdürülebilir gıda ve tarım yaklaşımları ile yapısal sorunlar, çözümler ve önerilere yer verildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen, tarım sektörünün yeni dönemde ülke için stratejik bir sektör olarak ilan edilmesi gerektiğini belirterek, "Savunma sanayisindeki iradenin tarım sektöründe de gösterilmesi gerekmektedir. Türkiye 100. yılı mottosuna yakışır şekilde tarım sektöründe güçlü ve uluslararası düzeyde rekabet edebilen 100 firma oluşturmak için kararlı bir şekilde adımlar atmış olmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Farklı sektörlerde faaliyet gösteren iş adamlarının tarım sektörüne yeni yatırımlar yapma isteğiyle hareket ettiğini vurgulayan Özen, "Ancak sektördeki geçmiş kötü örnekler ve yanlış yönlendirmeler, yatırımcıların umutsuzluğa ve yanlış yatırımlara yönelmesine neden olmaktadır. Bu durum, yeni yatırımcıların sağlıklı yatırımlar yapabilme konusunda endişe duymasına sebep olmaktadır. Bu sorunu aşmak ve yatırımcıları doğru yönlendirmek için Tarım Yatırım Ajansı gibi bir kurumun oluşturulması önemlidir." ifadelerine yer verdi.

Özen, küçük ölçekli üreticilerin güçlendirilmesi ve kooperatif yapılarının geliştirilmesi konusunda yetersiz politikaların değer zincirinin optimizasyonunu engellediğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Kırsal bölgelerdeki atıl durumda bulunan köy okullarının yeniden canlandırılması, tarımsal kalkınma için stratejik bir adım olarak kritik bir öneme sahiptir. Bu okullar, yalnızca eğitim veren kurumlar olarak kalmayıp, çiftçiler için modern tarım teknikleri, verimlilik artırma yöntemleri ve pazarlama stratejileri gibi hayati konularda eğitim merkezlerine dönüştürülebilir."

Bu okullara veteriner hekimler ve ziraat mühendisleri istihdam edilerek, çiftçilere uzman desteği sağlanması ve uzmanların gidecekleri bölgelerin önceliklerine göre özel olarak eğitilmesinin gerektiğini bildiren Özen, çiftçilerin modern tekniklere erişimlerini sağlamak ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını artırmak için özel teşviklere ihtiyaç olduğunu kaydetti.

"En büyük sorunlardan biri, pestisit kalıntıları ve yanlış kullanılan tarım ilaçları"

Açıklamada, MÜSİAD Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu'nun rapordaki görüş ve önerilerine ilişkin bilgi de verildi.

Dijital tarım uygulamaları, yapay zeka destekli süreç yönetiminin entegrasyonu, akıllı tarım sistemlerinin yaygınlaştırılması ve blok zincir tabanlı izlenebilirlik altyapılarının geliştirilerek tarımın dijitalleşmesinin sağlanması gerektiğini belirten Kurul, tarım ve gıda alanında farkındalık yaratmak, eğitim vermek ve yenilikçi projelere destek sağlamak amacıyla her yaş grubundan öğrenci ve girişimcilere yönelik Tarım İnovasyon Merkezleri'nin tüm şehirlerde kurulmasını önerdi.

Türkiye'de çiftçi yaş ortalamasının 59 olmasının tarım sektöründe genç nüfusun ilgisini çekmeyi ve çiftçiliği geleceğe taşıyacak bir meslek olarak tanıtmayı zorunlu kıldığını ifade eden Kurul, görüşleri şöyle sıraladı:

"Tarım sektörüne gençleri özendirici aktiviteler düzenlemek, çiftçiliğin prestijli ve değerli bir meslek olduğunu anlatmak büyük önem taşımaktadır. Önerilen proje kapsamında, TRT Çocuk kanalında tarımsal aktiviteleri ve çiftçiliği eğlenceli ve öğretici bir şekilde anlatan çizgi filmler hazırlanmalı, daha büyük yaş grupları için farklı kanallarda gençlere yönelik tarım programları oluşturulmalıdır. Tarım, gıda ve sağlık sektörlerinde en büyük sorunlardan biri, pestisit kalıntıları ve yanlış kullanılan tarım ilaçlarıdır. Ülkemizde bu konuda yeterli denetim yapılmadığı için ihracatta da ciddi engellerle karşılaşmaktadır. Bu sorunların çözümü için, Tarım ve Orman Bakanlığının tüm üretimlerde İyi Tarım Uygulamalarını zorunlu kılması, üreticilerin düzenli olarak denetlenmesi ve cezai yaptırımların uygulanması gerekmektedir."