Borsa

Geçtiğimiz aydan öne çıkan başlıklar

Yurt içi piyasaları etkileyen önemli gelişmelerin olduğu hareketli geçen yılın ilk ayı tamamlandı. Geçen yılı 9.830 puandan tamamlayan Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi, bu yılın ilk ayında 10.004 puandan kapanış yaptı

Geçen yılı 9.830 puandan tamamlayan Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi, bu yılın ilk ayında 10.004 puandan kapanış yaptı. Geçtiğimiz ay yaşanan ve piyasaların odağında olduğu, özellikle yurt içi piyasaları etkileyen önemli gelişmeler ise şu şekilde özetlenebilir:

  • BIST’te geçtiğimiz ay genelinde psikolojik eşik olan 10.000 puan seviyelerinde denge arayışı devam etti ve 10.250 seviyeleri, önemli bir direnç olarak analistler tarafından vurgulandı.
  • SPK tarafından kaldırılan yasağın ardından, 2 Ocak itibarıyla BIST 50 hisselerinde açığa satış işlemleri yapılmaya başlandı ve bu durum işlem hacmine yansıdı.
  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) "Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri" verilerine göre, yurt dışında yerleşik kişilerin hisse senedi stoku piyasa değeri 3 Ocak’ta 34 milyar 1,4 milyon dolar iken, 24 Ocak haftasında 34 milyar 217 milyon dolara yükseldi.
  • SPK tarafından halka arz talepleri uygun görülen şirketlere onaylar gelmeye devam ederken, Ocak ayında 5 yeni halka arz şirketi borsada işlem görmeye başladı.
  • ABD’de ay başında beklentilerin üzerinde açıklanan tarım dışı istihdam verisi, Fed’e yönelik faiz indirim beklentilerinin zayıflamasına yol açarak küresel risk iştahının zayıflamasına, hisse piyasalarında satışların hızlanmasına, doların küresel çapta değer kazanmasına ve ABD tahvil faizlerinin yükselmesine neden oldu. Güçlü gelen istihdam verisi sonrasında piyasalardaki beklentiler, ilk faiz indiriminin yılın ikinci yarısında yapılabileceği ve yılın tek faiz indirimiyle tamamlanabileceği yönünde değişti.
  • Trump, 20 Ocak’ta resmi olarak Başkanlığa geçti. Küresel piyasalar, ekonomi ve Trump’ın atacağı adımların kapsamı gibi gelişmelere bağlı olarak, Fed’e yönelik beklentilerin ön planda olduğu günler yaşadı.
  • Ocak ayında, gözler Bitcoin ve diğer kripto piyasası gelişmelerindeydi. Bitcoin, 89.256 USD ile 109 bin USD seviyeleri arasında işlem gördü ve bu zirve seviyesini oluşturdu. Trump, Beyaz Saray'da düzenlenen imza töreninde, kripto para piyasasını desteklemeye yönelik önemli bir adım attı. Kasım ayındaki ABD seçimleri öncesinde kripto dünyasına birçok vaatte bulunan ve bu sayede kripto şirketlerinden büyük maddi ve manevi destek gören Donald Trump, sözlerini tutmaya başladığı belirtiliyor.
  • Yurt içinde ise Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık piyasasına yönelik kanun sonrasında bu alandaki ikincil düzenlemeleri hazırlayarak, kripto varlıkların saklanması ve transferine yönelik ilke ve esasları düzenledi. Dünya Ekonomik Forumu Davos Zirvesi, 20-24 Ocak arasında "Akıllı Çağ İçin İşbirliği" temasıyla gerçekleşti.
  • TCMB, politika faizini %45 seviyesine düşürdü.
  • Moody's’in Türkiye değerlendirmesi, Ocak ayındaki sürpriz gelişmelerden biri oldu. Değerlendirme notu paylaşan kuruluş, makroekonomik istikrarı yeniden sağlayan, enflasyonu sürdürülebilir bir şekilde azaltan ve büyümeyi kredi kaynaklı iç talepten uzaklaştıran politikaların etkili bir şekilde uygulanmaya devam edilmesi halinde kredi notunun yükseltilebileceğini belirtti. Moody's, enflasyonun olumlu yönde ilerlediğini ifade etmekle birlikte, para politikasının dışında maliye politikalarının da etkin bir şekilde devreye girmesi gerektiğini vurguladı.
  • Ayın son haftasında, TURSG, GARAN, YKBNK ve ARCLK’in 4Ç24 finansal sonuçları açıklanmaya başladı.
  • Analistler, teknik olarak Borsa endeksinde 10.250 seviyesini güçlü bir bariyer olarak nitelendiriyor ve bu seviyenin aşılmasını destekleyecek teknik görünümün henüz oluşmadığını belirtiyorlar.