Borsa

Geçen Yıl Kasım Ayında Kazandıran Şirketler

2023 yılı Kasım ayında BIST 100 endeksinden pozitif ayrışan BIST 100 şirketleri

Borsa iniş ve çıkışlarla dolu bir serüvendir ve bazı dönemlerin dikkat çeken başrolleri vardır. Geçen yıl, seçim belirsizliğinin sona ermesi ve sonrasında ortodoks politikalara dönüş ile BIST 100 endeksinde yukarı yönlü sert hareketler gerçekleşti. 2024 yılının ikinci yarısına girerken masada; Türkiye’nin Gri Listeden çıkması, not artırım rüzgarının S&P ile devam edip etmeyeceği sorusu ve yılın son çeyreğinde hızlanma beklentileri vardı.

Özellikle ağustos ayıyla birlikte borsadaki yükseliş yerini resesyon endişelerine bıraktı. Tüm dünyadan negatif ayrışan endeks, yılbaşından bu yana elde ettiği dolar bazlı kârın hepsini geri verdi. Elbette jeopolitik gerilimler ve enflasyon muhasebesine uygun bilançolar da endeks üzerinde baskı yaratan unsurlardı. 3. çeyrek mali tablolarında da zayıf sonuçlar gelmeye devam ederken yüksek gelen ekim ayı enflasyon verisi sonrasında faiz indirim beklentileri de ötelendi.

Yılın son çeyreği ile birlikte en kötüsünün geride kaldığını umduğumuz bir döneme girdik. Dezenflasyonist sürecin yıl sonunda faiz indirimlerini gündeme getirmesi bekleniyor. Not artışları ve borsa kazançlarına vergi ihtimalinin kalkması da pozitif gelişmeler arasında yer alıyor. Şimdi sıra borsanın beklediği likiditasyonun ne zaman geleceği sorusunda. Global anlamda yaşanan faiz indirimleri ile gelişmekte olan ülkelerin borsalarına ilginin artması yönündeki beklenti ise bu taraftaki umudun ana kaynağı.

Bu çalışmada amaç; bu düşünceden esinlenerek 2023 yılı Kasım ayında BIST 100 endeksinden pozitif ayrışan BIST 100 şirketlerini tespit etmek ve anlamlı bir sonuç olup olmadığını bulmaya çalışmak.

1 Kasım-1 Aralık 2023 tarihleri arasında BIST 100 endeksinin getiri performansı negatif tarafta 6,67% olarak gerçekleşti. BIST 100 endeksi şirketlerinden 33 şirketin aynı zaman diliminde endeksten pozitif ayrıştığı izlendi. 

BİST 100 endeksine göre pozitif ayrışan ilk 20 şirketi ve getiri oranlarını senin için listeledik.

(İncelemeye alınan tarih aralığından sonra halka arz olan hisseler çalışma kapsamına dahil edilmemiş, hesaplamaya alınmamıştır. Geçen yılın kasım ayında BIST 100 kapsamındaki hisseler dahil edilmiştir.)

Ege Endüstri (EGEEN) ➔ 42,6%

Konya Çimento (KONYA) ➔ 27,9%

Türk Telekom (TTKOM) ➔ 25,7%

Garanti Bankası (GARAN) ➔ 21,0%

Eczacıbaşı Yatırım (ECZYT) ➔ 20,3%

Türk Hava Yolları (THYAO) ➔ 19,6%

Sasa Polyester (SASA) ➔ 19,1%

Turkcell (TCELL) ➔ 18,8%

Gübre Fabrik. (GUBRF) ➔ 18,3%

Akbank (AKBNK) ➔ 17,5%

Aselsan (ASELS) ➔ 17,0%

Enka İnşaat (ENKAI) ➔ 16,2%

Yapı ve Kredi Bank. (YKBNK) ➔ 16,2%

Sabancı Holding (SAHOL) ➔ 15,2%

Sinpaş GMYO (SNGYO) ➔ 14,0%

Ülker Bisküvi (ULKER) ➔ 13,7%

Emlak Konut GMYO (EKGYO) ➔ 13,4%

Petkim (PETKM) ➔ 12,5%

Otokar (OTKAR) ➔ 11,8%

Europen Endüstri (EUREN) ➔ 10,8%

Geçen yılın Kasım ayında BIST100 endeksindeki sert yükseliş sebebiyle pozitif getiri sağlayan hisse sayısının 57 oldu. Özellikle faiz artırım sürecinin Eylül ayı itibarıyla hızlanması sonrasında yabancı yatırımcıların ilgi göstermesi sonucunda bankalar ve holdingler endeksin üstünde performans sergiledi.

Ayrıca bütçe görüşmelerinin kasım ayında tamamlanmasıyla beraber 2023 yılında 16 milyar dolar savunma harcaması gerçekleştiren Türkiye ise 2024 yılı bütçesinde 1 trilyon 133,5 milyar TL savunma harcaması gerçekleştirmeyi planlaması ardından savunma hisselerinde sert hareketler gözlemlendi.

SIPRI’nin 2023 yılına ilişkin açıkladığı raporda, “9 yıldır üst üste artan küresel askeri harcamalar, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2 trilyon 443 milyar dolara yükseldi. 2009’dan bu yana ilk kez harcamalar SIPRI’nin belirlediği tüm beş coğrafi bölgede artış gösterdi. Özellikle de Avrupa, Asya, Okyanusya ve Ortadoğu’da büyük artış kaydedildi.

Diğer taraftan geçen sene dezenflasyon süreci için önemli adımlar atılırken, fiyatamalarını aylık enflasyondan daha geç yapabilen telekomünikasyon hisseleri adına önemli yükselişler kaydedildi.

Listede 1 tane havacılık sektöründen hisse bulunurken, cari dönemde zayıf bilançolar kârlılığını artırmayı başaran ve en güçlü sezonuna giren havacılık hisselerini ön plana çıkartabilir.

Geçen senenin Kasım ayında en fazla düşen hisse senetlerini incelediğimizde ise çimento ve enerji teknolojileri sektörünün ön planda olduğu gözlemleniyor. Faiz artışlarının geçen sene başlamasıyla beraber kredi maliyetlerinin artmasından en negatif etkilenen sektörler arasında yer alan inşaat sektöründe çimento hisseleri oldukça olumsuz ayrıştı. Cari dönemde faiz indirimleri ve yeni konut alımına yönelik kredi kampanyaları gelene kadar inşaat sektörü olumsuz etkilenmeye devam edebilir. Fakat faiz indirimlerinin başlaması ile birlikte inşaat sektöründe kentsel dönüşüm ve deprem yapılanması sonucunda çimento sektöründe talepte zayıflama gözlemlenmiyor. TCMB’nin Kasım ayında politika faizi toplantısı ve konut kredileri ile ilgili yapabileceği açıklamalar takip edilecek. 

Dikkat Çeken İstatistikler:

  • 57 şirket pozitif getiri sağlarken 43 şirket negatif fiyatlama gösterdi.
  • Pozitif getiri sağlayan 57 şirketin ortalama getirisi 9,8%% olarak gerçekleşti.
  • Negatif getiri sağlayan 43 şirketin ortalama getirisi -7,2% olarak gerçekleşti.
  • Negatif getiri ve en az getiri sağlayan hisselerin dağılımında inşaat ve enerji sektörü öne çıkmış görünüyor.

Bu Çalışmadan Hangi Çıkarımlarda Bulunabiliriz?

Yalnızca bu çalışmadan yola çıkarak geçen yılın aynı dönemindeki verilere bakıp benzer getiriler oluşması yönündeki beklentiler yanıltıcı ve sağlıksız olacaktır. Bu çalışmanın amacı dönemsel anlamda ön plana çıkan sektör ve şirketleri tespit ederek bilgi sahibi olmaktır. Şirket ve sektörlerin güncel durumları ve gelecek beklentileri yeniden araştırılarak takip edilmelidir.