Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), şeker fiyatlarındaki artışı fazlasıyla telafi eden tahıl ve et fiyatlarındaki düşüşlerin etkisiyle, dünya gıda emtia fiyatlarının referans noktasının Ocak ayında hafif de olsa düştüğünü açıkladı.

FAO’dan yapılan açıklamada, küresel çapta ticareti yapılan bir dizi gıda ürününün uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimleri takip eden FAO Gıda Fiyat Endeksinin, Ocak ayında ortalama 118 puan ile Aralık ayına göre yüzde 1 ve geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 10,4 düşüş kaydettiği belirtildi.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,2 geriledi. Küresel buğday ihracat fiyatları, ihracatçılar arasındaki güçlü rekabet ve yakın zamanda hasat edilen ürünlerin güney yarımküre ülkelerine ulaşması nedeniyle, Ocak ayında düşerken, mısır fiyatları iyileşen mahsul koşulları ve Arjantin’de hasadın başlaması ve daha büyük arzlar nedeniyle keskin bir şekilde geriledi. Buna karşılık, pirinç fiyatları Ocak ayında yüzde 1,2 arttı; Bu, Tayland ve Pakistan’ın yüksek kaliteli Indica pirincine yönelik güçlü ihracat talebini ve Endonezya’nın ek alımlarını yansıtıyor.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi Aralık ayına göre yüzde 0,1 oranında marjinal bir artış gösterdi; Ancak yine de bir yıl öncesine göre yüzde 12,8 daha düşük kaldı. Bu, uluslararası palmiye ve ayçiçeği tohumu yağı fiyatlarındaki ılımlı artışların, soya ve kolza yağı fiyatlarındaki düşüşleri telafi etmesinin bir yansıması olarak kaydedildi. Dünya palm yağı fiyatları, önde gelen üretici ülkelerdeki mevsimsel olarak düşük üretim ve Malezya’daki olumsuz hava koşullarına ilişkin endişelerden kaynaklı olarak arttı.

Öte yandan artan ithalat talebi ayçiçek yağı fiyatlarını bir miktar yukarı çekti. Buna karşılık, uluslararası soya ve kolza yağı fiyatları, Güney Amerika’dan büyük arz beklentisi ve Avrupa’da bol miktarda mevcut olması nedeniyle düştü.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, revize edilen Aralık değerinden hemen hemen hiç değişmeyerek, bir yıl önceki değerinin yüzde 17,8 altında kaldı.

FAO Et Fiyat Endeksi, önde gelen ihracatçı ülkelerden gelen bol miktardaki arzın uluslararası kümes hayvanı, büyükbaş hayvan ve domuz eti fiyatlarını düşürmesiyle Aralık ayına göre yüzde 1,4 ile art arda yedinci ayda da geriledi. Buna karşılık uluslararası küçükbaş eti fiyatları, yüksek küresel ithalat talebi ve Okyanusya’da kesimlik hayvan arzının azalması nedeniyle arttı.

Ocak ayında FAO Şeker Fiyat Endeksi, Brezilya’daki ortalamanın altındaki yağmurların Nisan ayından itibaren hasat edilecek şeker kamışı mahsulleri üzerindeki olası etkisine ilişkin endişelerin yanı sıra Tayland ve Hindistan’daki olumsuz üretim beklentileri nedeniyle önceki aya göre yüzde 0,8 arttı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) bugün yayınladığı rapora göre, dünya gıda emtia fiyatlarının ölçütü Ocak ayında da gerilemesini sürdürdü. Et ve tahıl fiyatlarındaki düşüşler, şeker fiyatlarındaki yükselişleri dengeleyerek, fiyatların gerilemesinde etkili oldu.

Dünya çapında ticareti yapılan bir dizi gıda emtiasının uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, Ocak ayında Aralık ayına göre yüzde 1 ve bir yıl önceki değerine göre yüzde 10,4 düşüşle ortalama 118 puan olarak gerçekleşti.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında geriledi. Küresel buğday ihracat fiyatları, ihracatçılar arasındaki güçlü rekabet ve güney yarımküre ülkelerinde yeni hasat edilen arzın gelişiyle Ocak ayında gerilerken, mısır fiyatları, Arjantin’de hasadın başlaması ve Amerika Birleşik Devletleri’nde arzın artmasıyla iyileşen mahsul koşullarından kaynaklı keskin bir düşüş gösterdi.

Pirinç fiyat talepleri ise Ocak ayında yüzde 1,2 artarak Tayland ve Pakistan’ın daha yüksek kaliteli Indica pirincine yönelik güçlü ihracat talebini ve Endonezya’nın ek alımlarını yansıttı.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi Aralık ayına göre yüzde 0,1’lik sınırlı bir artış gösterdi. Ancak fiyatlar yine de bir önceki yılın yüzde 12,8 altında kaldı. Bu durum uluslararası palm ve ayçiçeği tohumu yağı fiyatlarındaki ılımlı artışların soya ve kolza yağı fiyatlarındaki düşüşleri dengelemesini yansıtıyor.

Dünya palm yağı fiyatlarındaki yükseliş ise, başlıca üretici ülkelerde mevsimsel olarak düşen üretim ve Malezya’daki olumsuz hava koşullarına ilişkin endişelerden kaynaklandı. Bu arada, artan ithalat talebi ayçiçeği tohumu yağı fiyatlarını hafifçe yukarı çekti. Buna karşılık, uluslararası soya ve kolza yağı fiyatları, sırasıyla Güney Amerika’dan büyük miktarda arz beklentileri ve Avrupa’da süregelen arz bolluğu nedeniyle geriledi.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, revize edilen Aralık değerine göre neredeyse hiç değişmedi ve bir yıl önceki değerinin yüzde 17,8 altında kaldı. Ocak ayında, tereyağı ve tam yağlı süt tozu için uluslararası fiyat teklifleri, büyük ölçüde Asyalı alıcılardan gelen yüksek talep nedeniyle arttı ve yağsız süt tozu ve peynir fiyatlarındaki düşüşleri neredeyse dengeledi.

FAO Et Fiyat Endeksi, Aralık 2023’e göre yüzde 1,4 azalarak art ardarda 7’inci ayda da geriledi. Fiyatlardaki düşüşe önde gelen ihracatçı ülkelerdeki arz bolluğunun uluslararası kümes hayvanı, büyükbaş ve domuz eti fiyatlarını düşürmesi neden oldu. Buna karşılık, uluslararası küçükbaş hayvan eti fiyatları, yüksek küresel ithalat talebi ve Okyanusya’daki kesimlik hayvan arzının azalmasıyla arttı.

FAO Şeker Fiyat Endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,8 arttı. Fiyat artışlarında, Brezilya’da ortalamanın altındaki yağışlar ve Nisan ayından itibaren hasat edilecek şeker kamışı mahsulü üzerindeki olası etkisine ilişkin endişeler ile Tayland ve Hindistan’daki olumsuz üretim beklentiler etkili oldu.

2023’te rekor tahıl üretimi

Bugün yayınlanan son Tahıl Arz ve Talep Özeti’nde yer alan yeni tahminlere göre, 2023 yılında dünya tahıl üretiminin 2022 yılına kıyasla yüzde 1,2 artışla 2 836 milyon ton ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacağı öngörülüyor.

Küresel iri taneli tahıl üretimi ise bu ay yapılan 12 milyon tonluk yukarı yönlü düzeltmenin ardından tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1 523 milyon tona sabitlendi. Revizyonun büyük bir kısmı, daha önce beklenenden daha yüksek verim ve daha geniş hasat alanlarının birleşiminin daha yüksek mısır üretim tahminlerine yol açtığı Kanada, Çin (anakara), Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen yeni resmi verileri yansıtıyor.

2023/24 döneminde dünya tahıl kullanımının, özellikle Avrupa Birliği’nin yanı sıra Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde daha önce öngörülenden daha yüksek yem kullanımı nedeniyle, Aralık ayı tahminine göre 8,9 milyon ton artışla 2 milyar 822 milyon ton olacağı ve 2022/23 seviyesini yüzde 1,2 oranında aşacağı tahmin edilmektedir.

Sonuç olarak, 2023/24 küresel tahıl stoklarının kullanıma oranı, 2022/23’teki yüzde 30,9 seviyesini aşarak yüzde 31,1 gibi rahat bir seviyede tahmin edilmektedir.

Küresel hububat ticaretinin 2023/34’te bir önceki yıla göre yüzde 0,8 artışla 480 milyon tona ulaşacağı tahmin edilirken, buğday ve pirinçte dünya ticareti daralabileceği buna da, çoğunlukla iri taneli hububat için öngörülen daha büyük ticaret hacimlerinin neden olacağı öngörülüyor.

 

Kaynak: foreks