Enflasyon muhasebesi konusunda iş dünyası uzun süredir açıklamalar yaparken, son olarak Bakan Şimşek’le görüştüler. Görüşmenin ardından Şimşek, 1,5 milyon mükellefin kapsamdan çıkarıldığı açıklamasını yaptı. İş dünyasından yorumlar gecikmedi.
Türkiye'de enflasyon muhasebesi en son 2004 yılı hesap dönemine ilişkin bilançolarda uygulanmıştı. 2021 hesap dönemi sonuna kadar, gerekli şartların oluşmaması nedeniyle yeni bir düzeltme yapılmazken, 2022 ve sonrasında enflasyon düzeltmesi şartları oluşmuştu. Enflasyon düzeltmesine hazır olmadığını dile getiren meslek mensupları ve sivil toplum kuruluşları yoğun taleplerle konuyu gündeme taşımıştı.
Şimşek’le dün acil toplantıya giren meslek örgütleri, yoğun temaslarını sürdürdü. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'enflasyon muhasebesi' ile ilgili alınan önemli kararlara yönelik, “TOBB, MÜSİAD, TÜSİAD, TÜRMOB gibi iş dünyası ve meslek kuruluşlarının talepleri üzerine uygulamaya aldığımız 'enflasyon muhasebesi'nde yeni bir aşamaya geldik. Küçük işletmelere kolaylık sağlamak için yaklaşık 1,5 milyon mükellefi geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıyoruz” açıklamasını yaptı.
İş dünyası tepkileri gecikmedi
Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Enflasyon muhasebesi konusunda dün yaptığımız toplantıda ve öncesinde dile getirdiğimiz iş dünyamızın taleplerini ve önerilerini dikkate alan Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek ve ekibine teşekkür ederiz” paylaşımını yaptı.
“Konunun takipçisi olacağız”
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avdagiç, “Sesimiz yankı buldu” derken, sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:
İş dünyasında büyük mağduriyetlere yol açacak enflasyon muhasebesine kolaylık sağlayacak yeni kararlar açıklandı. 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefi geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’e iş dünyasının sesine kulak verdiği için teşekkür ediyoruz. İstanbul Ticaret Odası olarak enflasyon düzeltmesi uygulamasına ciro sınırı getirilmesi önerimizin de kısmen de olsa hayata geçmesinden memnuniyet duyuyoruz. Ama Bakan Şimşek’in de ifade ettiği gibi, yatırım yapan mükelleflere enflasyon düzeltmesinde kolaylık sağlanmasının da hızla gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu konunun da takipçisi olacağız. Yatırım yapmış ve yatırım konusuyla ilgili satış geliri henüz oluşmayan bir şirkete vergi tahakkuk edilmesinin hızla çözüme kavuşturulması gerekiyor. Mevcut uygulamayı yatırım yapanların fiktif vergi vermesini engelleyecek hale getirmek lazım. Yatırım ortamının devamı için bunu şart görüyoruz. KOBİ’lerin, gelirleri yerine ‘yatırımlarından’ vergi verir hale gelmeleri, ancak bu şekilde önlenebilecektir. Dengeli vergilendirme güçlü ekonomiyi gerçekleştirmenin en büyük teminatı olacaktır. Yatırımların ve ticaret ortamının hız kesmeden yükselişini sağlayacaktır.