Türkiye ekonomisinin tek parametre üzerinden, özellikle sadece faizle değerlendirilemeyeceğini vurgulayan Tezmen, “Faiz her şeyin çözümü olsaydı, algoritmalarla ekonomiyi yönetirdik. Ne ekonomiste ne merkez bankasına ihtiyaç olurdu,” diyerek çok daha kapsamlı bir bakış açısına ihtiyaç olduğunu ifade etti.

“Türkiye’nin esas çözmesi gereken konu, iş yapanlara uygun bir ortamın yaratılması. Ekonominin gerçek sorunları, arz yönlü yaklaşımlarla, yani üretimi ve girişimciliği kolaylaştırarak çözülebilir.”

Enflasyon konusuna da değinen Tezmen, Avrupa’daki gıda enflasyonu ile Türkiye’dekini kıyasladı ve Türkiye’nin tarımda üretim kapasitesine rağmen neden dünyada en yüksek gıda enflasyonuna sahip olduğunu sorguladı. Bu durumu “bir gizem” olarak nitelendiren Tezmen, “Fırsatçılık, ticari ahlak eksikliği ve rekabet ortamındaki yapısal sorunlar mutlaka mercek altına alınmalı,” ifadelerini kullandı.

💬 “Faiz paranın fiyatıdır, ama mesele erişimdir”
Faizin sadece bir fiyatlama unsuru olduğuna dikkat çeken Tezmen, “Asıl kritik mesele; üretmek isteyenlerin krediye, nakde ya da sermayeye erişiminin ne kadar mümkün olduğu. Bu imkanlar daraldıkça riskler artar,” dedi.

Tezmen’e göre Türkiye’nin uzun vadeli ekonomik başarısı için mikro düzeyde reformlara ve iş dünyasını destekleyen yapısal düzenlemelere ihtiyaç var.