Ekonomi

Ekonomistler Merkez Bankası enflasyon raporunu değerlendirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyon tahminlerini yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyon tahminlerini yükseltti.

Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38'den yüzde 44'e, 2025 tahmini de yüzde 14'ten yüzde 21'e çıkarıldı. 2026 enflasyon tahmini de yüzde 9'dan yüzde 12'ye yükseltildi.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, "Para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesiyle yıllık enflasyonun önümüzdeki dönemde istikrarlı olarak gerileyeceğini öngörüyoruz" açıklaması yaptı.

Karahan, faiz indirim döngüsüne ilişkin olarak "Enflasyonun ana eğilimindeki düşüşe bağlı olarak indirim döngüsü başladığında bile sıkı duruşumuzu koruyacağız" diye konuştu.

Ekonomistler Karahan'ın açıklamalarını CNBC-e yayınında değerlendirdi.

Ekonomist Arda Tunca: Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısından tek cümle çıkaracak olursak 'beklentileri kırmakta zorlandım, ben de mecburen enflasyonu 44 yapıyorum'. Özetle bunu demiş oldu. Beklentilerin ve beklenti yönetiminin ne kadar önemli olduğunu gördük. 'Merkez Bankası beklentilerim olmadı, yukarı revize etmek zorunda kaldım' dedi. Yıl sonunda gerçekleşecek enflasyonla hanehalkının gördüğü enflasyon arasında hala çok açık var. Merkez Bankası'nın işi 2025'te hiç kolay olmayacak.

Info Yatırım GMY Mert Yılmaz: Bir önceki toplantıda koridorun üst bandına atıfta bulunmuştu. Piyasa beklentisiyle TCMB beklentisi örtüştü. Güncelleme benim açımdan sürpriz değil. Temel sorun şu, sokaktaki vatandaşın enflasyona olan inancı çok törpülendi. Gelir aşağı geldikçe hissedilen enflasyon daha yukarı gidiyor. İyileşmeye rağmen her grup arasında 20'ye yakın fark var. Eğitim, gıda ve kira önemli kalemler. Enflasyon konusunda güven kırıldı, yeniden tesisi uzun zaman alacak. Bu konuda bir mutabakat sağlanamadı.

Yatırım Finansman Başekonomisti Erol Gürcan: Hanehalkının, düşük gelirli grubun harcamasında gıda büyük paya sahip. Gıda enflasyonu yüksek seyretti. Merkez Bankası'nın tahminindeki revizede önemli faktörlerden biri gıda. Son üç aylık mevsim etkilerinden arındırılmış ortalama enflasyon yüzde 2,7, bu hiç yavaşlamazsa gelecek yıl sonu enflasyon yüzde 37 gibi görünüyor. Şu an hala riskler yukarı yönlü gözüküyor.

İş Portföy Yönetimi Ekonomisti Hande Şekerci: Yüzde 44 tahmini oldukça gerçekçi kendi görüşümüz 45'in biraz üzerinde olması. 2025 için tahminimiz yüzde 28. Son dönemde kredi kartı harcamaları, tüketim malı ithalatındaki artışlar, güven endeksi gibi ekimde tekrar yukarı hareket ediyor. TCMB de eskisi kadar zayıf büyüme öngörmüyor. TCMB'nin söylemi biraz daha dezenflasyonla uyumlu iç talep var. Enflasyon tahminleri belirgin yukarı revizyon diyebiliriz. Merkez Bankası'nın müdahale edemeyeceği konulara vurgu yapıldı. Kira, gıda fiyatlarına vurgu yapıldı. Biz ilk faiz indirim beklentimizi yılbaşı olarak koruyoruz.

Pariterium Danışmanlık Kurucusu İsmet Demirkol: Talepteki yavaşlama, cari dengedeki düzenleme, dengeli büyüme ilk başta olumlu. Ancak faiz indirimlerine başlamak için dış konjonktüre bakmak gerekiyor. ABD'de seçim oldu, Trump görevi devralacak. Ek vergiler uygulamak istiyor. Enflasyonda yükselişin ABDde biraz daha katılacağını düşünüyorum. Türkiye'de 2025'in ikinci çeyreği gibi bir faiz indirimini konuşabiliriz. Enerji ve hizmet tarafında dışa bağımlı olduğumuz için Fed'in de faiz indirim süreçleri yavaşlayacağı için iç piyasadan çok dış konjonktüre göre faiz kararı verilecek.