Ekonomi

EBRD'den Türkiye ekonomisi yorumu

EBRD/Falcetti: "Biz enflasyon düşene ve enflasyon beklentileri çıpalanana kadar genel duruşun sıkı tutulması gerektiğini düşünüyoruz "

EBRD/Falcetti: "Biz enflasyon düşene ve enflasyon beklentileri çıpalanana kadar genel duruşun sıkı tutulması gerektiğini düşünüyoruz "

Dünya Gazetesi'nin haberine göre; Türkiye ekonomisine bugüne kadar 21 milyar euronun üzerinde yatırım yapan ve mevcut portföyü bugün 7 milyar euronun üzerinde bulunan Avrupa İmar ve kalkınma Bankası (EBRD), büyük potansiyel gördüğü Türkiye'de büyümesini sürdürecek. Bankanın büyü­me yolculuğunda 5 yıllık stratejisi de belirlenmiş durumda.

Avrupa İmar ve kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye ve Kafkaslar yönetici Direktörü Elisabetta Falcetti, yeni görevine ağustos ayında başladı. oldukça heyecanlı... Çünkü Türkiye onun için bir anlamda yuvaya yeniden dönüş. nitekim, "Türkiye ile bağlarım eskiye dayanıyor" diyen Falcetti, EBRD'nin Türkiye'de faaliyet göstermeye başladığı ilk günler­de de görev almış bir isim.

Dünya'ya Türkiye ekonomisinin son dönemdeki değişimi ve gelişimini değerlendirirken uygulanan ortodoks politikalardan oldukça memnun olduklarını aktaran Falcetti'ye göre riskler de henüz masadan kalkmış değil. nitekim Falcetti, Türkiye'nin hala riskler barındırdığını kaydederek, "ortodoks ekonomi politikalarına yönelik atılan adımları memnuniyetle karşılıyoruz.

"ancak, hâlen zorluklar bulunuyor" diyor. Sıcak gündemle ilgili olarak Suriye'deki yapılanmaya yönelik değerlendirmelerini sorduğumuzda da Falcetti, "Henüz bu konuda konuşmak için çok erken. Gelişmeleri takip ediyoruz" ifadelerini kullanıyor.

Yüksek enflasyon, jeopolitik gerilimler risk oluşturuyor
"Türkiye'nin büyük avantajları ve potansiyeli var" diyen Falcetti, "Türkiye, geniş yenilenebilir enerji potansiyeli ve stratejik coğrafi konumu sayesinde bir enerji ticaret merkezi hâline gelebilir. türkiye'nin beşerî sermayesi sağlam ve demografik özellikleri elverişli. Bu da ülkeye potansiyel olarak önemli bir karşılaştırmalı ve rekabetçi avantaj sağlıyor" açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin altyapısı ve konumu, birden fazla bölgesel pazara erişimini sağladığını ve bölgesel bir taşımacılık ve lojistik merkezi hâline gelmesine zemin hazırladığını ifade eden Falcetti, Türkiye ekonomisine yönelik şunları söyledi:

"Türkiye'nin hedeflerine ulaşması ve potansiyelini gerçekleştirmesi için özel sektörün karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmesi gerekiyor. yetkililerin yapısal reform gündemini yeniden canlandırması ve ülkenin uzun vadeli büyüme potansiyelini etkileyen sistemik sorunları ele alması gerekiyor.

Bu, 2024-28 yıllarını kapsayan 12. kalkınma Planı ve 2024-26 yıllarını kapsayan orta Vadeli Program'da belirtilen politikaların hayata geçirilmesini gerektiriyor. Son dönemde ortodoks ekonomi politikalarına yönelik atılan adımları memnuniyetle karşılıyor ve temel yapısal reformların uygulanmasıyla bir­likte daha fazla ilerleme kaydedilmesi için önemli bir potansiyel olduğuna inanıyoruz.

Ancak, hâlen zorluklar bulunuyor. Sü­regelen yüksek enflasyon, Avrupa'da yavaşlayan büyüme, bölgede artan jeopolitik gerilimler ve sıkı küresel finansman koşulları (özellikle Türkiye'nin önemli kısa vadeli dış finansman ihtiyaçları ışığında) ekonomi üzerinde risk oluşturmaya devam ediyor."

Merkez Bankası ve yargıdaki özerklik yatırımcı güveni için hayati önemde
Elisabetta Falcetti'ye göre, Türkiye'de en önemli sıkıntıların başında enflasyon geliyor. "enflasyonun kontrol altına alınması en önemli öncelik olmaya devam etmeli ve ısrarla yüksek seyreden oranlara yönelik etkili tedbirler alınmalı" diyen Falcetti, "Reform yapılması gereken bir diğer kritik alan ise Merkez Bankası, denetim organları ve yargı gibi kilit kurumların özerkliği. Bunların bağımsızlıklarının korunması, yatırımcı güveninin sürdürülmesi ve ekonomik dayanıklılığın teşvik edilmesi açısından hayati önem taşıyor" diye konuştu.

Enflasyon düşene kadar sıkı duruş sürmeli
Haziran 2023'ten bu yana, dezenflasyon sürecine öncelik verilmesi ve ortodoks ekonomi politikalarına dönüş sonucunda Haziran 2024'ten bu yana enflasyonun düştüğünü ifade eden Falcetti, "ancak, beklenenden daha yavaş düşüyor ve bu sebeple TCMB'nin 2024 sonu için enflasyon hedefini artırması gerekti. ayrıca, aylık enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Politika duruşundaki gevşemenin zamanlaması çok önemli olacak. Biz enflasyon düşene ve enf­lasyon beklentileri çıpalanana kadar genel duruşun sıkı tutulması gerektiğini düşünüyoruz" uyarısında bulundu.

Artan yabancı ilgisinden memnun
"Son 18 ayda ortodoks politikalara dönüş, yatırımcı güveninin artmasını sağladı" diyen Falcetti, "İki kademeli not artışları, CDS spread'lerindeki düşüş, sermaye akışlarının geri dönmesi ve euro tahvil ihraçlarına ilginin artması bunun kanıtı" dedi.