Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD-European Bank for Reconstruction and Development) yeşil dönüşümü yoğunlaştırmak, insan sermayesinin gelişimini artırmak, Türkiye'nin küresel rekabet gücünü artırmak ve ülkenin altyapısını ve bölgesel entegrasyonunu güçlendirmek üzere ülkedeki dört temel yatırım önceliği alanını tanımladı.

Banka, son beş yılda önceki ülke stratejisi kapsamındaki yatırım hedefleri için yaklaşık 10 milyar euro sağladı ve Türkiye'nin özel sektöründe yeşil yatırımlar, dijital dönüşüm ve kapsayıcı politikalar konusunda önemli ilerlemeler kaydedilmesine yardımcı oldu.

Yatırımı yönlendirecek öncelikli alanlar

EBRD için temel yatırım alanı, Bankanın yenilenebilir enerji entegrasyonunu, kaynak verimliliğini, karbonsuzlaştırmayı, belediye hizmetlerinin sürdürülebilirliğini ve iklim dayanıklılığını artırmayı destekleme taahhüdüyle yeşil geçiş ve iklim hafifletmesi olmaya devam ediyor.

EBRD'nin ikinci önceliği, yatırımların daha fazla cinsiyet eşitliği ve ekonomik ve bölgesel katılımı teşvik etmeyi amaçladığı Türkiye'nin insan sermayesi gelişimi olarak tanımlanıyor. Banka, beceri geliştirmeye erişim, cinsiyet eşitliği ve kapsayıcı ekonomik katılıma odaklanarak ve bölgesel eşitsizlikleri ele alarak bunu projelerinde başarmayı umuyor.

Banka için üçüncü yatırım önceliği, üretkenliği, inovasyonu ve daha güçlü yönetişimi artıracak yatırımlar yoluyla Türkiye'nin rekabet gücünü artırmak.

Son olarak, EBRD projeleri, ulaşım ağları ve ticaret altyapısı arasında daha fazla bağlantıya yatırım yaparak, dijital altyapı ve hizmetlerin kalitesini artırarak ve doğal afetlere karşı dayanıklılığı artırarak Türkiye'nin altyapısını ve bölgesel entegrasyonunu güçlendirmeye yönelik çalışacak. EBRD, depremden etkilenen bölgeleri daha iyi yeniden inşa etmeye ve etkilenen işletmelere danışmanlık sağlamaya odaklanarak daha geniş Türk ekonomisine yeniden entegre etmek için bağışçılar ve ortaklarla birlikte çalışacak.

EBRD Türkiye Genel Müdürü Elisabetta Falcetti, yeni strateji hakkında yaptığı yorumda "Özel sektörle sağlam ortaklıklar geliştirerek ve kapsamlı politika diyaloğuna girerek, Türkiye'nin küresel bir ekonomik oyuncu olarak evrimini desteklemeye devam edeceğiz." dedi.

EBRD, yakın tarihli bir raporda Türkiye için büyüme tahminini paylaştı ve 2024'te yüzde 2,7 ve 2025'te yüzde 3,0 büyüme bekliyor. Raporda ayrıca yüksek enflasyon, jeopolitik gerginlikler ve dış finansman ihtiyaçları gibi ekonomideki bazı zayıflıklar da vurgulandı.