2023 yılında, Türkiye ve Suriye’deki depremlerin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri’ndeki şiddetli fırtınaları da içeren doğal afetler, tahmini olarak 95 milyar dolarlık sigortalı hasara yol açmıştır. Dünyanın en büyük reasürans şirketi Munich Re tarafından bildirilen bu rakam, 2022 yılındaki 125 milyar dolarlık sigortalı hasara kıyasla bir düşüşü temsil etmekle birlikte, yine de 10 yıllık ortalama olan 90 milyar doları ve 30 yıllık ortalama olan 57 milyar doları aşmaktadır.

Bu olayların en felaketlileri, 58.000 kişinin ölümüne ve 5,5 milyar doları sigorta kapsamında olmak üzere 50 milyar dolarlık toplam zarara yol açan Türkiye ve Suriye’deki depremlerdir. Munich Re, özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da şiddetli bölgesel fırtınaların sıklığının arttığını vurgulamış ve bu eğilimi iklim değişikliğinin etkilerine bağlamıştır.

Munich Re’nin baş iklim bilimcisi Ernst Rauch, bir zamanlar ikincil hasar olarak görülen olayların artan etkisini vurguladı. Bu bölgesel fırtınalar artık sigorta kayıplarının önemli bir itici gücü haline gelmiştir.

Sigortalanmamış hasarlar da dahil olmak üzere 2023 yılında doğal afetlerden kaynaklanan toplam kayıp 250 milyar dolara ulaşmıştır. Bu miktar, 2022 yılında kaydedilen toplam hasarla ve son beş yılın ortalamasıyla aynı seviyede olmakla birlikte, 10 yıllık ve 30 yıllık ortalamalardan daha yüksektir. Kasırga sezonunun nispeten ılımlı geçtiği bildirilmesine rağmen, Kuzey Amerika’nın bu kayıpların önemli bir kısmını oluşturması dikkat çekicidir.

Sigorta şirketleri, doğal afetlerin artan sıklığı ve şiddetine, oranlarını ayarlayarak ve bazı durumlarda belirli bölgelerde teminatlarını geri çekerek yanıt vermiştir. Bilim adamları, Dünya atmosferinin ısınmasının önümüzdeki on yıllarda doğal afetlerden kaynaklanan hasarı daha da arttıracağı ve bunun da sigorta sektörünün teminat ve fiyatlandırma yaklaşımını daha da etkileyebileceği konusunda uyarıda bulundular.