Ekonomi

Çin’in nominal GSYİH büyümesi 47 yılın en düşük seviyesinde

Çin öncülüğündeki gerilemenin artçı şokları ve küresel tahvil getirilerindeki önemli artış yatırımcıları tedirgin etmeye devam ederken, Asya piyasaları Perşembe günü zorlu bir seansa daha hazırlanıyor. Japonya makine siparişleri, Yeni Zelanda imalat PMI, Avustralya işsizlik rakamları ve Çin’in Aralık ayı doğrudan yabancı yatırımları (FDI) gibi önemli ekonomik göstergelerin piyasaların dikkatini çekmesi bekleniyor.

Bunlar arasında Çin’in doğrudan yabancı yatırım verileri, Çarşamba günü Pekin’den gelen ve piyasalardan ılımlı bir tepki alan bir dizi ekonomik açıklamanın ardından potansiyel etkisi nedeniyle öne çıkıyor.

Çin’den gelen Aralık ayı ekonomik rakamları karışık bir tablo çizerken, sanayi üretimi beklentileri aştı, perakende satışlar ise yetersiz kaldı. Resmi GSYH rakamları Çin ekonomisinin 2022 yılında %5,2 oranında büyüyeceğini ortaya koydu.

Ancak, Deutsche Bank’tan Jim Reid’in de belirttiği gibi, deflasyon dikkate alındığında Çin’in nominal GSYH büyüme oranı yalnızca %4,2 oldu. Bu rakam, 2020 yılında pandemiden etkilenen %2,7’lik büyüme hariç tutulduğunda, Başkan Mao Zedong’un vefat ettiği 1976 yılından bu yana görülen en düşük büyüme oranıdır. Reid, Çin hisse senetleri ve emlak sektörlerinde gözlemlenen kalıcı zayıflığa ışık tutabilecek borç oranları, emlak piyasaları ve kazançlar gibi hususlar için nominal GSYH’nin önemini vurguladı.

Çin’de CSI 300 endeksi Çarşamba günü %2’nin üzerinde keskin bir düşüş yaşayarak Ağustos ayından bu yana en önemli düşüşünü kaydetti. Bu düşüş bölge geneline de yansıdı ve MSCI Asya Pasifik Japonya dışı endeksi son altı ayın en kötü gününü kaydetti. Son iki günde endeks yaklaşık %4 oranında düşerek Ekim 2022’den bu yana en büyük iki günlük düşüşü kaydetti.

Endişelere ek olarak, Çin’in son nüfus istatistikleri, doğum oranının rekor düşük seviyeye inmesi ve nüfusun 2,08 milyon azalarak 1,409 milyara gerilemesiyle birlikte düşüşün devam ettiğini ortaya koydu. Bu, 1961’deki Büyük Kıtlık’tan bu yana ilk kez 2022 yılı için bildirilen 850.000’lik düşüşle birlikte nüfusun art arda ikinci düşüş yılına işaret ediyor. Azalan nüfus, ülkenin uzun vadeli büyüme potansiyeli için bir zorluk teşkil ediyor.

Gelişmekte olan piyasa hisse senetleri 2016 yılından bu yana en kötü başlangıcını yaparken, gelişmekte olan Asya ile dünyanın geri kalanı arasındaki performans farkı genişlemeye devam ediyor. Güçlü bir performans sergileyen Japonya’nın Nikkei endeksi bile baskıya boyun eğdi ve Çarşamba günü üst üste ikinci gün düştü.

Kaynak: investing.com