Borsa İstanbul'da, yüksek faiz ve yavaşlayan büyüme fiyatlanmaya devam ederken, geçen hafta açıklanan enflasyon raporu ve Cumhurbaşkanının açıklamaları sonrası faiz indirim beklentilerinin arttığı yorumlandı. Endeks, 8500-8700 destek bölgesinden tepki göstererek 9000 seviyesini geçti ve kritik direnç bölgesi olan 9300-9400'e yaklaştı. Bu seviyeler, orta-uzun vadeli ortalamalar ve düşüş trendinin direncini oluşturuyor. Bu hafta, endeksin bu seviyeyi aşarak yeni bir orta vadeli trende dönüşebilmesi için 200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde kapanışlar yapılması gerektiği düşünülüyor.
Portföylerdeki hisse ağırlığının ve işlem büyüklüklerinin risk-getiri dengesine uygun şekilde tutulması gerektiği de vurgulanıyor. Dün, BIST100 endeksi 9129 seviyesine kadar gerileyip, öğleden sonra gelen alımlarla 9416'ya kadar yükseldi ve kapanışını 9300 seviyesinden %0,8 primle tamamladı. Koç Holding ve Bankacılık endeksi (XBANK) öne çıkarken, işlem hacmi 109 milyar TL ile temmuz ayından sonra en yüksek seviyeye ulaştı.
Bugün ise tekrar 9417 seviyelerine gelen %1 artış yaşandığı takip ediliyor.
Teknik açıdan, endeksin 50 günlük hareketli ortalamanın üzerine hacimli bir şekilde çıkması olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, Merkez Bankası'nın iletişimi ve gelen makro verilerin ekonomide dip yaptığına dair işaretler vermesi de piyasadaki yükselişi destekliyor. Bu bağlamda, yeterli hacimle desteklenirse endekste yükseliş eğiliminin devam etmesi bekleniyor.
Bugün piyasalarda sınırlı da olsa etkili olabilecek bazı gelişmeler bulunuyor. Saat 14:00'te BDDK haftalık bankacılık sektörü verilerini açıklayacak, 14:30'da ise TCMB haftalık para ve banka istatistiklerini duyuracak. Ayrıca, ABD'de ÜFE'nin açıklanacağı günde, Walt Disney'in bilançoları da yakından izlenecek. Diğer taraftan, 10 yıl vadeli ABD tahvil faizlerinin %4,50 seviyesine yaklaşması dikkat çekiyor. Bu yükseliş, şu ana kadar risk iştahında büyük bir bozulma yaratmasa da, bu seviyenin aşılması durumunda piyasa koşullarını zorlaştırabilir.