Borsa İstanbul'da AL sinyali veren ilk 5 BIST 100 hissesi:

Üssel Hareketli Ortalama oranı nedir?

Bir finansal ürünün, belirlenen dönem içerisindeki fiyat hareketlerinin ortalaması alınarak, yakın dönemdeki fiyat hareketlerine daha fazla ağırlık verilerek hesaplanan hareketli ortalamadır. Ağırlıklandırma yapıldığından dolayı üssel hareketli ortalama daha az gecikmeli bir hareketli ortalama olarak sayılmaktadır. 

Eğer üssel hareketli ortalama (EMA) giderek yükselen bir trende sahipse ve enstrümanın fiyatı EMA trend çizgisine yakın bir konumdaysa, bu durum genellikle alım sinyali olarak yorumlanır. Öte yandan, EMA düşen bir trende sahipse ve enstrümanın fiyatı EMA’nın üzerine çıkmışsa, bu durum genellikle satış sinyali olarak değerlendirilir. 

MACD (Hareketli Ortalama Yakınsama/Diverjans) Nedir? 

Teknik analizde fiyatın kısa dönemli eğilimiyle uzun dönemli eğilimi arasındaki ilişkiyi gösterir. Kısa vadeli (12 günlük) üssel ortalama ile uzun vadeli 26 günlük üssel ortalama arasındaki farkın alınmasıyla oluşturulmuştur. 

Sıfır seviyesi göstergenin denge noktasıdır. MACD sıfır seviyesinin altında ve üstünde hareket eder. 12 günlük ortalamanın değeri 26 günlük ortalamanın değerinden yüksek olduğu zaman MACD sıfır seviyesinin üzerindedir. MACD sıfır seviyesinin üzerindeyken, kısa vadeli talep uzun vadeli talepten güçlüdür. Bu durum boğa piyasasını işaret eder. 12 günlük hareketli ortalamanın değeri 26 günlük hareketli ortalamanın değerinden düşük olduğunda MACD sıfır seviyesinin altındadır. MACD sıfır seviyesinin altındayken ayı piyasasını işaret eder. 

RSI (Göreceli Güç Endeksi) Nedir? 

RSI (Relative Strength Index), göreceli güç endeksi olarak bilinir ve finansal enstrümanların fiyat hareketlerini analiz etmek için kullanılan bir teknik analiz göstergesidir. 

RSI göstergesinin yorumlanması, finansal enstrümanların fiyat hareketlerinin hızını ve büyüklüğünü değerlendirmek için kullanılır. RSI, 0 ile 100 arasında bir değer üretir ve bir takım temel yorumlamalarla kullanılır. 

RSI değeri 70 veya daha yüksekse: Bu, finansal enstrümanın aşırı alım koşullarında olduğunu gösterebilir. Yüksek RSI, fiyatların artık yükselme eğiliminde olduğu ve bir düzeltme veya geri çekilme olasılığının arttığı anlamına gelir. 

RSI değeri 30 veya daha düşükse: Bu, finansal enstrümanın aşırı satım koşullarında olduğunu gösterebilir. Düşük RSI, fiyatların artık düşme eğiliminde olduğu ve bir yükselişin gelebileceği anlamına gelir.

STO (Stokastik) Nedir?

Stokastik indikatörü belirli bir periyod içerisinde yüksek ve düşük değerlerin mevcut fiyata olan yakınlığını göstermektedir. 

Stokastik indikatörü hacim ve fiyatı takip eden bir indikatör değildir. Bu indikatör fiyatın momentumunun veya hızını ölçmektedir. Temel teknik analiz kuralı olarak momentum fiyattan daha hızlı yön değiştirmektedir. 

Stokastik indikatöründe oluşan boğa veya ayı piyasası dönüşleri daha kolay tespit edilebilmektedir. Trend dönüşlerinin yanı sıra aşırı alım veya aşırı satım seviyelerinin de tespit edilmesinde bu indikatör kullanılmaktadır. 

Stokastik değerini ölçerken 2 değer bulunur. 

%K = 100 x (Kapanış – Düşük 5) / (Yüksek 5 – Düşük 5) 

%D = %K ‘nın 3 günlük basit hareketli ortalamasıdır. 

80-100 arası bölge aşırı alım, 0-20 arası bölge ise aşırı satım bölgesidir. %K eğrisinin %D eğrisini aşağı yönlü kesmesi durumunda satış sinyali, yukarı yönlü kesmesi durumunda alış sinyali vermektedir.

STO RSI (Stokastik RSI Göstergesi) Nedir? 

Stokastik RSI göstergesi (Stoch RSI) aslında bir göstergenin göstergesidir. Teknik analizde RSI göstergesi üzerinde stokastik bir hesaplama yapmak için kullanılır. 

RSI fiyattan bir adım uzaktadır ve bu nedenle RSI’nın stokastik bir hesaplaması iki adım uzaklıktadır. Bu önemlidir, çünkü fiyattan birden fazla adım uzakta olan herhangi bir göstergede olduğu gibi, Stoch RSI’nın gerçek fiyat hareketinden kısa süreli bağlantıları kesilebilir. 

Aşırı alım ve Aşırı satım koşulları geleneksel olarak RSI’dan farklıdır. RSI aşırı alım ve aşırı satım koşulları geleneksel olarak aşırı alım için 70 ve aşırı satım için 30’a ayarlanırken, Stoch RSI tipik olarak 80 aşırı alım bölgesine işaret ederken 20 ise aşırı satım bölgesine işaret eder.