Japonya Merkez Bankası (BOJ) politika faizini piyasa beklentilerine paralel şekilde çeyrek puan artırarak 2008’den bu yana en yüksek seviyesi olan %0,50’ye çıkardı.

BOJ Başkanı Ueda, Japon ekonomisinin bazı zayıf hareketler görülmesine rağmen ılımlı şekilde toparlandığını belirtti. Global finans ve sermaye piyasalarının toplam olarak istikrarlı bir şekilde ilerlediğini söyledi. Japon ekonomisinin belirsizliklerle çevrili olduğunu ve fiyatların yüksek kalmaya devam ettiğini vurguladı.

Dövizin fiyatlara etkisinin geçmişe göre arttığını, çünkü şirketlerin ücret ve fiyat artışı yapmaya daha istekli olduklarını ifade etti. Eğer ekonomi ve fiyat görünümü güncellenirse, gevşeme derecesini düzenlemeye devam edeceklerini belirtti. Finansal, döviz piyasaları, Japonya ekonomisi üzerindeki etkisi ve fiyatlara gereken dikkatin gösterilmesi gerektiğini söyledi.

ABD ekonomisinin sağlam bir şekilde ilerlediğinine değinen fiyatlar yüksek olmaya devam ediyor ve Japon ekonomisini belirsizliklerin sarstığını belirten Ueda, finans ve döviz piyasalarına, Japon ekonomisine ve fiyatlara etkilerine gerekli dikkati göstermek zorunda olduklarını ifade etti.

Bu bahar mevsimindeki maaş müzakerelerinde firmaların ücretleri arttırmaya devam etmeye niyetli olduklarını gözlemlediklerini belirtti. Yenin zayıflaması nedeniyle ithalat fiyatlarının Ekim ayındaki son görünüme kıyasla yükseldiğini söyledi. Gevşek parasal koşulların reel faizlerin ciddi şekilde negatif kalmaya devam etmesi nedeniyle ekonomiyi desteklemeye devam edeceğini belirtti.

Faizleri daha fazla artırmanın zamanlaması ve kapsamının ekonomi, finans ve fiyat şartlarına bağlı olduğunu ifade etti. Reel faiz oranlarının önemli ölçüde negatif kalmaya devam ettiğini ve akıllarında gelecek ayarlamalara ilişkin önceden belirlenmiş bir fikir olmadığını söyledi.

2025 TÜFE tahminine yönelik yukarı yönlü revizyonların çoğunlukla takvim yılının ortalarına doğru olacağını belirtti. Faiz artışından kaynaklı piyasa, ekonomi ve politika üzerindeki etkileri yakından izleyeceklerini ifade etti.

Artan enflasyon ve ücretler bağlamında faiz artışının etkilerini düşünmeleri gerektiğini belirten Ueda, bir sonraki faiz artırımının kapsamı veya zamanlaması konusunda önyargılı fikirlerinin olmadığını ifade etti. Eğer ücret oluşum normları değişimini korursa, muhtemelen hedeflerini arttırmayı başaracaklarını söyledi.

Nötr faizlere ulaşmaya yönelik hala uzun bir yol olduğunun altını çizen Ueda, politika faizlerinin %0,5’e yükselmesi durumunda bile nötr faiz için hala uzun bir yol olduğunu belirtti.

Orta vadede ücretleri artırmayı planlayan şirket sayısının arttığını belirten Ueda, politika oranının %0,25 olduğu döneme göre nötr orana daha yakınlaştıklarını ifade etti.

2024 ve 2025 mali yılı çekirdek TÜFE tahminlerindeki yukarı yönlü revizyonların büyük ölçüde maliyet faktöründen kaynaklandığını söyledi.

Trump'ın gümrük tarifelerini ve global ekonomiye etkilerini izlemeye devam edeceklerini söyledi.

Trump politikaları konusundaki belirsizliklerin hala sürdüğünü ve ABD'nin politikaları iyice netleştiğinde durumu dikkatlice analiz edeceklerini belirtti.

2025 mali yılında enflasyon beklentilerine artış olursa, 2026 mali yılının ilkbahar ücret görüşmelerinde yukarı yönlü baskı görülebileceğini belirtti.

BOJ’un ETF varlıklarının ne yapılacağı konusunda değerlendirme yapmak için hala zamana ihtiyaçları olduğunu ifade etti. Nötr faizleri hangi çeşitli faktörlerin nasıl etkileyeceğini reel zaman diliminde öğrenmenin zor olduğunu belirtti.

Eğer belli ücret artışları sürerse, reel ücretlerin pozitife dönmesini beklediğini söyledi. Ayrıca reel ücretlerin düşmesi ve tüketimin durgunlaşması gibi risklerin her zaman akıllarında olduğunu belirtti. Faiz oranlarının son zamanlardaki en büyük farkının 2006 ve 2007 civarında yaşandığını, o dönemde enflasyonun neredeyse sıfır olduğunu söyledi. İstihdam sıkıntısının, potansiyel büyüme oranı tahminlerini düşürmelerine yol açtığını ifade etti.

Paranın değerini korumak için fiyat istikrarını sağlamanın zorunda olduklarını vurguladı. Parasal politikayı aşırı gevşek koşullardan kademeli olarak çıkarmanın ancak yüksek enflasyona sebep olmamak için ideal bir yaklaşım olduğunu belirtti.