2023’te kripto piyasası, düzenleyici onayı ve Fed’in faiz indirimi beklentileriyle hareketlendi. Bitcoin, yılın başından bu yana yüzde 160 arttı. Altcoinler önemli kazançlar elde etti. 2024’te ise kripto piyasasının yönünü, SEC’in ETF onayı ve Fed’in faiz kararları belirleyecek. Sözcü’den Serkan Üstün’ün haberi şöyle;
Bitcoin, zorlu geçen bir 2022 yılının ardından 2023’te geri döndü. Lider kripto para yılın başından bu yana yüzde 160 artarak 40 bin doları aştı.
Kripto piyasasında özellikle yaz aylarında yaşanan düşüşün ardından ekim ayındaki yükseliş dikkat çekici oldu.
Bitcoin fiyatı 2023’ün başında 16 bin doların üzerindeyken ekim ayının ortalarında 28 bin dolar civarına sıçradı ve yıl sonunda 43 bin doların üzerinde işlem gördü.
Bitcoin yıl başından bu yana yüzde 160’ın üzerinde artarken piyasa değeri bakımından ikinci en büyük kripto varlık olan Ethereum bu yıl yüzde 83 oranında artış gösterdi.
Ayrıca Bitcoin’in kripto piyasası üzerindeki hakimiyeti de bu yıl geri döndü. Lider kripto paranın piyasa payı yüzde 38’den yüzde 50’nin üzerine çıktı. Kripto para birimlerinin toplam piyasa değeri ise 871 milyar dolardan 1,7 trilyon dolara yükseldi.
KRİPTOLAR NE KADAR DEĞİŞİM GÖSTERDİ?
Yıla 0,96 dolardan başlayan Dogecoin bu yıl kötü bir performans göstererek yıl sonunda 0,68 dolardan fiyatlandı. Yıla 10 dolardan başlayan Solana ise 2023 sonunda 113 dolardan fiyatlandı ve yılın dikkat çekici coinlerinden oldu.
Solana’nın yanında kayda değer artışlar gösteren üç altcoin daha oldu. 2023 başından bu yana yüzde 300’ün üzerinde artış kaydeden Avalanche (AVAX) 45 doları gördü. Ocak 2023’ten bu yana yüzde 600’ü aşan artış kaydeden Stax 1,4 dolara ulaştı. Hellium ise Ocak 2023’ten bu yana yüzde 400 arttı ve 7,6 dolara ulaştı.
Piyasanın önde gelen coinlerinden Ripple ise 2023’e 0,33 dolardan başlarken yıl sonunda 0,66 dolardan fiyatlandı. Yıla 0,24 dolardan başlayan Cardano ise 2023 sonunda 0,61 dolardan işlem gördü.
YASAL SORUNLARLA BOĞUŞTULAR…
Kripto piyasası bu yıl FTX‘in kurucusu Sam Bankman-Fried‘in yargılanması ve ABD hükümetinin Binance gibi dev kripto şirketlerine karşı açtığı dava gibi pek çok zorlukla boğuştu.
Kripto endüstrisi sert düzenleyici engellerle karşı karşıya kaldı. Binance CEO’su Changpeng Zhao (CZ), ABD kara para aklamayı önleme yasalarını ihlal ettiğini kabul ederek milyarlarca dolarlık bir anlaşmaya imza attı.
Voyager Digital’in kurucu soruşturmalarla karşı karşıya kaldı ve Celsius’un kurucusu Alex Mashinsky Temmzu’da ABD’de tutuklandı. FTX’in eski CEO’su Sam Bankman-Fried ise Kasım ayında dolandırıcılıktan hüküm giydi.
Kriptolar için birçok zorluğun yaşandığı 2023’te spot Bitcoin borsa yatırım fonlarının (ETF) yasal olarak onaylanmasına ilişkin iyimserlik ve Fed’in faiz artışlarında frene basması ise piyasaları yıl sonuna doğru coşturdu.
DÜZENLEYİCİ ONAYI GELECEK Mİ?
Ekim ayında, sosyal medya platformu X’te yapılan paylaşımlarda ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Bitcoin fiyatını doğrudan takip edecek bir BlackRock borsa yatırım fonunu onayladığını öne sürüldü. Ancak bunun doğru olmadığı kısa sürede anlaşıldı.
Yine de bu iddialar doğru olmasa bile SEC’ten Bitcoin ETF onayı geleceği beklentileri piyasaları hareketlendirmeye yetti. Öte yandan bu durum Bitcoin ETF onayının önden fiyatlandığı anlamına geliyor.
2024 YILI BEKLENTİLERİ NELER?
2023’te SEC, spot ETF’lerle ilgili kararları ertelese de 2024’te bunun gerçekleşme ihtimalinin güçlü olduğu düşünülüyor. Ancak asıl sorun SEC beklentilerinin boşa çıkmasıyla yaşanabilir. Piyasa bu yıl söylenti üzerine alım yaptığı için gelecek yıl olumsuz haber üzerine satış dalgası da yaşanabilir.
Diğer yandan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 2023 yılı içerisinde yaptığı faiz artışları doları güçlendirirken yatırımcıların borsa ve Bitcoin gibi riskli varlıklardan uzaklaşmasına neden olmuştu. Fed’in 2023 sonunda faiz artışlarını durdurması ve 2024 içerisinde faiz indirimlerine başlayacağına dair ipuçları vermesi riskli varlıklar için pozitif olarak görülüyor.
Ancak enflasyondaki gidişat ve küresel ekonomideki durum faiz kararlarına ilişkin gidişatta belirleyici olacak.