BIST100 endeksi, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekim ayı enflasyon verileri sonrası satıcılı bir seyir izlemeye devam ediyor. Ekim ayı enflasyonu %2,88, yıllık enflasyon ise %48,58 olarak kaydedildi.
Bu verilerin beklentilerin üzerinde gelmesi, piyasalarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimine yönelik hareketlerinin erteleneceği öngörüsüyle birlikte satış baskısını artırdı.
Küresel piyasalarda tüm dikkatler 5 Kasım'daki ABD Başkanlık seçimleri ve perşembe günü açıklanacak Fed faiz kararına çevrilmiş durumda. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından 25 baz puanlık (bp) bir faiz indirimi kararı çıkması bekleniyor.
ABD'de tarım dışı istihdam verisi, beklentilerin altında kalarak 12 bin kişi olarak gerçekleşti. Bu durum, Fed’in faiz indirim sürecine devam edebileceği bir alan yaratırken, zayıf istihdam verileri ABD’nin büyüme rakamları üzerinde soru işaretleri oluşturuyor. Eylül ayına ait tarım dışı istihdam verileri de 254 bin kişiden 223 bin kişiye revize edildi.
Başkanlık seçimlerinin sonuçları ve Fed'in yıl sonuna kadar atacağı adımlara dair belirsizlikler, güçlenen dolar ve yükselen tahvil faizleri nedeniyle risk iştahının görece zayıfladığı küresel piyasalarda bu hafta volatilitenin yüksek seyretmesi olası. Cumhuriyetçilerin Başkan adayı Donald Trump, ikinci kez başkan olması durumunda yeni tarifeler uygulamayı, vergi indirimlerine gitmeyi ve fosil yakıt üretimini artırmayı hedeflerken, Demokratların adayı Kamala Harris, orta sınıf Amerikalılar için maliyetlerin ve vergilerin azaltılması gibi, genel olarak Joe Biden yönetiminin devamı niteliğinde politikalar izlemeyi planlıyor. 5 Kasım'da yapılacak seçimlerin muhtemel sonuçları, küresel piyasalara olan etkisi sebebiyle yalnızca ABD'li değil, tüm global yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.
Jeopolitik tarafta ise İsrail-İran gerginliği, her an yeniden masanın üstüne konabilecek bir risk unsuru olarak şimdilik bir parça geri planda tutuluyor.
Eylül ayına ilişkin açık iş pozisyonları da 29 Ekim’de yayımlanan verilerle Mart 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Beklentiler 7,98 milyon açık iş pozisyonu yönündeyken, veri 7,44 milyon olarak açıklandı. İşsizlik oranı ise beklentilere paralel %4,1 seviyesinde gerçekleşti. İstihdamdaki soğuma, faiz indirimine yönelik beklentileri güçlendirmeye devam ediyor.
5 Kasım’da gerçekleşecek ABD seçimlerinin ardından belirsizliğin ortadan kalkması ve faiz indirimine yönelik olasılıklar, küresel piyasalarda olumlu etki yaratabilir. Ancak istihdam verileri, önümüzdeki dönemde kritik bir rol oynamaya devam edecek.
Küresel piyasalardaki dalgalanmalarla BIST100 endeksi arasındaki korelasyon son dönemde zayıflasa da, seçim belirsizliğinin sona ermesi, gelişmekte olan ülkeler için olumlu bir gelişme olabilir.
BIST100’de takip edilebilecek seviyeler arasında, son satışlarla birlikte endeksin 5 günlük 8821 ve 22 günlük 8983 olan hareketli ortalamaların altına sarkması dikkat çekiyor. Bu seviyelerin direnç olarak izlenmesi muhtemeldir.
Enflasyon konusuna dair Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Temel mallarda yıllık fiyat artışı %28,5, ataletin yüksek olduğu hizmetlerde ise %69,8 gerçekleşti. Özellikle kira ve eğitim grubunda yıllık artışlar enflasyondaki düşüşü sınırlıyor. Katılıkların giderilmesi zaman alacak ama gelişmeler olumlu." şeklinde açıklamalarda bulundu.
Hizmet enflasyonundaki yüksek artış, aylık enflasyonun beklenenden fazla gerçekleşmesine neden olurken, ürün fiyatlarının aylık enflasyonun altında kalması, borsa şirketlerinin enflasyon muhasebesinden kaynaklanan zayıf mali tablolarının devam edeceğine işaret edebilir. Ekim ayında zayıf gelen PMI verileri de sanayi grubu için talep zayıflamasının sürdüğünü gösteriyor.
Sonuç olarak, enflasyonun beklenenden yüksek gelmesiyle birlikte kurumların ilk faiz indirimine yönelik beklentilerinin nasıl şekilleneceği dikkatle izlenecek.