Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneğİ TURKBESD Aralık ayı verilerine göre yurt içi satışlar, üretim ve ihracat yıllık bazda sırasıyla %1,4, %3,7 ve %11,2 oranlarında azalış gösterdi.2024 yılı sektör rakamlarına göre, üretim %1,7, ihracat %3,3 azalış gösterirken; iç satışlar %6,7 artış kaydetti. İhracat rakamları aylık bazda %7,70, üretim %17,05 ve yurt içi satışlar da %23,1 geriledi.
Sektör 2023 yılına paralel performans gösterirken, yıl genelinde yurt içi pazardaki tüketici beklentilerindeki ayrışmaların satış rakamları üzerinde etkili olduğunu görüyoruz. Özellikle asgari ücrete yıl içerisinde yeni bir düzeltme uygulanmaması nedeniyle yurt içi satışlar yılın ikinci yarısında bir önceki yarıya göre %17,3 azalış kaydetti. Yılın ikinci yarısında ise İhracat tarafında ilk yarısına göre %9,1 artış gözlemliyoruz.
Uzmanlar, 2025 yılı için ise satın alım gücüne bağlı olarak yıl genelinde yurt içi satış rakamlarının dalgalanmalar gösterebileceğini ve yurt içi satış rakamlarının geçtiğimiz yıla paralel gerçekleşeceğini tahmin etmekteler. İhracat tarafında ise Euro Bölgesi’nde gerileyen piyasa faizleri ve iyileşen talep koşullarıyla birlikte ihracat satış adetlerinin satış rakamlarının 2024 yılına göre ılımlı artış gerçekleştireceği öngörülebilir.
Bu gelişmeler Borsa İstanbul’da beyaz eşya dayanıklı tüketim ürünleri sektörü hisse performanslarına yansımış durumdadır. Hisseler geçtiğimiz 52 haftalık değerlendirmeye göre en yüksek fiyatlarının oldukça gerisinde işlem görmekteler.
ARZUM ve VESBE hisseleri son 52 haftalık en düşük fiyatlarına en yakın hisselerdir.
IHEVA ise bu periyot içinde gördüğü en yüksek fiyat olan 4.84 TL’den yüzde 54 oranında gerilemiştir.
Beyaz Eşya hisselerinin 52 haftalık dönemde getirileri ile gördükleri en düşük ve en yüksek fiyatları, bu fiyatlara olan uzaklıkları