Ekonomi

Banka ve aracı kurumlar, enflasyon verisini yorumladı

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Kasım ayında aylık %2,24, yıllık %47,09 artış kaydetti.

Foreks Haber'in 20 ekonomistin katılımı ile düzenlediği ankette, Ekim ayı aylık medyan tahmini yüzde 2,00, yıllık tahmini ise %46,72 artışa işaret etmişti.

Piyasa beklentileri 2024 sonu TÜFE için yüzde 45,00, 2025 yıl sonu için ise yüzde 27,00 artış yönünde.

Foreks Haber enflasyon anketi:

Foreks Haber enflasyon ve dolar/TL anketi sonuçlandı.

Banka ve aracı kurumların GSYH verisine ilişkin yorumları şöyle: 

Enflasyon Verisi (Albaraka Türk)

https://news-files.foreks.com/attachment/1733215000647_pdf0enflasyongorunumumKasm2024.pdf 

Enflasyon Verisi (Tacirler Yatırım)

https://news-files.foreks.com/attachment/1733214494911_tacirlerekonomi-notu-enflasyon-kasim-2024.pdf 

Enflasyon Verisi (İnfo Yatırım)

Faiz İndirim Beklentileri Arttı

Kasım ayında TÜFE, yaklaşık %2,1 olan konsensüs beklentilerin üstünde %2,24 oranında artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE, Ekim ayındaki %48,58 seviyesinden Kasım ayında %47,09 seviyesine geriledi. Bizim beklentimiz aylık bazda %2,00 yıllık bazda ise %46,74 artış yönündeydi. Özellikle Kasım ayında taze sebzelere gelen %29,55 ve yumurtaya gelen %14,10’luk artışlar yukarı yönde enflasyonda etkili oldu.

Gıda enflasyonu yıllık bazda %48,6, çekirdek enflasyon ise %47,1 olarak açıklandı. Temmuz ve Ağustos aylarındaki baz etkisi ardından sıkılaşma adımlarının etkileri fiyatlamalarda görülmeye başlanırken, fiyatların artış hızı da yavaşladı denebilir.

TÜFE tarafında aylık gıda ve alkolsüz içecekler %5,1, eğlence ve kültür %2,88, ev eşyası %2,81 artış gösterirken, Kasım ayında giyim ve ayakkabı %0,25 düşüş gösterdi.

ÜFE ise aylık bazda %0,66 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %32,24 seviyesinden Kasım ayında %29,47 seviyesine geriledi.

ÜFE tarafında aylık bazda en fazla artış %13,71 ile temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları, %2,99 ile içecekler tarafında olurken, Kasım ayında en çok düşüş gösteren grup %3,58 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme tarafında gerçekleşti.

Enflasyon verisi sonrasında piyasanın kısa vadeli tepkisi, enflasyonun beklenti üstü sonrasında negatif olurken, sonrasında ise bankacılık sektörü önderliğinde hızlı alımlar gözlemlendi. TCMB’nin faiz indirim döngüsü için vurguladığı enflasyondaki ana eğilimin düşüşü kapsamında Aralık ayında faiz indirim beklentileri arttı. Bu durum BİST100 endeksine katalizör etki yarattı.

TCMB, geçtiğimiz ay faizde değişikliğe gitmedi. TCMB’nin Kasım’da gerçekleştirdiği TCMB Enflasyon Raporu sunumda yılsonu beklentilerinde yukarı yönlü revizyona gidilirken, sunumun tonunun güvercin olması politikalarda yumuşama olabileceğinin algısını oluşturdu. Bu da Aralık ayında faiz indirim beklentilerini artırdı. Ardından ise PPK metninde ‘’Enflasyonist gelişmelerdeki olumlu yönde seyir vurgulanırken, metne ‘’politika faizinin seviyesi, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir’’ ve ‘’Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacaktır’’ cümleleri eklendi.

Enflasyondaki ana eğilimin düşüşü ve sadece para politikası değil, maliye politikasının da enflasyondaki ana eğilim düşüşüne katkı sağlayacağının belirtilmesi ile Aralık ayında 250 baz puanlık faiz indirimi beklentisinin korunduğunu ve anlık durumda yıl sonu enflasyonun %45,5’luk seviyelerde tamamlanacağını düşünüyoruz.

Enflasyon Verisi (Colendi Menkul)

ÇEKİRDEK ENFLASYONDA YAVAŞLAMA HIZ KAZANDI

Kasım ayında TÜFE aylık bazda beklentilerin hafif üzerinde %2,24 gerçekleşirken, manşet enflasyon ise %47,09’a geriledi. Enflasyona aylık bazda en yüksek katkı %,10 artış ile gıda ve alkolsüz içeceklerden gelirken, onu %2,88 ile eğlence ve kültür kalemi izledi.

Giyim ve ayakkabı ile alkollü içecekler ve tütün harcama gruplarında fiyatların kasımda önceki aya göre gerilediği görüldü. Çekirdek enflasyon göstergelerine baktığımızda ise enerji, gıda ve alkolsüz içecekler hariç (C endeksi) bir önceki aya göre %1,53 artış gösterdi. Bu veri son 3 yılın en düşük aylık artışına işaret etti. Açıklanan sonuçların ardından aralık ayında TCMB’nin faiz indirimi yapma ihtimalinin ana senaryo geldiğini ve 26 Aralık’taki yılın son PPK toplantısında TCMB’nin politika faizde 200 baz puan indirim yaparak, faiz indirim sürecine başlamasını bekliyoruz.