Banka ve aracı kurumlar, enflasyon verisini yorumladı.

Tüketici fiyat endeksi beklentilerin üzerinde açıklandı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Eylül ayında aylık %2,97, yıllık %49,38 arttı.

Ekonomistlerin Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) aylık medyan tahmin yüzde 2,20, ortalama tahmin ise yüzde 2,09 artış yönünde gerçekleşmişti. Foreks Haber'in 19 ekonomist ile düzenlediği ankette, Eylül ayı yıllık TÜFE verisi için medyan tahmin %48,27, artışa işaret etmişti.

Ekonomistler devam eden ikincil etkiler ve Ağustos ayında TL’de gözlemlenen değer kaybının veri üzerinde etkili olacağına işaret ediyorlar. İç talepte devam eden soğumanın olumlu yönde etkisine dikkat çekilirken, hala seviye olarak yüksek kalan enflasyon beklentilerinin hizmet enflasyonu üzerindeki yukarı yönlü riskleri koruduğu belirtiliyor.

 Banka ve aracı kurumların enflasyon verisine ilişkin yorumları şöyle:

 -Enflasyon Verisi (Albaraka Türk)

https://news-files.foreks.com/attachment/1727942956303_pdf0enflasyongorunumumEyll2024.pdf

-Enflasyon Verisi (Alnus Yatırım)

https://news-files.foreks.com/attachment/1727942819168_2024-eylul-ayi-enflasyon-oranlari-degerlendirmesi-3069.pdf

-Enflasyon Verisi (Tacirler Yatırım)

https://news-files.foreks.com/attachment/1727942733401_tacirlerekonomi-notu-enflasyon-eylul-2024.pdf

-Enflasyon Verisi (İnfo Yatırım)

“Aylık Bazda Enflasyon Beklentinin Üstünde. Eylül ayında TÜFE, yaklaşık %2,2 olan konsensüs beklentilerin üstünde %2,97 oranında artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE, Ağustos ayındaki %51,97 seviyesindenEylül ayında %49,38 seviyesine geriledi. Bizim beklentimiz aylık bazda %2, yıllık bazda ise %47,98 artış yönündeydi. Eylül ayında okulların açılmaya başlaması ile ön hazırlık süreci kapsamında fiyat artışları, konut ve gıda fiyatlarındaki kısmi artışlar enflasyonun aylık bazda %3’e yakın gelmesine neden oldu.

Gıda enflasyonu yıllık bazda %44,8 seviyesinden %3,72 seviyesine, çekirdek enflasyon ise %51,56 seviyesinden %49,10 seviyesine geriledi. Temmuz ve Ağustos aylarındaki baz etkisi ardından sıkılaşma adımlarının etkileri fiyatlamalarda görülmeye başlanırken, fiyatların artış hızı yavaşladı.

TÜFE tarafında aylık eğitim %14,21, alkollü içecekler ve tütün %4,16, konut %3,86 artış gösterirken, Eylül ayında haberleşme %0,88 düşüş gösterdi.

ÜFE ise aylık bazda %1,37 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %35,75 seviyesinden Eylül ayında %33,09 seviyesine geriledi.

ÜFE tarafında aylık bazda en fazla artış %8,30 tütün ürünleri, %4,90 ile kömür ve linyit olurken, Eylül ayında en çok düşüş gösteren grup %5,51 ile ana metaller kok ve rafine petrol ürünleri oldu.

Beklentilerin üstünde gelen enflasyon sonrası BİST’in verdiği ilk tepki hafif satıcılı oldu. Ağustos ayının ilk haftasında globaldeki resesyon endişeleri ile sert geri çekilen, Eylül ayında da sıkı politika ile enflasyon muhasebesi etkileri ile baskılanan bilançolar ile risk iştahı düştü. Ekim ayına ise jeopolitik gerginliklerin gölgesinde başlayan BİST100 endeksi hafta başından yaklaşık 765 puan değer kaybetti.

TCMB, geçtiğimiz ay faizde değişikliğe gitmedi. Veri odaklı olunsa da beklenti kaynaklı olarak %50 olan politika faizinin zirve olduğunu ve bu kapsamda Merkez Bankası’ndan Ekim ayında da faiz değişikliği ön görmüyoruz. Lakin daha önce Kasım ayında beklediğimiz faiz indiriminin, enflasyon verisinin beklenti üstü gelmesi sonrasında ertelenebileceğini düşünmekteyiz.

Sıkı para politikasının etkileri ile büyüme tarafı baskılayabilme beklentisi mevcut. Diğer yandan erken indirim döngüsüne geçilme ihtimali enflasyon tarafının istenen düzeye gelinmemesine neden de olabilir. Bu hedeflere ulaşılması için uygulanacak politikalar tarafında kısa vadeli belirsizlik devam edebilir.”

Kaynak: Foreks