Ekonomi

Banka CEO’ları 2023 yılını değerlendirdi ve 2024 beklentilerini açıkladı

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, pozitif yönlü yavaş bir düzelme trendi içinde olduklarını belirterek, “Bundan sonrasında sektörün ana faaliyet alanına odaklanması ve sürdürülebilir büyümeye desteğini sürdürmesi oldukça kritik.” dedi.

QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan, kısa vadede sıkılaştırma adımlarının fonlama maliyetlerinin artması sebebiyle bankaların gelir tablosu açısından olumsuz etkiye sebep olsa da atılan adımları orta ve uzun vadede olumlu bulduklarını söyledi.

Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, ihracatçılara sundukları destekte bu yıl 41 milyar dolara ulaşacaklarını öngördüklerini ifade ederek, bu yıl destekledikleri ihracatçı sayısının 16 bin 800’e ve KOBİ oranının da yüzde 84’e yükseldiğini bildirdi.

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Faizlerdeki normalleşmeye paralel kredi faizlerinin mevduat faizlerinin üzerine gelmesini olumlu karşılıyoruz.” dedi.

Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben, banka olarak 2023 yılını, hedeflerinin ötesinde bir performansla tamamlayacaklarını öngördüklerini bildirdi.

Akbank Genel Müdürü Gür, “Politika faizinde beklenen ilave artışların yanı sıra artan borçlanma maliyetleri iç talebi törpülerken, dolarizasyonu azaltıyor, cari dengeyi iyileştiriyor ve hedeflenen dezenflasyon patikasını destekliyor.” dedi.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Genel Müdürü Murat Bilgiç, TCMB’nin ve genel olarak ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığının 2024 görünümü açısından kritik önemde olduğunu değerlendiriyoruz dedi.

ING Türkiye Genel Müdürü Alper Gökgöz, “Kredi ve mevduat piyasasında normalleşme ile birlikte bankalar, asli faaliyet alanlarına daha fazla odaklanacak ve risk yönetimini iyi yapan kurumlar bu dönemde öne çıkacak.” dedi.

Türkiye Finans Genel Müdürü Murat Akşam, Daralma sonucu düşmesi beklenen enflasyon ve oynaklığı azalan kur ile 2024’te daha öngörülebilir bir ekonomik aktivitenin başlamasını bekliyoruz.” dedi.

İş Bankası Genel Müdürü Aran, ekonomi yönetiminde doğru adımlar atıldığını, yapılması gerekenlerin yapıldığını ve şu anda izlenen politikanın iyi bir öngörülebilirlik sağladığını belirterek, “O nedenle kanaatimce başarılı sonuçlar alınacaktır” dedi.

Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) düzenlemelerinde son dönemde yapılan değişikliklerin, bankacılık sektörünün 2024’te karlılığına olumlu yönde etki edeceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, yıl sonunda katılım bankacılığı için yüzde 70’e yakın büyüme beklediklerini belirterek, “Katılım finansın geçmiş yıllarda olduğu gibi 2024’te de sektörün üzerinde bir aktif büyüme sergileyeceğini düşünüyoruz. 2024’te yüzde 50’ler seviyesinde bir büyüme öngörüyoruz.” dedi.