Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyük yatırımlar sayesinde Türkiye'nin enerjideki dışa bağımlılığının önümüzdeki yıllarda çok hızlı bir şekilde düşeceğini vurguladı. Şimşek, bu yatırımların Türkiye'nin enerji sektöründeki stratejik bağımsızlık hedeflerini pekiştireceğini ifade etti.
Yüksek teknolojili ürünlerin güçlü bir şekilde kredi desteğiyle desteklendiğini belirten Bakan Şimşek, bu yatırımların Türkiye'nin dış ticaret dengesini kalıcı bir şekilde iyileştireceğini ve ekonomik kompozisyonunu güçlendireceğini söyledi.
Şimşek, piyasalarda oynaklık yaşanmadan kur korumalı mevduattan çıkışın sağlandığını, sanayide katma değer zincirinin daha yüksek teknolojilerle güçlendirilmesinin önemli olduğunu belirterek, bu alandaki güçlü desteklerin devam edeceğini açıkladı.
Mayıs 2023 ile Nisan 2025 arasında Türkiye'nin CDS'inin 356 baz puan düştüğünü, buna karşılık benzer ülkelerde yalnızca 7 baz puanlık bir düşüş yaşandığını belirterek, Türkiye'nin benzer ülkelere kıyasla çok iyi bir performans gösterdiğini ifade etti.
Petrol fiyatlarının mevcut seviyelerde kalması durumunda, Türkiye'nin cari açığının tahmin edilenin altında kalacağına dikkat çeken Şimşek, bu durumun ekonomik denetim açısından olumlu bir işaret olduğunu söyledi.
Bütçe dengesiyle ilgili açıklamalarda da bulunan Şimşek, manşet veriler üzerinden bütçe disiplini olmadığını söylemenin doğru olmayacağını belirtti. Dezenflasyonun 2025 yılı boyunca güçlü bir şekilde devam edeceğini ve liradaki %3'lük değer kaybının enflasyona etkisinin sınırlı olacağını vurguladı. Nisan ayında kısmi bir etki görülse de, orta vadede enflasyonun düşüş trendinin devam edeceğini söyledi.
Türkiye'nin borcunun milli gelire oranının göreceli olarak düşük olduğunu ifade eden Şimşek, bu durumun Türkiye'nin büyüme potansiyelinin hala yüksek olduğunu gösterdiğini belirtti. Ayrıca, kadınların işgücüne katılım oranının Türkiye'de OECD seviyelerine ulaşması için gerekli tüm adımların atılacağını açıkladı.
Dış ticaretteki kırılmaların Türkiye'nin büyümesine, ekonomisine orta-uzun vadede etkileri olacak, ancak diğer ülkelere göre Türkiye'nin bu süreçten daha az etkileneceğini belirtti. 2. Dünya Savaşı sonrası kurulan kural bazlı çok taraflı sistemdeki kırılmaların tüm sektörlere yansıyacağını ifade etti.
Dünyada dengelerin değiştiğini ve Türkiye'yi belirsizlik, oynaklık ve daha karmaşık bir küresel makro arka planla karşı karşıya bırakacağını belirten Şimşek, 2024 yılında tarımsal kredilerde 87,5 milyar TL faiz sübvansiyonu sağlanacağını, 2025'te ise 160 milyar TL'lik bir ödenek öngörüldüğünü açıkladı.