Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’a göre Avrupa, Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönmesi halinde ABD’nin ihracatına yönelik yeni gümrük vergileri de dahil olmak üzere ekonomisine yönelik olası tehditlere karşı hazırlıklı olmalı

Pazartesi günü CNN International’a verdiği özel mülakatta “Trump’ın ABD Başkanı olduğu yıllara bakarsanız Avrupa için bazı tehditler olabilir ve Avrupalıların hazırlıklı olması gereken sorunlar yaşanabilir” ifadelerini kullandı. Lagarde ayrıca “Olası gümrük vergilerine, beklenmedik sert kararlara karşı hazırlıklı olalım. Evimizde güçlü olalım” şeklinde konuştu.

Lagarde, ABD ile ticarete büyük ölçüde bağımlı olan Avrupa Birliği’nin 16 trilyon dolarlık ekonomisi için ikinci bir Trump başkanlığının ne anlama gelebileceğini değerlendiren son AB yetkilisi oldu.

Gümrük vergisi yarışı

Transatlantik ilişkiler Trump’ın ilk döneminde, özellikle de Washington ve Brüksel arasındaki kısasa kısas ticaret anlaşmazlığı nedeniyle gerilmişti. Bu anlaşmazlıkta ABD, AB’nin çelik ve alüminyumuna gümrük vergisi koymuş, AB de buna viski ve motosiklet dahil 3 milyar dolar değerinde ABD malına gümrük vergisi koyarak karşılık vermişti.

Trump’ın anketlerde giderek gücünü artırmasının ardından Avrupalı yetkililer, ABD ticaret politikasından Amerika’nın Rusya’ya karşı savaşta Ukrayna’ya verdiği mali desteğe kadar her şeyi etkileyebilecek bir sonuçla yüzleşebileceğini düşünüyor ve Trump’ın gelecek yıl bu zamanlar Oval Ofis’e geri dönebileceği ihtimaliyle yüzleşiyor.

1,3 trilyon dolarlık ticaret hacmi

Amerika Birleşik Devletleri, AB’nin en büyük doğrudan yabancı yatırım kaynağı. Resmi rakamlara göre, ABD ile AB arasındaki mal ve hizmet ticareti 2022 yılında 1.3 trilyon dolara ulaşarak dünyanın en büyük ikili ticaret ve yatırım ilişkisi haline geldi.

Lagarde’ın bakış açısına göre, Avrupa’nın ikinci bir Trump dönemine hazırlanmasının en iyi yolu, malların, hizmetlerin, insanların ve sermayenin 27 ülke arasında serbest dolaşımını sağlayan pazarını güçlendirmek olacak. Lagarde bunun, “inovasyonu kolaylaştırmak ve teşvik etmek için” küçük şirketlerin finansman sağlamasını kolaylaştırmak üzere AB’nin mali piyasalarını entegre etmek anlamına geleceğini söyledi. Lagarde ayrıca mesleki yeterliliklerin bloğun üye ülkeleri arasında eşit olarak tanınması çağrısında bulundu.

Trump’ın seçilmesi Avrupa için tehdit

Lagarde bu ayın başlarında Fransız TV kanalı France 2’ye verdiği bir mülakatta, Trump’ın olası yeniden seçilmesinin, görevdeki ilk döneminde uyguladığı politikalar göz önüne alındığında, Avrupa için “açıkça bir tehdit” olduğu yönündeki yorumlarının arkasında durdu.

“Gümrük tarifelerine, NATO’ya hizmet etme taahhüdüne, iklim değişikliğiyle mücadeleye bakmanız yeterli” diyen Lagarde sözlerini şöyle noktaladı: “Sadece bu üç alanda Trump döneminde Amerikan çıkarları Avrupa çıkarlarıyla uyumlu değildi”

 

Kaynak: Oksijen