Asya tarafında ise geçen hafta karışık bir seyir izlendi.

Geçen hafta Çin'in sermaye piyasalarının sağlıklı gelişimini teşvik etmek için adımlar atacağına yönelik haber akışına karşın Çin borsasında satış ağırlıklı bir seyir hakim oldu.

Çin Merkez Bankasından (PBoC) yapılan açıklamada, başlangıç için 500 milyar yuan (70,7 milyar dolar) hacminde olması öngörülen yeni takas aracının, "sermaye piyasalarının sağlıklı gelişimini teşvik etmeyi amaçladığı" belirtildi.

Yeni takas aracıyla, menkul kıymetler şirketleri, yatırım fonları ve sigorta şirketleri, hisse senedi piyasalarında yatırım için kullanılmak üzere devlet tahvilleri ve hazine bonolarını, kurumsal tahviller, hisse senetleri ve borsa fonlarını teminat göstererek takas edebilecek.

Yeni mekanizmanın kurumsal yatırımcılara, hisse senedi piyasalarına yatırım yapılması kaydıyla daha az likit varlıklarını daha yüksek likit varlıklarla değiştirmesine izin verecek.

Öte yandan Çinli yetkililer bugün ekonomik teşvik paketi açıkladı. Buna göre, konut alımlarında kullanılmak için özel amaçlı bonolara olanak sağlama kararı alınırken, yetkililer borçlanmanın ve bütçe açığının artırılması için alanlar olduğunu belirtti.

Teşvikler kapsamında hükümetin yerel yönetim özel tahvil gelirlerinin kullanılabileceği alanları genişletmek için çalıştığı da kaydedildi.

Analistler, açıklanan teşvik paketinin piyasalar üzerindeki etkilerinin takip edileceğini belirtti.

Bu arada Japonya'nın yeni Başbakanı İşiba Şigeru, 27 Ekim'de yapılacak erken seçim öncesi Temsilciler Meclisini feshetti. Geçen hafta yeni kabinesiyle göreve başlayan Başbakan İşiba, erken genel seçimde ilk siyasi sınavını vermeye hazırlanıyor.

Bölgedeki ülkelerin merkez bankası yetkililerinin sözle yönlendirmeleri de devam ederken, Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkan Yardımcısı Ryozo Himino, banka yönetim kurulunun ekonomik ve fiyat tahminlerinin gerçekleşeceğine "daha fazla güveni" olması halinde merkez bankasının faiz oranlarını ayarlamayı düşüneceğini söyledi.

Japonya'nın yeni ekonomi bakanı Ryosei Akazawa, yaptığı açıklamada "BoJ'un parasal desteğin derecesini ekonomik ve fiyat gelişmelerine göre nasıl ayarlayacağına dair kararına güveniyoruz." ifadesini kullandı.

Japonya'da eylül ayına ilişkin Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yıllık bazda yüzde 2,8 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Bu gelişmelerle dolar/yen paritesi haftayı yüzde 0,2 artışla 149,1 seviyesinden tamamladı.

Öte yandan, Güney Kore Merkez Bankası politika faiz oranlarını beklentiler dahilinde 25 baz puan düşürerek yüzde 3,25 seviyesine indirdi. Yeni Zelanda Merkez Bankası yüzde 5,25 olan politika faizini 50 baz puan düşürerek 4,75 seviyesine indirirken, Hindistan Merkez Bankası politika faizini yüzde 6,50 seviyesinde sabit tuttu.

Bu gelişmelerle haftalık bazda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,51, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,05 değer kazanırken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 6,53 Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 3,56 değer kaybetti.

Gelecek hafta pazartesi, Çin'de dış ticaret dengesi, salı Japonya'da sanayi üretimi ve kapasite kullanımı, perşembe Japonya'da dış ticaret dengesi, cuma Japonya'da enflasyon, Çin'de büyüme, sanayi üretimi ve perakende satışlar takip edilecek.