Borsa

Asya borsaları Japonya hariç yükseldi

Asya tarafında ise ABD'deki haber akışı ve bölge genelinde açıklanan makroekonomik verilerden alınan sinyallerle Japonya hariç alış ağırlıklı bir seyir izlendi.

Trump'ın görevi devralmasıyla başta Çin olmak üzere bölge genelindeki ülkelerle sorun yaşayabileceği endişeleri varlığını korumaya devam ediyor.

Japonya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Ryozo Himino'nun, gelecek hafta bankanın faizleri artırmayı değerlendireceğini belirtmesinin ardından ülkenin para birimi yen, dolara karşı 15 başlıca para birimi arasında en iyi performansı gösterdi.

Dolar/yen paritesi haftalık bazda yüzde 1,05 gerileyerek 156,2 seviyesinde işlem gördü.

Güney Kore Merkez Bankası ise ülkede ekonomik büyümenin canlanması için daha fazla faiz indirimi yapma yönündeki baskılara rağmen faizi yüzde 3'te sabit tuttu. Faiz kararı sonrası bankadan yapılan açıklamada, son zamanlarda artan beklenmedik siyasi riskler nedeniyle döviz kurlarının oynaklığının arttığı belirtildi.

Bölgenin önemli ekonomisi Çin'de açıklanan makroekonomik veriler öne çıktı. Buna göre, Çin ekonomisi 2024'te yüzde 5 ile beklentilerin üzerinde büyürken, ülkede sanayi üretimi aralık ayında yıllık bazda yüzde 6,2 artış kaydederek tahminleri aştı.

Ayrıca Çin'de aralık ayında yıllık perakende satışlar da yüzde 3,7 ile öngörülerin üzerinde arttı.

Bölgede perşembe günü açıklanan verilere göre, Japonya'da aralık ayında ÜFE yıllık bazda yüzde 3,8 ile beklentilere paralel artarken, aylık bazda yüzde 0,3 ile tahminlerin altında yükseldi.

Bu gelişmelerle geçen hafta Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 2,73, Çin'de Şanghay Bileşik endeksi yüzde 2,31 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,31 yükselirken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,89 değer kaybetti.

Gelecek hafta pazartesi Japonya'da sanayi üretimi, perşembe Japonya'da dış ticaret dengesi, cuma Japonya Merkez Bankası (BoJ) para politikası kararları ve enflasyon verileri takip edilecek.