Asya tarafında da Çin hariç negatif bir seyir öne çıktı.

Güney Kore ile Kuzey arasında artan gerilim bölgede risk algısının artmasına neden oluyor.

Öte yandan Çin'de kurumsal krediler ve emlak kredileri için gösterge faizi işlevi gören 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarında (LPR) 25'er baz puanlık indirim açıklandı.

Ulusal Bankalar Arası Fon Merkezinden yapılan açıklamaya göre, 1 yıllık kredi faiz oranı yüzde 3,35'ten yüzde 3,1'e, 5 yıllık kredi faiz oranı ise yüzde 3,85'ten yüzde 3,6'ya düşürüldü.

Banka ayrıca politika faizi niteliğindeki 1 yıl vadeli borçlanma faizinin (MLF) ise yüzde 2 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. MLF, Çin bankalarının, menkul varlıkları karşılığında merkez bankasından orta vadeli kredi almasına olanak sağlıyor.

Analistler, 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarında (LPR) faiz oranlarındaki indirime MLF oranlarında indirimin eşlik etmemesinin bankalar üzerindeki baskının artabileceğini söyledi.

Bölgede, Çin ekonomisine yönelik endişeler atılan adımlara rağmen varlığını sürdürürken Japonya'da açıklanan veriler de ekonomik aktiviteye ilişkin soru işaretlerini beraberinde getirdi.

Buna göre, Japonya'da imalat sanayi, hizmet sektörü ve bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) sırasıyla 49, 49,3 ve 49,4'e gerileyerek aktivitenin daraldığına işaret etti. Ülkede makina siparişleri de yıllık yüzde 6,4 geriledi.

Japonya'da ayrıca Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık bazda yüzde 1,8 artışla beklentiler dahilinde gerçekleşirken ağustos ayı öncü endeks ise 106,9 oldu.

Güney Kore'de açıklanan verilere göre Üretici Fiyat Endeksi ÜFE aylık yüzde 0,2 azalarak tahminlerin gerisinde gerçekleşirken yıllık bazda yüzde 1 artışla beklentilerin altında artış kaydetti.

IMF'nin, raporunda Asya'nın iki önemli ekonomisi olan Çin ve Japonya'nın 2024 yılı için büyüme beklentileri düşürüldü.

Raporda, Çin ekonomisine ilişkin büyüme beklentisinin bu yıl için yüzde 5'ten yüzde 4,8'e düşürüldüğü, gelecek yıl için yüzde 4,5'te sabit bırakıldığı belirtildi. Japonya ekonomisinin büyüme tahmininin ise bu yıl için yüzde 0,7'den yüzde 0,3'e düşürüldüğüne, gelecek yıl için yüzde 1'den yüzde 1,1'e çıkarıldığına işaret edildi.

Bu arada, gözler bu hafta sonu Japonya'da yapılacak olan genel seçimlere çevrildi.

27 Eylül'de parti içi seçimin ikinci turunda Liberal Demokrat Parti (LDP) liderliğine seçilen İşiba Şigeru, partisinin hakimiyetindeki mecliste 1 Ekim'de ülkenin 102. başbakanı olmuştu.

Geçen haftalarda yeni kabine, 27 Ekim'de gerçekleştirilecek erken genel seçim için meclisi feshetme kararı almıştı.

Analistler, LDP'nin yeni başkanı İşiba Şigeru'nun ilk büyük siyasi sınavını vereceğini belirterek Japonya'da yapılacak genel seçimler öncesinde ülkede risk iştahının törpülendiğini söyledi.

Dolar/yen paritesi haftayı yüzde 1,9 artışla 152,3 seviyesinden tamamladı.

Bu gelişmelerle haftalık bazda Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,17 değer kazanırken Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,74, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,40, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,03 değer kaybetti.

Gelecek hafta salı Japonya'da işsizlik oranı, perşembe Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz kararı, perakende satışlar, sanayi üretimi, Çin'de imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI takip edilecek.