Arçelik, 2025 yılının ilk çeyreğinde satış gelirlerini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artırarak 109,1 milyar TL'ye yükseltti. Ancak bu rakam, piyasa beklentisi olan 111,4 milyar TL'nin altında kaldı.

Şirketin brüt kârı çeyreklik bazda yüzde 2 düşerken, yıllık bazda yüzde 6 artış göstererek 31,2 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Brüt kâr marjı ise geçen yılın aynı dönemine göre 1 puan azalarak yüzde 28,7'ye geriledi. Hammadde fiyatlarındaki düşüş marja pozitif katkı sağlarken, kapasite kullanımındaki gerileme ve fiyat baskıları nedeniyle artan rekabet ortamı brüt kâr marjını olumsuz etkiledi.

FAVÖK, 5,7 milyar TL ile beklentilere paralel gerçekleşti. Ancak bu rakam yıllık bazda yüzde 27'lik bir düşüşe işaret ederken, çeyreklik bazda yüzde 8 artış gösterdi. Bir önceki çeyrekte FAVÖK 5,2 milyar TL, geçen yılın aynı döneminde ise 7,8 milyar TL düzeyindeydi. Faaliyet giderlerindeki artış ve azalan operasyonel verimlilik, FAVÖK marjının yüzde 5,3'e gerileyerek yıllık bazda 2,7 puan düşmesine neden oldu.

Satış Gelirlerinde Yıllık Bazda Yüzde 9 Artış

Yılın ilk çeyreğinde Arçelik'in satış gelirleri yüzde 9 artışla 109,1 milyar TL oldu. Yurt içi satışlar, yüksek baz etkisi ve zayıflayan tüketici talebi nedeniyle reel bazda yüzde 11,6 daralırken, uluslararası satışlar reel bazda yüzde 24,8 büyüme kaydetti. Avrupa ve MENA bölgelerindeki yeni satın almalar, uluslararası büyümeye önemli katkı sağladı. Konsolide gelirlerin yüzde 79'u uluslararası operasyonlardan elde edildi.

Faaliyet giderlerinin satışlara oranı yüzde 27,7'ye yükselerek geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 26,4 seviyesinin üzerine çıktı. Bu artışta personel giderleri, pazarlama harcamaları ve satın almalara bağlı entegrasyon maliyetleri etkili oldu. Satış maliyetlerindeki artışa rağmen, toplam faaliyet kârı yalnızca 1,0 milyar TL seviyesinde kaldı ve yıllık bazda yüzde 77 oranında geriledi.

Şirketin net borcu yıl sonuna kıyasla artarak 115,4 milyar TL'ye yükseldi. Kaldıraç oranı (Net Borç / Düzeltilmiş FAVÖK) 4,06x seviyesine çıktı (1Ç24: 3,8x). TL'deki değer kaybı ve azalan FAVÖK, kaldıraç oranındaki artışta etkili oldu. Borçlanmanın yüzde 44’ü euro, yüzde 19’u dolar ve yüzde 23’ü TL cinsinden olup, şirketi kur dalgalanmalarına karşı daha hassas hale getirdi.

Finansman giderleri 6,45 milyar TL olurken, net parasal pozisyon kazançları 4,34 milyar TL seviyesinde gerçekleşti ve bu giderleri kısmen dengeledi. Serbest nakit akışı ise işletme sermayesi ihtiyacı ve yatırım harcamalarının etkisiyle -12,9 milyar TL olarak negatif tarafta kaldı.

2025 Yılına İlişkin Beklentiler Korundu

Arçelik, 2025 yılına yönelik beklentilerinde değişikliğe gitmedi. Şirket, yurt içi cironun yatay seyretmesini, uluslararası cironun ise yüzde 15 civarında (yerel para bazında) artmasını öngörüyor. FAVÖK marjının yüzde 6,5'in üzerinde olması, net işletme sermayesi/ciro oranının ise yüzde 20'nin altında kalması hedefleniyor. Yatırım harcamalarının da yaklaşık 300 milyon euro seviyesinde olması bekleniyor.