Altın, Orta Doğu’da jeopolitik gerilimlerin azalması, güvenli liman talebinin azalması ve yatırımcıların para politikası görünümüne ışık tutacak ABD verilerine odaklanmasıyla geriledi.
Külçe, beş haftalık yükselişin ardından ons başına 2.364 doların biraz altında işlem gördü; bu, fiyatların rekor kırdığı bir yıldan fazla sürenin en uzun serisiydi. İsrail ve İran’ın karşılıklı saldırıları bölgede topyekün bir savaşa ilişkin endişeleri artırırken, Tahran İsrail’in son saldırısının etkisini ve önemini küçümsedi ve kendi saldırısında görülen düşük başarı oranını da göz ardı etti.
Orta Doğu’nun ötesinde, yatırımcılar ABD ekonomik verilerine odaklanıyor. Cuma günü, kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin yıllık oranın Şubat ayındaki yüzde 2,5 seviyesinden geçen ay yüzde 2,6’ya yükseldiğini göstermesi bekleniyor. Bu, Fed politika yapıcılarının faiz indirimlerini ertelemesi tezini destekleyecek; bu senaryo, genellikle faiz ödemediği için altının üzerinde baskı yaratacak bir senaryo.
Altın, merkez bankası alımları ve Asya’dan, özellikle de Çin’den gelen talebin desteklediği kazanımlarla bu yıl şu ana kadar neredeyse yüzde 15 yükselişini sürdürüyor. Emtia, ABD para birimindeki ve 10 yıllık Hazine tahvil getirilerindeki yükselişlere rağmen yükseldi; bu faktörler genellikle ters yönde esen faktörlerdi. Bu ortamda Goldman Sachs’ın da aralarında bulunduğu bankalar metale yönelik fiyat hedeflerini yükseltiyor.
Spot altın Singapur saati ile 11:27’de yüzde 1,2 düşerek ons başına 2.363,55 dolara gerilerken, 10 yıllık Hazine tahvil getirileri yükseldi ve Bloomberg Dolar Spot Endeksi pek değişmedi. Gümüş dört haftalık yükselişin ardından neredeyse yüzde 3 oranında değer kaybetti. Paladyum ve platin de düşük işlem gördü.